donderdag 31 oktober 2013

Morgen start de VeganChallenge!

Jaja, het is weer zo ver... morgen, op Wereld Veganisme Dag, gaat de derde editie van de VeganChallenge van start. Hét moment om jezelf uit te dagen om afscheid te nemen van dieronvriendelijke producten en lekker plantaardig te gaan eten.

www.veganchallenge.nl


Samen met mijn collega's heb ik weer hard gewerkt voor een maand vol lekkere recepten, dagmenu's, nieuwsbrieven vol tips, een buddy map waarmee je andere deelnemers kunt opzoeken, en inmiddels een community van alweer meer dan 1300 deelnemers deze maand.

Tussen alle hectiek van de afgelopen maanden door creëerde ik heerlijke gerechten zoals..

dinsdag 29 oktober 2013

Dahl met spinazie-roti

Op het forum van de NVV zijn er soms kookwedstrijdjes gaande. Meestal gefocust op één kookboek, wordt het een soort long distance cook along waarbij forumleden allemaal een bepaald recept uitproberen of uit een bepaald kookboek koken, zoals een tijd geleden tijdens de kookboekenchallenge.

Deze keer ging het om een recept voor dahl uit Vegan Eats World van Terry Hope Romero, een geweldig kookboek met heerlijke recepten van over de hele wereld. Gelukkiger kun je mij niet maken! Ik maakte de dahl met gele spliterwten in plaats van de gebruikelijke rode linzen, want die had ik nog. Verder gaf ik er mijn eigen twist aan qua specerijen omdat ik niet over een molen beschik om dingen als kardemompeulen fijn te malen. Bij de dahl aten we spinazie roti, ook uit dit boek, wat een supersimpel recept bleek te zijn. Al met al was dit gerecht voedzaam en vooral ook erg budgetproof, met ongeveer 60 cent per portie. We have a winner! Dit ga ik zeker vaker maken, vooral op zo'n stormachtige herfstavond.



maandag 21 oktober 2013

Lazy lasagna

Lazy lasagna is eigenlijk een contradictio in terminis, omdat lasagna nou eenmaal per definitie meer tijd kost dan gewoon een pasta in elkaar draaien. Voor een lasagna is dit echter wel best snel klaar, dus vond ik dat het toch zo mocht noemen!

Voor diegenen die het nog niet wisten: ik heb een kamer gevonden in Utrecht!! Hieperdepiep hoera, niet meer 3,5 uur per dag in de trein (en vooral nooit meer die vreselijke bus 12 naar de Uithof). Het is een tijdelijke kamer in een huis met 3 anderen, en dat betekent voor mij flink downsizen - want ik kom van een ruim appartement met 3 kamers en 2 balkons. De afgelopen week stond dus in het teken van spullen uitzoeken, veel wegdoen, verhuizing organiseren, voorraad zo veel mogelijk leeg eten, bedenken wat ik wou mee verhuizen en wat ik tijdelijk bij vriendinnen wil opslaan. Druk! Ondertussen maakte ik vrijdagochtend ook nog tentamen, wat wonder boven wonder nog goed ging ook. Zaterdag was dan de grote dag van de verhuizing, hoewel ik moet zeggen dat ik vrijdag erger vond: al m'n meubels uit elkaar halen en vooral alle keukenspullen uitzoeken en inpakken was geen pretje. Gelukkig verliep alles heel voorspoedig en zaterdagavond sliepen we dan voor de eerste keer in mijn nieuwe kamer! Althans, Krypton sliep wel bij mij op bed, maar Silver weet nog niet zo goed wat ze er van moet vinden en heeft onder het bed verstopt achter wat spullen geslapen.

Ik had ondertussen al 2x gekookt in het nieuwe huis, maar het oventje had ik nog niet uitgeprobeerd. Het is zo'n combi magnetron model met als handvat een erin gepropt vorkje... ondanks dit onheilspellende voorteken was ik vastbesloten om een lasagne in elkaar te draaien. Ik probeer namelijk zoveel mogelijk uit mijn voorraad op te eten in de hoop dat het ooit in mijn keukenkastje in deze studentenkeuken gaat passen. Voor een lasagne hoefde ik alleen maar wat groente en tomatensaus te kopen, ideaal dus!

Bovendien heb je er geen keukenmachine voor nodig (heb ik nog niet ontdekt in dit huis), maak je maar 1 pan vies en zijn de ingrediënten niet duur. Het is natuurlijk ook erg lekker om vegan kaas te gebruiken in plaats van tofu, zoals de rasp van Wilmersburger.

