donderdag 29 november 2012

Interview met een planteneter: BorisHet heeft even geduurd voor er weer een nieuw interview klaar was, want ik was de laatste tijd vooral bezig met koken en recepten bedenken, en niet zozeer met veggies scouten ;-) Na de interviews met Jesse, Maurits, Annika en Jasmin is nu de beurt aan de eerste Amsterdamse vegan Boris!

Wie ben je en wat doe je allemaal?
Ik heet Boris en ben 30 jaar oud. Ik woon in Amsterdam, samen met mijn vrouw Laura en onze dochter Nina die beiden vegetariër zijn. Wij wonen, samen met twee geadopteerde katten, in het Centrum van Amsterdam, in de Jordaan. Ik ben huisvader en dierenhulpverlener bij de Amsterdamse Dierenambulance. Daarnaast doe ik ook vrijwilligerswerk voor Bont voor Dieren en het kinderboerderijen project van Stichting Konijnen Belangen. Mijn hobby’s zijn gamen, klimmen, hardlopen en koken.  


Hoe omschrijf je jouw eetpatroon?
Ik eet veganistisch. 


Sinds wanneer eet je zo?
Ik ben gestopt met eieren, kaas en melk nadat ik de documentaire Earthlings had gezien. Dit is inmiddels bijna een jaar geleden. Daarvoor was ik wel al een aantal jaren vegetariër, dat ben ik mede geworden door de invloed van mijn vrouw en het undercover varkensonderzoek van Ongehoord.  Ik at tot die tijd veel vlees, het liefst biologisch maar als dat er niet was, at ik wat er wel was.


Wat was de aanleiding om je voedingspatroon te veranderen?
Gesprekken met mijn vrouw, die al langer vegetariër was en o.a. dus ook het  undercover varkensonderzoek van  Ongehoord, hebben bij mij er voor gezorgd dat ik kritischer ben gaan kijken naar wat ik eet. Toen ik las over de  documentaire Earthlings moest ik die zien. Nadat ik deze met afschuw en verbazing had gekeken, kon ik niks dierlijks meer gebruiken zonder dat ik die verschrikkelijke beelden weer in mijn hoofd kreeg . Dit gaf mij een heel naar gevoel. Omdat de meeste beelden uit de film wel uit Amerika kwamen,  ben ik mij er in gaan verdiepen of het in Nederland er net zo aan toe gaat.  Toen ik ontdekte dat er in Nederland ieder jaar 30 miljoen hanen op hun eerste levensdag worden vergast of worden versnipperd, hoefde ik geen eieren meer.  En toen ik tevens ontdekte dat voor de productie van melk (en kaas), het kalf bruut bij de moeder wordt weggehaald hoefde ik ook geen melk (en kaas) meer.


Was dat lastig? En gaat dat nu beter?
In het beging vond ik het wel lastig. In zoveel producten zit iets dierlijks verstopt. Veel van mijn gebruikelijke gerechten bevatten vaak wel ei, melk of kaas namelijk. Ei en melk zijn gemakkelijk te vervangen in recepten, maar de typische kaassmaak is een stuk lastiger. Ik was eerst ook bezorgd voor mijn gezondheid, maar nu ik er meer over weet ben ik dat helemaal niet meer! Nu ik meer lekkere recepten weet en beter ben gaan koken, gaat het allemaal heel gemakkelijk.


Hoe reageerde je omgeving op je veranderde eetpatroon?
Mijn vrouw was er in eerste instantie niet echt blij mee aangezien ik degene ben die thuis meestal kookt. Anderen zagen het als iets tijdelijks.  Nu ik beter en gevarieerder ben gaan koken, vindt mijn vrouw het niet meer erg en geniet ze van mijn kookkunst. We hebben hier goede gesprekken over gehad en onze eetbehoeften zijn nu beter op elkaar afgestemd. Mijn vrouw en dochter eten bijvoorbeeld wel graag kaas en ei en ik kook zo nu en dan gerechten, waar deze producten dan achteraf apart bij geserveerd kunnen worden voor hen. Zo zijn en blijft iedereen thuis toch tevreden!
 

