zaterdag 27 april 2013

Thaise salade met geroosterde pinda's

Ik ben dól op Thais eten. Het is voor mij de perfecte combinatie van smaken: vaak een beetje pittig, een beetje zuur, een beetje zoet: een beetje van alles dus. Bovendien bevatten Thaise gerechten doorgaans veel groenten - hartstikke gezond dus!

Voor in mijn lunchpauze(s) maakte ik een grote kom Thaise salade met een heerlijke dressing erbij. Ik had nog spits- en rode kool in huis, dus die gingen erin. Als je die niet hebt kun je ook heel goed paksoi en rode paprika nemen, heerlijke combinatie! Het duurt even om al die groenten gesneden te krijgen, maar dan heb je wel gelijk voor 4 dagen een supergezonde lunch. Wist je trouwens dat de meeste dry roasted peanuts gewoon vegan zijn? Past erg goed in deze salade. Maar je kunt ook gewone pinda's nemen, vast nóg gezonder. ;-)

Als je niet van koriander houdt, kun je ook Thaise basilicum erdoor doen voor een authentiek smaakje. Je vindt het bij toko's. Zelf koop ik tegenwoordig voordeelverpakkingen koriander, ik kan er niet genoeg van krijgen! Wist je dat verse koriander ook héél lekker is in pasta met tomatensaus? Echt, probeer het eens!

Maar goed, nu eerst deze salade. Het is trouwens ook heel lekker met verse ananas (maar daar ben ik allergisch voor) of verse mango (maar ananas uit blik is meer budget proof). Een andere budgettip is overigens om pepers bij de biologische winkel, toko of markt te halen. Op al deze plekken zijn ze veel goedkoper dan bij de supermarkt!

Een snelle foto van mijn lunchbakje ;-)


Voor 4 porties
  • 1 kleine spitskool
  • 1/4 rode kool
  • 1 wortel
  • 1 bosje verse koriander
  • 1 rode peper
  • 1 blik ananasschijven
  • 100 gram dry roasted peanuts

Voor de dressing
  • flink stuk gember
  • 3 eetlepels tahin of pindakaas
  • 125 milliliter kokosmelk
  • sap van een grote limoen
Snijd de spitskool (paksoi) in smalle reepjes, net als de rode kool (of paprika) en doe deze in een grote saladekom.  Rasp de wortel en snij de koriander en peper fijn. Laat de ananas uitlekken en snij in kleine stukjes. Voeg dit alles samen met de pinda's toe aan de spits- en rode kool.

Schil de gember, snij in grove stukken en doe in de blender, samen met de tahin, kokosmelk en limoensap. Blend tot een dressing.

Roer de dressing door de salade en serveer.


Tip: als je net als ik de salade over meerdere dagen wilt eten als lunch, kun je de pinda's en de dressing het beste nog even apart houden

1 opmerking:

  1. hoi, hoe groot is een flink stuk gember voor jou? ik ben niet zo gewend om dat te gebruiken in mijn maaltijden dus nu is de dressing iets te gemberig geworden :) voor de rest is ie heeeeell lekker!
    groetjes angeniet

    BeantwoordenVerwijderen