Bij deze introduceer ik dan ook de tag studentproof, voor maaltijden waarvoor je niet lang in de keuken hoeft te staan, die niet duur zijn (onder de euro per portie), waarvoor je geen ingewikkeld keukengerei nodig hebt en die vooral natuurlijk lekker zijn. Dit is misschien niet het beste voorbeeld van een recept met weinig ingrediënten, maar hey, we hebben het natuurlijk over lasagne! ;-)




maandag 14 oktober 2013

Lekkers van MijnCake

Vera Develing van het leuke bedrijfje MijnCake vroeg mij of ik het leuk zou vinden om een paar van haar producten te reviewen voor op de blog. Aber natürlich! Toen ik nog bij de Vegetarische Snackbar werkte kon ik al af en toe proeven van haar cake (dat is namelijk één van de verkooppunten), dus ik verwachtte niets anders dan lekkere snacks. En dat was het ook!



Ik kreeg een schattig pakketje met daarin een carrot cake, een brownie en 2 haverkoeken. De koeken waren per stuk verpakt en dus ideaal om mee te nemen op lange collegedagen!



Als eerst nam ik de haverkoek mee. Bij het café bij de UB scoorde ik een soja latte en smulde van deze koek. Heerlijke combinatie! De haverkoek is zoetig, ik proefde een beetje banaan, maar heeft ook een duidelijke haversmaak. Love it! Normaal eet ik vaak fruit tussendoor maar dan heb je toch gauw weer trek. Daar had ik bij deze koek zeker geen last van, mmmmmmm.



Voor een lange treinreis nam ik de carrot cake en brownie mee. Die waren ook echt om van te smullen! De brownie was alleen een beetje lastig eten omdat ie zo lekker plakte, maar Vera gaf al aan dat ze hiervoor naar een oplossing zoekt.

De term '100% troeploos' gebruikt Vera om aan te geven dat er geen dierlijke producten, tarwe of kristalsuiker in zitten. De cakejes worden gemaakt met spelt en palmsuiker. En dat merk je, want na 1 stuk zit je ook echt even goed vol!

MijnCake vind je bij in Den Haag bij de Vegetarische Snackbar, het Gemeentemuseum en bij Kali Tengah. Op de website vind je ook een overzicht van festivals waar Vera staat. Ik vind het een topproduct en kan het iedereen aanbevelen! :)

donderdag 10 oktober 2013

My friend Ajvar

Ik geef toe: het klinkt raar, je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord en je hebt al helemaal geen idee waar je dit kunt vinden: Ajvar. Don't be scared en lees vooral verder, want Ajvar is één van de heerlijke dingen die ik heb ontdekt sinds ik vegan ben gaan eten!

Wat is het?
Een spread op basis van gegrilde paprika's, al dan niet met aubergine en peper toegevoegd.


Hier moet je naar zoeken!

dinsdag 8 oktober 2013

Getest: een blok Wilmersburger

Afgelopen zaterdag was ik op de Veggie Fair, een vegetarische Food Festival op een landgoed in de bollenstreek. Hoewel het inderdaad zo lastig te bereiken was als het klinkt, was het een onwijs leuke dag met veel verschillende stands en een gevarieerd publiek. In de middag draaide ik een shift bij de VeganChallenge stand, waar ik veel nieuwe deelnemers voor de aankomende november editie wiast binnen te halen. Maar in de ochtend kon ik zelf lekker van het festival genieten!

Met collega's Vera en Will genoot ik eerst van een heerlijke soja latte, of alprolatte zoals Alpro dat graag noemt. Het was leuk om te kijken bij diverse standjes en om hier en daar nieuwe contacten te leggen. Ik moet zeggen dat het wel een andere beleving is om als student op dat festival rond te lopen, omdat ik nu veeeel beter moest nadenken waar ik mijn zeldzame euro's aan zou uitgeven. Dat waren moeilijke keuzes!

Toen ik de Oreo cake bij Heavenly Cupcakes zag wist ik echter op slag dat ik die zou kopen. :) Ik twijfelde nog over Daiya kaas van de Veggie4U stand, maar hoe lekker dat ook is, dat is nu toch echt boven mijn budget. Bij Veganz kocht ik een heerlijk broodje soja steak en een supertoffe paars I <3 Vegan tas.

Wat ik echter absoluut niet kon weerstaan was de nieuwe Wilmersburger 'kaas' in blokvorm. Er was al rasp en plakken voor op brood, maar nu zijn er zo waar ook blokken!

Er was keuze uit naturel, cheddar, rooksmaak en kruiden'kaas'. Ik ken de naturel plakken en vind die erg op jonge kaas lijken, dus ik besloot nu voor iets met wat meer pit te gaan en koos de rookkaas (deze heet trouwens würzig). 



Zoals je op de foto ziet heb je er echt een kaasschaaf voor nodig! Iets wat lang niet alle vegans in huis zullen hebben. Ik gebruik dat ding eigenlijk alleen maar voor dunne plakjes komkommer, lol! Je kan natuurlijk ook blokjes kaas maken voor bij de borrel.



