donderdag 5 september 2013

3 simpele bespaartips



De vriezer is mijn beste vriend. Niet alleen omdat ik gewoon graag in grote hoeveelheden kook, en dus wel een beetje genoodzaakt ben om porties in te vriezen. Ook omdat het gewoon zo makkelijk is om op drukke dagen even wat uit de vriezer te trekken voor het avondeten!

Maar niet alleen maaltijden kun je makkelijk invriezen. Schaf een paar kleine bakjes aan en vries zo ongeveer álles in wat je maar kunt bedenken. Zo kook ik peulvruchten altijd zelf. Niet alleen véél goedkoper, maar ook gezonder (geen toevoegingen in blik), beter verteerbaar en beter voor het milieu, want minder verpakkingsmateriaal en vervoer. Het is doodsimpel: zet de avond voor een vrije ochtend/dag een kom peulvruchten onder water - ik doe meestal ongeveer een pond bonen tegelijk. 's Ochtends kook je ze in 1 - 1,5 uur gaar (witte & zwarte bonen 1 uur, grotere bonen zoals kikkererwt en kidney 1,5 uur). Laat ze afkoelen en vries ze in lege margarinebakjes in. Als je ze wilt gebruiken bij het koken hoef je er alleen maar even heet water op te gieten en ze zijn weer ontdooid!

Met deze truc ga ik de BudgetChallenge winnen, hoewel ik hem dan misschien beter geheim had kunnen houden ;-)

Reken maar uit: 1 pak gedroogde kikkererwten à 900 gram kost ongeveer 1,50. Je haalt daar 2700 gram gekookte kikkererwten uit. Dat is 0,56 per kg. Een blik kikkererwten met uitlekgewicht 250 gram kost ongeveer 1 euro. 250 gram zelfgekookte kikkererwten kosten 14 cent, exclusief een klein beetje kosten voor water en gas. Al zou het in totaal 20 cent zijn, dan is het nog een besparing van 80%! Awesome right?

Genoeg over peulvruchten. Je kunt nog zoveel meer invriezen! Als je maar een klein beetje wijn voor een pasta, chili of risotto nodig hebt loont het om toch een grote fles te kopen en de rest in kleine bakjes in te vriezen. Ik meet ze meestal af in 1/2 cup en 1 cup. Het is niet zo lekker om bevroren wijn weer te drinken, maar in gerechten werkt het prima. Zo kun je ook halve blikken kokosmelk, tomatenblokjes en passata invriezen. Tortilla's per 2, pitabroodjes, pesto in ijsblokvormen, zelfgemaakte burgers of seitan... vries het allemaal in! :)

Maar als je deze ideeën al allemaal toepast, heb ik ik nu bespaartip nummer 2...


...haal het er af en toe eens allemaal uit, om te zien wat je ook alweer achterin had staan! Dit is ook een mooi moment om de vriezer te ontdooien, wat ook geld bespaart. Persoonlijk doe ik dat liever in de winter, als het toch al koud is in de keuken, of ik zet de producten tijdelijk op het balkon.

Ik werd deze keer verrast door hoeveel rode wijn ik nog had staan (4 bakjes). Helaas is het niet BudgetChallenge proof, dus die zal er nog wel even blijven staan.

Tip nummer 3 sluit hier heel goed op aan:


Hou een lijstje bij van wat, en hoeveel, je in de vriezer hebt liggen. Ik maak hiervoor gebruik van een whiteboard op de koelkast. Lekker makkelijk bij te houden tijdens het koken, en je hebt in 1 oogopslag door of het alweer tijd is om nieuwe kikkererwten te koken. Ideaal!

Ben jij ook zo dol op je vriezer?

8 opmerkingen:

  1. Wow! ;)

    Nee, ik maak eigenlijk vrij weinig gebruik van de vriezer. Alleen voor brood, ijsjes en heel afentoe restjes.

    Over 2 maanden ga ik bevallen en ik ben nu wel van plan om dubbel te gaan koken, zodat ik de eerste twee, drie weken gewoon een bakje uit de diepvries kan pakken en niet zelf hoef te koken. Handig hoe jij dat doet met die bakjes van de margarine, dat ga ik ook doen :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb zelfs 2 vriezers en gebruik de zelfde boterdoosjes. Precies genoeg voor een kom soep :)Restjes rijst, bonen, soep, brood, pesto etc het gaat allemaal in de vriezer, heel handig!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Nog voordeliger is in de ochtend je bonen een klein half uurtje koken en in bed(of hooikist) zetten tot de avond

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Zelf kook ik ook regelmatig in het "groot", bv. pastasaus en ook veel soep. Peulvruchten nog niet; staat op de planning.
    Hardstikke makkelijk voor de dagen, dat je weinig tijd hebt of geen zin (kan natuurlijk ook).
    Ook ik houd precies (nouja, er kan wel eens iets vergeten worden) bij wat er de diepvries ingaat en uitgaat. In een schrift, wat bij de diepvries ligt.
    Groet, Greetje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Mijn vriezer is altijd vol. Maar met 2=1 producten. Ik eet deze weken uit de vriezer, dus vrij budget. Ook om ruimte voor je margarinekuipjes te maken. Want inderdaad, een half blik kokosmelk e.d. staat in de koelkast te verpieteren. Ik vries wel handig pastasaus in ijsblokvormpjes in, 5 blokjes is een portie voor het kind, lekker snel. Maar nu ga ik kikkererwten kopen!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Onze grote vriezer bleek een enorme stroomvreter te zijn geworden en die staat nu uit en is als voorraadkist weer in gebruik genomen. Ik heb een kleine vriezer met drie laden onder mijn koelkast.
    Ik vries nu veel frambozen in om jam van te maken. Ik prak ze fijn in het doosje en dat scheelt weer ruimte.

    Peulvruchten laat ik 24 uur in water staan, dan zijn ze beter te verteren. Net als Izerina zet ik ze na een tijdje koken vaak in de hooikist. Al is het resultaat bij kikkererwten beter als ze op het fornuis blijven.
    We eten hier nu de vriezer wat leeg. Zelfs bij zo'n kleintje kunnen er toch spullen te lang in zitten.
    Deze week heb ik jam gemaakt van ingevroren zwarte bessensap (bessen uit de tuin), frambozen en nog een ingevroren restje pruimenpulp. Ik heb gewone suiker gebruikt en het is heel lekker geworden :-)

    Succes met je challenge!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Aanvulling op tip 1: doe de pan met bonen, zodra ze gekookt hebben, in een hooikist of wikkel de pan in een dekbed. Nachtje slapen, klaar! Zo maken wij ook dagelijks ons ontbijt van muesli/havermout/banaan/rozijnen. Scheelt toch weer een beetje gas.

    Aanvulling op tip 3: een lijstje is handig, maar ik wilde ook graag in de winkel weten wat er nog in huis is en of ik echt zelf moet koken of nog wat uit de vriezer kan halen. Na enig zoeken vond ik daar de app My Pantry voor, werkt goed!

    Kiki

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Goed idee. Ik wil ook minder blik dingen gaan eten maar vind het vervelend dat ik meestal geen tijd heb om kikkererwten te koken. Ik had er zelf niet aan gedacht om ze gekookt in te vriezen. Ga ik volgend weekend eens doen.

    BeantwoordenVerwijderen