maandag 26 november 2012

Oud-Hollandsche Kruidnoten

Jawel, het is weer zo ver! Kruidnotentijd! Volgens de supermarkten begint die tijd altijd al rond mijn verjaardag (begin september) maar eigenlijk zijn de kruidnoten natuurlijk pas onlangs met de boot naar Nederland gekomen ;-) Ik ben dol op alles met speculaaskruiden en kan hier oneindig van eten. Daarom heb ik me dit jaar voorgenomen om géén kruidnoten te eten voor 5 december. Het is bijna gelukt. Ik heb 1 keer toegegeven... maar daarna de draad weer opgepakt. Whoohoo! Scheelt echt wel flink in de kilo's, want anders zou ik dagelijks zo'n zak kunnen leegeten (oeps).

Vorig jaar had ik al een recept gepost voor heerlijke speculaas cupcakes. Een vega recept voor kruidnoten kon niet langer uitblijven, nu grote fabrikanten zoals Albert Heijn ineens koemelk in de kruidnoten zijn gaan doen (nergens voor nodig, want dat ging jaren prima zonder). In een facebookgroup kwam al een noodkreet voor een simpel recept voor plantaardige kruidnoten, well: here they are! Je kunt vrijwel alles bij de supermarkt kopen, behalve plantaardige margarine. Ik denk dat je hiervoor ook de minarine van Alpro kunt nemen, hoewel iets minder lekker. Beter koop je een kuipje margarine bij de biologische winkel, je doet er erg lang mee en het smaakt heerlijk in gebak.
Voor een bakplaat vol (circa 25 stuks) kruidnoten heb je nodig:

 • 40 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur
 • 50 gram (bruine) basterdsuiker
 • 1/2 theelepeltje zout
 • 1 theelepel speculaaskruiden
 • 100 gram bloem
 • 5 gram (1 flinke theelepel) bakpoeder
 • 2 eetlepels soja-, rijst- of amandelmelk

Verwarm de oven voor op 170 graden.

Meng de margarine met suiker, zout en speculaaskruiden. Voeg 50 gram bloem, het bakpoeder en 1 eetlepel sojamelk toe en roer door. Voeg vervolgens de overige 50 gram bloem en eetlepel sojamelk toe.

 Bak de kruidnoten in 20 minuten gaar. Laat ze minimaal 10 minuten afkoelen (=krokant worden!) voordat je ervan snoept. Geniet ervan!

5 opmerkingen:

 1. Ik ben ook gek op alles met speculaaskruiden, alleen daarom ben ik al gek op de winter;-) mijn probleem is dat ik geen suiker mag en me afvraag of ik dit recept zou kunnen maken met agavesiroop ofzo.... wat denk jij?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik heb een recept gezien waarbij de suiker werd vervangen door rijststroop, en dan de sojamelk weglaten. Je kunt ook altijd oerzoet nemen i.p.v. suiker. Bakze!

   Verwijderen
  2. Dankjewel, toevalling kwam mijn zusje gister met een recept waar stroop werd gebruikt;-)

   Verwijderen
  3. En dan hoelang in de oven op welke temperatuur?

   Verwijderen
  4. Oh jee, te snel de blog geschreven! Het staat er nu wel bij :)

   Verwijderen