donderdag 21 juli 2011

Vegan Cashew Fondue

Gisteren had ik de dinnerparty om mijn vrienden te bedanken voor alle hulp die ik heb gekregen bij het klussen en verhuizen. Het was heel geslaagd! Ik had heel veel verschillende dingetjes gemaakt. Er was super veel eten, ik heb dan ook veel over, maar het was heerlijk! Ik had al zes jaar niet meer gegourmet (sinds ik vegetarisch ben gaan eten niet meer), dus het was voor mij heel bijzonder :-)

Over de gourmet later een blog, nu eerst even over de cashewfondue waar iedereen zo nieuwsgierig naar is. De basis is rauwe cashewnoten. Die heb ik wel eens bij de toko gekocht, gisteren kocht ik ze op de markt.

De ingrediënten:
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel zout
  • 5 eetlepels edelgist
  • 1 pond rauwe cashewnoten, minimaal 2 uur geweekt
  • sap van 1 citroen
  • 250 milliliter water
  • 250 milliliter plantaardige melk



Doe de knoflook, zout en edelgist in de keukenmachine en maal fijn. Voeg vervolgens de cashewnoten toe. (Als je keukenmachine niet zo groot is, zoals de mijne, maak dan het recept in 2 delen.) Maal ze fijn, heel fijn. Dat kan even duren. Het beste is als je ze echt tot poeder kunt vermalen.

Voeg de citroensap erbij. Het water kun je het beste in delen toevoegen, afhankelijk van hoeveel je nodig hebt. Het moet uiteindelijk een romige massa worden.

Doe dit in een pan en verwarm het langzaam door. Voeg steeds een beetje sojamelk toe als het te dik wordt. Zet het vervolgens op een warmhoudplaatje en dippen maar!

Ik had er witte & volkoren soepstengels, nacho's en Turks brood bij gezet. Ook had ik stengels van courgette & aubergine, die werden eerst gegrild op een gourmetstel en dan erin gedipt. Met die groenten kan je natuurlijk eindeloos variëren.

woensdag 20 juli 2011

A Thanks Guys Gourmet

Ik heb vandaag de Thanks Guys Gourmet Party voor alle mensen die mij hebben geholpen met klussen/verhuizen/opruimen/schoonmaken etcetera. Daarom even geen recept, ik ben de hele dag bezig met de voorbereidingen en denk al dagen niet meer in recepten-voor-vier, maar in kleine schattige porties die in mini-pannetjes passen.

Op tafel komen twee gourmetstelletjes, ik had er één van de kringloop die er nog helemaal nieuw uitzag. Toch even goed afwassen hoor, you never know ;-) En één leen ik er van vriendinnen. Van een andere vriendin krijg ik een warmhoudplaat te leen, daarom komt een cashewnoten fondue. Ik heb dat nog nooit gemaakt, maar wel eens gegeten bij het restaurant De Hagedis hier in Den Haag. Het was zó lekker, dat moet ik gewoon eens uitproberen! Als het lukt, zal ik het recept zeker bloggen.




Verder ga ik vandaag aan de slag om burgers te maken uit mijn nieuwe kookboek 'The Best Veggie Burgers on the Planet'. Omdat er een man of 15 komt, en verhuizen heul duur is, wil ik het eten wel een beetje low budget houden vandaag dus ik ga zelf de keuken in. (Gelukkig met hulp van some lovely friends ;-).)

Maar nu eerst naar de markt, om een heleboel groenten in te slaan die lekker zijn op de gourmet of om te dippen in de fondue. Er komt Turks brood, wat spreads, salade, en verder ga ik natuurlijk nog niks verklappen voor de meelezende freunden hier.

Hoop dat ik alles af krijg vandaag :-) Jammer dat ik in verband met mijn werk niet eerder kon beginnen met de voorbereidingen. Maar het is heerlijk weer en mijn huis is nu relatief opgeruimd, ik heb er wel zin in!

maandag 18 juli 2011

Vegan spekjes

Bij het woord spekjes moet ik altijd denken aan die kleurrijke, zachte suikerbommen die ik als kind zo lekker vond. Helaas, ik ben er nog niet achter hoe ik daar een vegan versie van maak (en zonder suiker, dat zou ook geen kwaad kunnen ;-)). Het recept vandaag is er één van hartige spekjes, oftewel 'bacon'.

Het is supermakkelijk te maken, kost alleen even wat tijd. Heerlijk bij de scrambled tofu, bij de tofu-'eier'salade waar ik laatst over blogde, door een vegan omelet of gewoon zo om te snacken.

