maandag 15 april 2013

De straat op!

Vlak voor Pasen gaat de Nederlandse Vereniging voor Veganisme altijd de straat op met Daantje het Haantje, een groot fluffy kuiken dat aandacht vraagt voor de 30 miljoen haantjes die (alleen al in Nederland) jaarlijks versnipperd worden ten behoeve van de eier industrie. Immers, haantjes kunnen geen eieren leggen en zijn voor deze industrie niets meer dan een afvalproduct. Ook dit jaar hielp ik weer mee met flyers uitreiken aan het winkelend publiek:


In Amersfoort deelden we een flyer uit met op de ene zijde een recept voor vega pannenkoeken - het eenvoudigste eivrije recept, hoewel veel mensen toch denken dat eieren hiervoor onmisbaar zijn. Op de andere zijde staat dan informatie over hoe dieren behandeld worden in de industrie. Dit kun je nalezen op de website van Waardeloze Haantjes.

De actie was een groot succes, we hebben veel flyers kunnen uitdelen en hebben flink wat gesprekken gevoerd met mensen die bijvoorbeeld dachten dat biologische eieren wel diervriendelijk zijn. De NVV zal dan ook vaker de straat op gaan, niet alleen rond Pasen maar ook gewoon af en toe op een zaterdag. Wil je ook een steentje bijdragen? Stuur dan een mailtje naar info@veganisme.org.


Afgelopen weekend ging ik weer de straat op. Dit maal niet om flyers uit te reiken, maar om te collecteren:


Vlak voor de Groene Passage in Rotterdam zamelden we geld in voor de Stichting Melief, de enige animal sanctuary in Nederland (hoewel, okee, net over de grens in Duitsland tegenwoordig). Deze stichting vangt verwaarloosde dieren op om ze een permanent thuis te geven. Inmiddels wonen er al zo'n 1200 dieren, van kip tot paard, van geit tot kat. Geweldig werk, waar helaas ook veel geld voor nodig is. Vandaar dat er regelmatig vrijwilligers de straat op gaan om te collecteren. Het was mijn eerste keer om dit te doen. Heel anders dan flyeren, waarbij je mensen aanspoort om na te denken over hun gedrag.

Beide manieren van activisme vind ik erg leuk om te doen, omdat je zo direct bezig bent met vegan outreach/dieren helpen. Bovendien is het een leuke manier om gelijkgestemden te ontmoeten, zeker als je nog niet zoveel andere vegans kent. Wist je bijvoorbeeld dat mijn lief en ik elkaar kennen van de Daantje-actie van Pasen vorig jaar? :)

Er zijn vele manieren waarop je je kunt inzetten voor dieren. Wat dacht je van een bakesale, waarbij je allerlei plantaardige lekkernijen bakt, verkoopt en de winst aan een goed doel doneert? Ook daar heb ik goede ervaringen mee, vorig jaar op koninginnenach. Dit jaar zullen er op Koninginnedag voor de winkel Vega-Life allerlei vegan hapjes verkocht worden. Maar je kunt natuurlijk ook in je eigen woonplaats zoiets organiseren! Ook zijn er voor allerlei hand- en spandiensten vaak vrijwilligers nodig, zoals voor de VeganChallenge of op het Viva Las Vega's Food Festival. Er nog zoveel te doen voor veganisme, dat er voor iedereen wel wat bij zit wat bij je past!

PS: Nieuwsgierig naar dat recept voor pannenkoeken? Zie de website van de VeganChallenge!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten