maandag 3 december 2012

Romige Champignonsoep

Voor een groep gasten wilden we een lekker soepje voorschotelen. Ik dacht aan welke seizoensgroenten er beschikbaar waren en besloot om champignons te kiezen... want niks is meer herfstig dan champignon, niet waar? Champignonsoep is niet iets wat je vaak plantaardig kunt kopen, sterker nog, je zal het voorlopig nog even zelf moeten maken (maar blijf mailen naar producenten!). Gelukkig is dat helemaal niet zo ingewikkeld als je zou denken. Deze volle, romige champignonsoep is precies waar je behoefte aan hebt als je door dit gure weer naar huis bent gefietst! Bovendien is ie vrij van gluten en soja en dus voor vrijwel iedereen geschikt.

Ik heb cashewnotenpasta gebruikt, omdat we het in huis hadden van een aanbieding. Je vindt dit bij de biologische winkel, het is net als pindakaas maar dan dus van, jawel, cashews. Als je niet in de buurt van een dergelijke winkel komt dan kun je ook (liefst rauwe) cashewnoten nemen, laten weken, en pureren in de keukenmachine. Neem dan ongeveer 1/2 cup (75 gram). Gedroogde oesterzwammen koop ik bij de Chinese supermarkt. Je kunt ook prima andere soorten paddenstoelen nemen en er een soort bospaddenstoelensoep van maken.




  • 100 gram gedroogde oesterzwammen
  • 1 eetlepel plantaardige margarine
  • 1 ui, in blokjes
  • 500 gram (kastanje) champignons, in blokjes
  • 1,5 liter kruidenbouillon
  • 125 gram cashewnotenpasta
  • 250 milliliter amandelmelk
  • 1/2 bosje tijm, fijngesneden
  • 1/2 bosje rozemarijn, fijngesneden
  • Paar eetlepels edelgist
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/4 theelepel cayennepeper

Doe de oesterzwammen in een kom, giet er kokend water op tot ze onder staan en laat ze minimaal 15 minuten weken. Doe ze met het vocht in de keukenmachine en pureer fijn.

Verwarm in een soeppan de margarine en bak de ui 5 minuten. Voeg de champignons toe en bak 5 minuten, terwijl je af en toe omschept. Voeg de bouillon toe en breng aan de kook. In een ruime kom doe je de cashewnotenpasta. Schep een kopje bouillon uit de soeppan en roer dit door de notenpasta, zodat het een egaal mengsel wordt. Voeg het cashewpasta mengsel samen met de gepureerde oesterzwammen toe aan de soep. Breng weer aan de kook, zet het vuur laag en laat 15 minuten zachtjes borrelen.

Voeg de amandelmelk toe en pureer de soep zo ver je lekker vindt. Ik heb de helft in de keukenmachine gedaan, zodat er toch nog wat stukjes champignon in zaten. Je kan ook kort de staafmixer in de pan zetten. Daarna voeg je de tijm, rozemarijn, edelgist, zout en peper toe. Eet smakelijk!

4 opmerkingen:

  1. Ik heb wel amandelpasta van de biowinkel in huis.Ik ga het daar eens mee proberen.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Goed recept, heb er veel lof mee geoogst!
    Ik heb een paar kleine veranderingen gemaakt: geen losse kruiden, maar de kruidenbouillon van het Blauwe Huis (zonder zout, dus wel zout toevoegen), geen cashewpasta uit een potje, maar fijngemalen rauwe cashews, geen gedroogde oesterzwammen maar iets ingedroogde, verse (nou ja, minder vers dus ;-p) oesterzwammen.

    BeantwoordenVerwijderen