Zoek voor dit recept de echt kleine tvp-granules. Ik heb ze gezien van het merk Vantastic Foods en bij de vegetarische toko. Neem anders de kleinste die je kunt vinden.

PS: TVP, textured vegetable protein, is de sexy naam van sojabrokken. Dat woord doet me altijd aan hondenvoer denken.




Je hebt nodig:

  • 80 gram tvp granules
  • 2 eetlepels liquid smoke
  • 1/4 theelepel zout
  • 180 milliliter kokend water
  • optioneel: paar druppels rode kleurstof (let erop dat die synthetisch is, dus niet deze)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Doe de tvp in een diep bord en meng de liquid smoke en het zout erdoor. Giet het water erop en roer door. Voeg dan de kleurstof toe, als je die gebruikt.

Laat het mengsel 10 minuten staan. Verwarm dan de olie in een koekenpan op laag vuur en doe de tvp hierin. Het is de bedoeling dat de tvp uitdroogt, niet zozeer dat je het bakt. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Schep het af en toe even om.

vrijdag 15 juli 2011

Do it yourself: pesto

Zo moeilijk als het is om in een winkel pesto zonder dierlijke producten te vinden, zo makkelijk is het om je eigen pesto te maken. Lekker door de salade, op 'toastjes' van komkommer of courgette, of natuurlijk door een Italiaanse maaltijd.

De edelgistvlokken zijn optioneel, mocht je die in huis hebben kan je ze toevoegen voor een cheezy smaakje. Maar de pesto is ook errug lekker zonder!


 

Je hebt nodig:

  • 3 teentjes knoflook
  • 65 gram pijnboompitten
  • 3 (grote) handjes verse basilicum
  • 3 eetlepels olijfolie
  • 1/2 theelepel zout (of naar smaak)
  • 1/4 theelepel peper (of naar smaak)
  • optioneel: handje edelgistvlokken

Doe de knoflook in een keukenmachine en maal fijn. Voeg vervolgens de overige ingrediënten toe.

Krijg je de pesto niet in één keer op? Je kan het in de koelkast bewaren met een laagje olie erop, om te voorkomen dat het bederft. Of verdeel het over een ijsblokjesvorm en vries het in. Eenmaal bevroren, haal je ze eruit en doe je ze in een bakje. Zo kan je precies kiezen hoeveel pesto je wil laten ontdooien en hoef je niks weg te gooien.

Je kunt deze pesto ook goedkoper maken met walnoten in plaats van pijnboompitten, of de helft van de pijnboompitten daardoor vervangen.

woensdag 13 juli 2011

Tofu-'eier'salade

Als vegan eet ik geen eieren. Op deze mooie website kan je lezen waarom. Gelukkig zijn er vele manieren om ei te vervangen, zelfs de traditionele eiersalade blijkt prima te veganiseren!

Ik heb de 'eier'salade een klein beetje opgewarmd en daarna in 2 sla-wraps als lunch gegeten, maar je kan het natuurlijk ook op toastjes serveren op een feestje. Of wat dacht je van komkommerschijfjes met deze 'eier'-salade erop, lekker & gezond!



  • 125 gram tofu, goed uitgeknepen
  • 2 eetlepels (vegan) mayonaise
  • 1/2 theelepel mosterd
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 1 theelepel kerriepoeder
  • 1/2 theelepel bieslook
  • 1/2 theelepel zwart zout (kala namak)
  • 1/4 theelepel peper
Verkruimel de tofu boven een kom. Voeg alle overige ingrediënten door en roer goed door met een vork, prak het nog een beetje fijn. Laat een uur staan om de smaken goed in te laten trekken, roer het in dat uur 1 of 2 keer nog goed door.

maandag 11 juli 2011

Een low carb vegan dagmenu

Zoals ik in mijn laatste blog al schreef, ben ik op dit moment koolhydraatarm aan het eten. Dat is niet zo bekend en als je er wel eens van gehoord hebt, is dat vast in de Atkins-context met veel dierlijke producten. Ik heb echter al een tijdje het boek 'The Vegetarian Low Carb Diet' van Rose Elliot en die beschrijft een gelijksoortig maar dan veggie, grotendeels vegan dieet. Er staat veel informatie in over hoe een low carb dieet werkt, wat het doet met je metabolisme en lichaam, maar ook een heleboel recepten en een uitgewerkt plan voor de eerste 14 dagen.

