Dat idee kwam van een huisgenoot, die vertelde dat hij laatst hartige taart had gemaakt met rode kool. Dat leek me wel spannend (zijn versie was namelijk met flink wat dierlijke producten), maar ik had nog een blok tofu in de koelkast en hartige taartdeeg in de vriezer. Met die sneeuw buiten was daar het perfecte moment om te gaan experimenteren.
Et voila. Hier het prachtige, donkerpaarse resultaat. Deze flinke hartige taart is zeker genoeg voor 4 personen (waarschijnlijk wel meer) en is super eind-van-de-maand-proof: het hele gerecht kost namelijk maar 4 euro, dus ongeveer 1 euro pp. In plaats van een rode kool slachten kun je natuurlijk ook gewoon rode kool met appel uit de diepvries kopen. En als je het echt cheapskate wil doen, maak je de bodem zelf in plaats van met Koopmans. Maar hee, tijd is ook geld. ;-)
Je hebt nodig:
- 100 gram ongebrande cashewnoten
- 500 gram tofu
- 1/4 cup (4 eetlepels) edelgist
- 1 theelepel mosterdzaad
- 1 theelepel uipoeder
- 1/2 theelepel kala namak
- 1/2 theelepel kurkuma
- evt. eikruiden, peper
Zet de cashewnoten in de week en laat minimaal 2 uur staan, kan ook overnacht of overdag. Als je haast hebt zet je er kokend water op. Maal ze fijn in de keukenmachine. Knijp zoveel mogelijk vocht uit de tofu en pureer mee in de keukenmachine. Voeg een scheutje vocht toe (water of sojamelk) om het smeuiger te maken. Doe de overige ingredienten erdoor en pureer nog even.
- 5 plakken hartige taartdeeg (Koopmans)
- 2 eetlepels zonnebloemolie
- 2 uien, fijngesneden
- 1 teen knoflook
- 1 appel, in blokjes
- halve rode kool, geraspt (ik gok zo'n 500 g?)
- 1/2 theelepel kruidnagel
- 1/2 theelepel gemalen koriander
- 1/2 theelepel piment
- 1/4 theelepel kaneel
- paar druppels stevia
Leg de taartdeegplakken uit elkaar zodat ze kunnen ontdooien en verwarm de oven voor op 200 graden. Vet een spring- of quichevorm in met 1 eetlepel olie. Verhit de andere eetlepel olie in een hapjespan en bak de ui op laag vuur een minuut of 10 door. Pers de knoflook er boven uit en bak 1 minuut mee. Voeg alle overige ingredienten toe en laat een minuut of 10 smaak trekken.
Meng het tofumengsel en de rode kool goed door elkaar. Eventueel kun je er nog gebroken walnoten doorheen doen (als het niet eind van de maand is ;-)), dat combineert wel lekker. Bekleed de springvorm met de deegplakken en doe de vulling erin. Verspreid de vulling egaal over de vorm en bak een minuu of 30 af, totdat het deeg mooi bruin is en de vulling donkerpaars. Laat een minuut of 10 afkoelen alvorens je de taart aansnijdt (ja, life is hard).
Eet smakelijk!
Ooh wat een mooie kleur! Ik ben ook een post aan het typen met allerlei paars eten dus ik word hier helemaal enthousiast van, haha. Ik heb ook vaak moeite om een hele kool op te krijgen dus deze ga ik onthouden.
BeantwoordenVerwijderenHier moest ik wel om lachen:
"Knijp zoveel mogelijk vocht uit de tofu en pureer mee in de keukenmachine. Voeg een scheutje vocht toe"
Kan ik mezelf die moeite dan niet besparen? :p
Gaaf! En inderdaad, haha, het staat er wel wat gek op deze manier. Het vocht in tofu vind ik vaak zo zurig/bah, dus dat probeer ik altijd zoveel mogelijk eruit te persen. Maar toen was er nog wel wat water nodig om het goed romig te maken. :-)
Verwijderenoh nice! Volgende week koop ik een rode kool bij de boek en ga ik deze zeker maken!
BeantwoordenVerwijderenIk ben echt dol op rode kool, mijn vrouw houd er alleen absoluut niet van. Misschien dat ik haar met dit gerecht kan overtuigen van hoe lekker het wel niet kan zijn...
BeantwoordenVerwijderen