Maar ik maakte er een heerlijke tosti van! Het duurde niet lang of de 'kaas' was gesmolten en ik had een heerlijke lunch. Lekker snel klaar en hij smaakte héérlijk! Ik at hem wel met ketchup erbij, omdat ik nou eenmaal altijd tosti's met ketchup eet.

En nu heb ik nog een flink stuk over... dit spul vult heel goed dus ik zal er nog wel even mee doen. Blokjes rookkaas hmmm ik voorzie een heerlijk hapje met augurk! Zoals je nu in de supermarkt kunt kiezen voor een onsje Maaslander of Edammer, zul je in de toekomst in de supermarkt het kaasmeisje ook kunnen vragen om 2 ons Wilmersburger, ik weet het zeker!

Je kan deze rookkaas trouwens ook als losse plakken kopen. Dat zou ideaal zijn om mee te nemen naar je werk, of om bijvoorbeeld te gebruiken in het tosti ijzer op de kamer van de studievereniging... Ik vind het zo fijn dat er steeds meer van dit soort vegan producten op de markt komen! Ohja, je krijgt trouwens de hele maand oktober 10% korting op alle soorten Wilmersburger kaas bij VeggieDeli. De rasp is perfect voor pizza's en lasagnes! Het wachten is alleen nog op een variant met komijn erin...

Wat is jouw favoriete plantaardige kaas?

zondag 6 oktober 2013

Top 5 vegan ontdekkingen

Veel mensen denken dat je als je vegan gaat eten minder keuze hebt. Nou is het inderdaad zo dat er minder koekjes over blijven in de supermarkt (wat ik zelf overigens als prettig ervaar, want minder keuzestress), maar er gaat ook een wereld van nieuwe smaken en producten voor je open als je plantaardig gaat koken en de Nederlandse tradities los laat.

Vandaag deel ik dan ook graag mijn top 5 producten die ik sinds ik vegan ben zo lekker vind!

5. Seitan / gluten
Toen ik nog vegetariër was kocht ik wel eens van die dure vegetarische kant-en-klaar producten. Liefst in de aanbieding en soms kreeg ik wel eens wat van mijn ouders. Aangezien de meesten daarvan helaas toch dierlijke ingrediënten bevatten (koemelk en/of ei) heb ik die al 6 jaar niet meer gekocht. En gelukkig maar, want sindsdien heb ik seitan ontdekt! Voor 4,50 koop ik bij de toko een kilo glutenpoeder (eiwit uit tarwe), waar ik zelf wat kruiden en smaakjes aan toevoeg (wel recept volgen, het luistert nauw). Je krijgt dan een soort deegje wat je inpakt in aluminiumfolie en 45 minuten stoomt. Koken kan ook (zonder folie). Daarna lekker opbakken en serveren met een sausje of als AGS (aardappels, groente, seitan). Mijn favoriete seitan is de Lemony Seitan uit Vegan Eats World van Terry, welke ik hier niet mag delen. Maar deze zijn ook reuze lekker: seitan-'kaas'burgers, echte hotdogs en een heuze seitanroast voor bij het kerstdiner.

DIY seitan hotdogs

vrijdag 4 oktober 2013

Een dagje als student

(het voelt best raar hoor, om de blogposts niet meer te openen met het VeganMoFo logo!)

Ik ben overladen door drukte en er is momenteel maar 1 ding wat ik doe in huis: slapen. Ok, en 's ochtends koffiedrinken. Maar koken en nieuwe recepten ontwikkelen komt er helaas even niet van. Het is totaal anders, dit nieuwe (of beter gezegd opnieuwe) ritme als student, en daar moet ik flink aan wennen. Waar ik toen ik werkte gewoon 9 uur werkte en dan thuis lekker andere dingen ging doen, bestaat een dag nu uit veel verschillende onderdelen. Zie hier hoe mijn dag gister verliep, uiteraard mét dagmenu:

7:00 de wekker gaat, maar Krypton had me al wakker gemaakt omdat het duidelijk kroeltjestijd was. M'n bed uit om aan mijn opdracht voor vanavond te werken, terwijl ik een soja latte opslurp en mezelf verwarm met een kom budget havermout en daarbij mijn favoriete fruit: mandarijn.

9:00 ohja, ik moest nog aankleden! ha, gauw de badkamer in

9:15 mijn dagelijkse workout op de fiets naar het station. Vandaag nieuw record van 12 minuten gehaald ^^

woensdag 2 oktober 2013

Post-budgetchallenge inslaan

...deed ik vanochtend alsnog bij de Li.dl, want die A.H prijzen lijken na zo'n maand on a budget be-lach-e-lijk hoog.