Ik heb hier eens beschreven wat er zoal in gaat bij mij op een low carb vegan dagje :-)

Low carb vegan ontbijt


Ontbijt: scrambled tofu met oesterzwam en paprika erdoor, 2 gebakken worstjes van healthy planet met knoflookmayonaise, schijfjes komkommer
Tussendoor: 2 plakjes vegan broodbeleg van het merk wheaty
Lunch: tofu-eiersalade in ijsbergslawrap, gestoomde sperziebonen met citroen-olijfolie
Tussendoor: geroosterde courgette schijven met zelfgemaakte pesto
Diner: vega shoarma met champignon-knoflooksaus, groene salade van spinazie en krulsla met vinaigrette
Snack: verse knoflook-olijven met fijngesneden zongedroogde tomaat

De eerste 2 weken zijn het strengst, ik eet nu max 20 gram koolhydraten per dag. Daarna bouw je dat langzaam op en dan kan je andere gezonde producten toevoegen die wat meer koolhydraten bevatten (zoals tempeh, peulvruchten, maar ook fruit en zetmeelrijke groenten).

Het is een controversieel dieet, maar voor mij werkt het goed. Mijn eeuwige trek is weg en dat is heerlijk! Bovendien voel ik me er heel goed bij, ik heb meer energie en zit niet continue aan de volgende maaltijd te denken. Deze eerste fase van het dieet moet je niet de rest van je leven volhouden, daar is het ook niet voor bedoeld. Daarna wordt het eten weer gevariëerder :-)

Andere bronnen van inspiratie zijn the Carb Conscious Vegetarian van Robin Robertson (wat overigens een 100% vegan boek is), en ook in mijn nieuwe kookboeken 'The Beste Veggie Burgers on the Planet' van Joni Marie Newman en 'non*fish*a*li*cious' van Lisette Kreischer zijn veel koolhydraat-arme recepten te vinden. Overigens vind je op het web ook veel (Engelstalige) inspiratie.

Volgende keer een blogje over de tofu-eiersalade, it's a wonderful creation!

zaterdag 9 juli 2011

Wat een bevalling!

Zo, long time no see!

Het is hier aardig chaotisch geweest en dat is het eigenlijk nog steeds ;-) Ik heb het, samen met veel lieve vrienden & familie, voor elkaar gekregen om een maand kluswerk in een week te proppen. Een week waarin ik ook nog 3 dagen moest werken. Vervolgens kwam de verhuizing en hoewel internet op tijd was aangevraagd, deed mijn modem het spontaan niet meer in de nieuwe woning. Gelukkig kreeg ik gratis een nieuwe van mijn internetprovider, alleen, die kwam per post, en mijn brievenbusslot bleek stuk te zijn. Dus ik zat even zonder post en zonder internet. Gelukkig werkt het nu allemaal weer!

In de klusweek had ik gelukkig beschikking tot een (op stroom werkende) koelbox, dus we hebben lekker broodjes hummus met komkommer kunnen eten en na een lange dag van een koud biertje kunnen genieten. Als avondeten was ik aangewezen op afhaal of bestelling. Dat zijn dingen geworden als roti, Indonesisch, patatjes, en falafel. Bij die laatste werd ik ongevraagd getrakteerd op een schotel vol vlees en kaas :( dus dat was best wel jammer, ik ga die tent echt niet meer bezoeken. Na de zware verhuizingsdag hebben we vega Chinees besteld en lekker zitten smullen :-)



Het duurde even voordat ik het gasfornuis opnieuw aan de praat kreeg, maar inmiddels kan ik weer koken. Ik moet wel nog veel keukenspullen uitruimen en het is nog een flinke zooi in mijn huis, dus uitgebreid in de keuken staan komt er niet van. Ik ben ook steeds te moe daarvoor, want er moet zoveel gebeuren.

Wel is het me gelukt om te starten met een low carb vegan dieet :-) ik vond bij het uitruimen van mijn boeken een boek terug van Rose Elliot met daarin een menuplan voor 14 dagen. Daar ben ik mee begonnen, want hoe zwaar zo'n verhuizing ook is, door alle junkfood (en natuurlijk ook door het festival) zaten er toch weer wat vetjes bij die ik helemaal niet gezellig vind. Ik doe dat nu sinds woensdag en voel me hartstikke lekker! Voor wie het principe helemaal niet kent: ik eet nu dus geen koolhydraatrijke voeding zoals brood, rijst, pasta, suiker, etc., maar wel veel groenten en dingen als tofu, seitan, tvp. Ik zal daar de komende tijd wat meer over vertellen!

Maar nu is het hoog tijd om eens flink te gaan opruimen in huis. Fijn weekend allemaal!