maandag 29 april 2013

Groene mango smoothie

Op facebook leverde het al een hele discussie op, maar voor alle lezers die niet op FB zitten zal ik het hier nog eens vertellen. Ik begon aan een groene smoothie. En voor wie dat nog niet wist: ik vind sappen en smoothies vies. Die zoete sapjes en dikke smoothies zijn aan mij niet besteed, geef mij maar lekker een soja latte in de ochtend of een cola'tje of ginger ale in de middag.

Echter nadat ik hier jaren over heb kunnen nadenken, realiseer ik me dat er toch echt wel veel groente en fruit in één zo'n smoothie gaan, die je los toch niet zo snel allemaal opeet. Geef toe, hoe vaak eet jij 4 kiwi's, 1 banaan en een halve zak spinazie als ontbijt? Na lang wikken en wegen besloot ik het eens uit te proberen, en maakte ik deze smoothie van de VeganChallenge (of eigenlijk van Jurjen :)). Nou, dat eet ik dus vanwege de gezondheidsvoordelen, niet omdat ik de sensatie van die derrie fijn vind op mijn tong. Maar goed, het voelde wel als een gezond ontbijt.

Evaluatie van green smoothie ontbijt dag 1: ik had na 3 uur een rammelende maag en móest iets eten. Oh en ik moest me vaak plassen zeg! Beide erg onhandig als je aan het werk bent, maar vooral dat ik zo snel echt alweer rammelde voelde niet goed. En dat veroorzaakte dus de Grote Facebook Discussie, dat veel mensen schreven dat ze dat normaal vinden en altijd hebben. Vreselijk zeg!!

Nee, voor mij hoeft dat niet. Ik eet om te leven en niet andersom. Wil niet de hele dag door bezig zijn met 'oh ik moet weer eens eten hoor'. Maar ik was bereid om de groene smoothie nog een kans te geven, dus ik ging op zoek naar een beter vullende smoothie.

En die heb ik ontdekt. Het is deze mango smoothie geworden. Ik vind hem stiekem toch wel lekker (afgezien van het mondgevoel van smoothies), omdat ie dankzij de kiwi, kardemom en gember meer smaakdimensie heeft dan alleen maar zoet. Het is wel een beetje prijzig, en ook niet erg milieuvriendelijk om elke dag een mango te eten. On the other hand bespaar je met een plantaardig eetpatroon al 90% van de energie die een omnivoor met diens eetpatroon verspilt verbruikt. Dus misschien is het dan toch minder erg om groenten/fruit uit Verweggistan te eten. Oh well.

Dit recept is voor ongeveer 750 milliliter en dat was mijn ontbijt. Maar als je het fijn vindt om na 2 uur alweer wat te moeten eten, kun je dit recept ook voor 2 personen gebruiken ;-)Ik gebruikte:
 • 1 kiwi
 • 1 mango
 • 1 banaan
 • blokje gember van ongeveer 2 bij 3 cm
 • 3 eetlepels lijnzaad
 • 2 eetlepels chiazaad
 • 4 eetlepels kokosrasp
 • 1/2 theelepel kardemom 
 • 150 gram spinazie
 • ongeveer 200 milliliter koud water
(Het beste bewaar je de rijpe kiwi, mango en banaan trouwens in de koelkast, is je smoothie lekker koud!)

Schil/pel kiwi, mango en banaan en doe ze in de blender (met uitzondering van de mango pit natuurlijk). Snij de gember in stukjes en voeg samen met de zaadjes, kokosrasp en kardemom toe. Doe er een handje spinazie en scheutje water in en blend. Verwerk alle spinazie in de smoothie en voeg zoveel water toe als nodig voor de gewenste dikte.

Wees voorzichtig met de smoothie, door al het spinazie geeft het nogal snel groen af ;-)

Je doet er wel even over om zo'n ontbijt weg te werken, ik vrees dat ik het in plaats van mijn soja latte moet nemen 's ochtends. My beloved lattes, oh noes...


Oh, wat trouwens wel interessant is: deze smoothie levert heel veel voedingsstoffen! Ik heb het even uitgerekend op cronometer. Wist je bijvoorbeeld dat je met dit ontbijt al 40% van je dagelijkse ADH aan calcium binnenkrijgt? Wat betreft vitamine A, B6, B11 (foliumzuur), vitamine C & K, koper, magnesium en mangaan zit je zelfs al over de ADH met één zo'n smoothie. Qua ijzer heb je al de helft binnen van wat je nodig hebt. Toch wel voedzamer dan die soja lattes dus ;-)

3 opmerkingen:

 1. Klinkt lekker alhoewel ik ook een soja latte boven een groene smoothie verkies... Heb nog nooit kardemom en gember aan een smoothie toegevoegd, ga ik zeker proberen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik doe meestal nog wat geraspte knollen (bv. koolraap, bietjes, knolselderij etc) door de smoothie, waardoor hij lekker puddingachtig wordt, en ook wat meer vult. Daarnaast doe ik er ook wat bananenchips en rozijnen op-- een soort groene pap dus! Ik kan daar meestal een heel aantal uur mee toe. Succes!

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Mooie achtergrond. Jammer dat de info daardoor niet te lezen is.

  BeantwoordenVerwijderen