Voor een flinke pan vol (zeker 4 personen) heb je nodig:
Voor de stoverij
·
500
gram seitan
·
250
gram champignons, in kwarten
·
3 grote uien, in dunne halve ringen
·
3
eetlepels neutrale olie
·
3
teentjes knoflook
·
1
eetlepel bruine suiker
·
1
blikje tomatenpuree (68 gram)
·
30
gram bloem
·
500
milliliter groentebouillon
·
250
gram pastinaak, in plakjes gesneden
·
250
gram wortel, in plakjes gesneden
·
6
takjes verse tijm
·
2
laurierblaadjes
·
1
flesje Leffe blond
·
1
eetlepel mosterd
·
1
eetlepel appelciderazijn
Voor de frieten
·
1
kilogram zoete aardappel
·
3
eetlepels neutrale olie
·
1
eetlepel appelciderazijn
·
1
theelepel tijm
·
1
theelepel zout
Snij de seitan in hapklare stukjes. Verhit 1 eetlepel olie in een ruime pan (soeppan of hapjespan) en bak de seitan zo’n 8 minuten, terwijl je af en toe roert. Haal de seitan uit de pan, doe in een kom en zet opzij.
Voeg nog 1 eetlepel olie toe en bak nu de champignons
zo’n 5 minuten. Voeg deze dan ook toe aan de seitan.
Voeg tenslotte de laatste eetlepel olie toe aan de pan en
bak de uienringen ongeveer 5 minuten aan. Pers de knoflook erboven uit (snij
ook de restjes fijn!) , bak 1 minuutje mee en voeg dan suiker en tomatenpuree
toe. Bak zo nog een kleine 10 minuten. Voeg dan de bloem toe en roer goed door
terwijl het mengsel stevig wordt. Giet de bouillon erbij. Voeg seitan, champignons,
pastinaak, wortel, tijm, laurierblad en bier toe. Breng aan de kook en laat
zo’n 25 minuten zachtjes koken, tot de groenten gaar zijn.
Terwijl de stoverij pruttelt verwarm je de oven voor op
200 graden voor de frieten. Snij de zoete aardappels in de lengte in lange
frieten, niet dikker dan 1 centimeter. In een ruime kom doe je de olie, azijn,
tijm en zout. Doe de frieten hierbij en schep goed om. Bekleed een bakplaaat
met bakpapier en verspreid de frieten hierover. Bak ze 20 minuten, schep om en
bak nog zo’n 10 – 15 minuten tot ze gaar zijn.
Zodra de groenten in de stoofpot gaar zijn, verwijder je
het laurierblad en de tijm. Zet het vuur uit en roer de mosterd en azijn
erdoor. Proef en breng op smaak met zout en peper. Hou de stoverij warm als de
frieten nog even in de oven moeten. Serveer samen.
mooie blog ik zag u via andere blogster..
BeantwoordenVerwijderenLijkt me heerlijk! Kan het eventueel ook zonder bier? Zo ja, wat raad jij dan aan als vervanger?
BeantwoordenVerwijderenIk zou het niet zonder bier doen, dat speelt toch wel de hoofdrol in zo'n stoverij...
Verwijderen