Heb je een documentaire of boek wat je mensen aanraadt?
Ja, dat heb ik zeker!  “Het groene geloof” van Janet Barkas is een goed gedocumenteerd en gedetailleerd boek over de geschiedenis van het vegetarisme. ‘’Got  the Facts on Milk, ‘’Earthlings’’,  ‘’Meetyour Meat’’, ‘’The Witness”,  Kill it,Cut it, Use it”, ‘’Fat sick and nearly dead’’ en ‘’Forks over knives’’ zijn allemaal goede documentaires! En natuurlijk  de “Best Speech You Will Ever Hear” van Gary Yourofsky.


Wat eet je op een doordeweekse dag?
Ontbijt: 4 sneetjes bruin brood met pindakaas en een grote kop thee
Tussendoor: fruit en water
Lunch: havermout en quinoa pap met appelstroop, gedroogde vruchten/bessen en noten
Tussendoor: fruit/noten/dadels en water
Avondeten: dat is iedere avond anders. Ik kook veel met peulvruchten, tofu, sojaproducten, (meergranen) pasta, (zilvervlies)rijst, verse groenten, couscous, quinoa, zaden, noten, seitan, tempeh, paddenstoelen, aardappelen. Je kan hierbij dan denken aan vegan broodje shoarma, pompoen lasagne, pizza, linzensoep, maaltijd salade etc.    
Snack: zelf gemaakte vegan koekjes/muffins/taart. En als ik ’s avonds met mijn vrouw een goede film of serie kijk (meestal in het weekend) snoepen we daar graag chips, noten, Japanse mix, gedroogd fruit of pure chocolade bij.


Hoeveel geef je per week ongeveer uit aan voeding, en waar doe je boodschappen?
Voor mijn vrouw, dochter en mij samen, denk ik aan ongeveer 80 euro. Ik doe de boodschappen bij de Jumbo, op de (boeren)markt, de natuurwinkel en toko. 


Wat is je favoriete eten?
Lastig, ik vind zo veel dingen heel erg lekker, maar iets wat ik al meer dan 20jaar elke dag eet is bruin brood met pindakaas en ik geniet daar na al die jaren nog steeds heel erg veel van :).


Heb je een favoriet kookboek of kookblog?
Op de sites Watmaakt Suzette nu?, Vegetus, thePPK.com - en  bij de Plantaardige keuken natuurlijk - staan heerlijke gerechten.  


Als je buiten de deur eet, wat of waar eet je dan graag?
Een lekker patatje met satésaus of de gevulde köfte van Cigkoftem vind ik heerlijk. Laatst heb ik met mijn vrouw bij het restaurant de Vliegende Schotel gegeten (die zit bij ons in de Jordaan) en dat is ook uitstekend bevallen!


Wat is jouw tip voor mensen die zich net willen verdiepen in een diervriendelijke leefstijl?
Documentaires kijken, lezen, nieuwe gerechten en ingrediënten proberen.  Andere vega’s  ontmoeten, bijvoorbeeld via speciale “vegan-groepen” op Facebook en bij een veganistisch restaurant eten. En als je eens de ‘fout’ in gaat: vooral jezelf niet gaan opvreten, maar er van leren!
Bedankt voor je tijd Boris! Leuk om eens te lezen hoe dat er in een 'gemengd gezin' aan toe gaat.

Heb jij nog vragen voor Boris? Zou je zelf eens in deze rubriek willen komen, of ken je een 'veghead' die je het hemd van het lijf zou willen vragen? Laat het ons hieronder weten! 

3 opmerkingen:

  1. Lijkt me leuk om ook een keer geïnterviewd te worden!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Leuk interview!!! Boris noemt alle docu's die ik ook zou noemen. Eartlings is de beste in mijn opinie. Maar dit kleine lieve jongetje doet het ook heel erg goed. Deze korte video clip heeft in 4 dagen al meer dan 1.5 million hits gehaald. http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=fRNNzMZgrzs
    Succes :)

    BeantwoordenVerwijderen