dinsdag 9 december 2014

Vegan Verkoudheidssoep

Volgens taalpuristen moet deze soep eigenlijk anti-verkoudheidssoep heten, maar dat vond ik lang niet zo leuk klinken. Het klinkt sowieso een beetje als een contradictio in terminis, maar ook vegans worden weleens verkouden. Er zijn mensen die het dan aanraden om kippensoep te eten... die vergeten waarschijnlijk dat mijn idealen niet ziek zijn. Hoe dan ook, dat soep idee was hier wel welkom, maar vegan kippensoep lijkt me niet bijzonder voedzaam (hoewel best lekker, met die kip van de Vegetarische Slager).

In plaats daarvan is deze Griekse citroen-rijstsoep mijn favoriet geworden bij verkoudheid. Het is altijd lekker, of het nou zomer of winter is, en je kunt vrijwel alle ingrediënten altijd wel in huis hebben liggen. Die vega kipbouillon bestel ik trouwens via iherb, maar je kan het ook prima met groentebouillon maken. Ook voor deze soep deed ik inspiratie op in het boek Vegan Eats World van Terry. Staat ie bij jou al in de kast? :-)

PS: De schade: ongeveer 60 cent per kom. Hoera!





Voor 4 porties:
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 flinke ui, in blokjes
  • 250 gram wortel, in blokjes
  • 4 teentjes knoflook
  • 300 gram witte bonen
  • 1,5 liter vega kipbouillon (of groentebouillon)
  • 2 laurierblaadjes
  • 100 gram risottorijst
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel dille
  • 1 handje verse dille, fijngesneden
  • sap van 1 citroen
  • flink wat vers gemalen peper
  • zout naar smaak

Verhit de olijfolie in een soeppan en bak de ui en wortel zo'n 5 minuten met deksel op de pan. Pers de knoflook er boven uit en bak nog een minuutje mee.

Doe de bonen in een kommetje en prak grotendeels fijn met een vork (hierdoor wordt je soep lekker romig). Voeg de bonen samen met bouillon, laurier, rijst, oregano en gedroogde dille toe aan de pan en breng aan de kook. Zet het vuur laag en laat zo'n 20 minuten zachtjes koken.

Roer tenslotte de verse dille en citroensap erdoor en breng op smaak met peper en zout.

3 opmerkingen:

  1. Oh die ziet er lekker uit zeg! Ik hoop dat hij helpt tegen het ziek zijn. Ik heb de vegaslagerkip wel door soep gedaan maar nooit in een standaard kippensoep. Dat zou ik ook weleens willen proberen, kan me niet herinneren wanneer ik dat voor het laatst op heb. :) Beterschap!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb deze net gemaakt voor de lunch. Lekker! Ik had wel een super hardcore zilvervliesrijst die 40 minuten moest koken, dus het duurde iets langer dan verwacht :P Ik heb er nog wat boerenkool door gedaan en ogenboontjes in plaats van witte bonen, want die had ik niet.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik ben snipverkouden en herinnerde me dit recept. Had geen wortel in huis, dus heb paprika gebruikt en bleekselderij. Verse dille heb ik ook niet, maar toch een enorm lekker en verkwikkend soepje! Het zuurtje van de citroen combineert goed met de bonen en de zoutige bouillon.

    BeantwoordenVerwijderen