vrijdag 12 december 2014

Seitan (s)toverij met zoete aardappelfriet

Vorig jaar nam ik deel aan de Future Food Academy, een traineeship dat werd georganiseerd door zowel Nederlandse als Belgische organisaties. De bijeenkomsten waren dan ook afwisselend in Amsterdam en Gent. Tijdens het eerste trainingsweekend op het kantoor van EVA in Gent kregen we een typisch Gents gerecht voorgeschoteld: seitan stoverij, een heerlijk verwarmend gerecht. In de oorspronkelijke versie gaat vast iets vlezigs, maar seitan is een prima basis voor dit recept. Nu precies een jaar later vond ik het wel eens tijd om over mijn replicatie van dit gerecht te posten! Je kunt hier ook gewone friet bij serveren; dat is niet half zo lekker maar scheelt wel een boel bereidingstijd.





Voor een flinke pan vol (zeker 4 personen) heb je nodig:

Voor de stoverij
·         500 gram seitan
·         250 gram champignons, in kwarten
·         3 grote uien, in dunne halve ringen
·         3 eetlepels neutrale olie
·         3 teentjes knoflook
·         1 eetlepel bruine suiker
·         1 blikje tomatenpuree (68 gram)
·         30 gram bloem
·         500 milliliter groentebouillon
·         250 gram pastinaak, in plakjes gesneden
·         250 gram wortel, in plakjes gesneden
·         6 takjes verse tijm
·         2 laurierblaadjes
·         1 flesje Leffe blond
·         1 eetlepel mosterd
·         1 eetlepel appelciderazijn


Voor de frieten
·         1 kilogram zoete aardappel
·         3 eetlepels neutrale olie
·         1 eetlepel appelciderazijn
·         1 theelepel tijm
·         1 theelepel zout


Snij de seitan in hapklare stukjes. Verhit 1 eetlepel olie in een ruime pan (soeppan of hapjespan) en bak de seitan zo’n 8 minuten, terwijl je af en toe roert. Haal de seitan uit de pan, doe in een kom en zet opzij.

Voeg nog 1 eetlepel olie toe en bak nu de champignons zo’n 5 minuten. Voeg deze dan ook toe aan de seitan.

Voeg tenslotte de laatste eetlepel olie toe aan de pan en bak de uienringen ongeveer 5 minuten aan. Pers de knoflook erboven uit (snij ook de restjes fijn!) , bak 1 minuutje mee en voeg dan suiker en tomatenpuree toe. Bak zo nog een kleine 10 minuten. Voeg dan de bloem toe en roer goed door terwijl het mengsel stevig wordt. Giet de bouillon erbij. Voeg seitan, champignons, pastinaak, wortel, tijm, laurierblad en bier toe. Breng aan de kook en laat zo’n 25 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.

Terwijl de stoverij pruttelt verwarm je de oven voor op 200 graden voor de frieten. Snij de zoete aardappels in de lengte in lange frieten, niet dikker dan 1 centimeter. In een ruime kom doe je de olie, azijn, tijm en zout. Doe de frieten hierbij en schep goed om. Bekleed een bakplaaat met bakpapier en verspreid de frieten hierover. Bak ze 20 minuten, schep om en bak nog zo’n 10 – 15 minuten tot ze gaar zijn.

Zodra de groenten in de stoofpot gaar zijn, verwijder je het laurierblad en de tijm. Zet het vuur uit en roer de mosterd en azijn erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper. Hou de stoverij warm als de frieten nog even in de oven moeten. Serveer samen.

3 opmerkingen:

  1. mooie blog ik zag u via andere blogster..

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Lijkt me heerlijk! Kan het eventueel ook zonder bier? Zo ja, wat raad jij dan aan als vervanger?

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou het niet zonder bier doen, dat speelt toch wel de hoofdrol in zo'n stoverij...

      Verwijderen