dinsdag 30 juli 2013

De Budget Challenge!

Gistermiddag zaten we hier weer eens aan de barbecue - deze keer met heerlijke groentespiezen, seitanspiezen, spiesjes met citroen'kip' (van de vegetarische toko) en paprika van eigen plant, pakketjes van zoete aardappel en tempeh en daarbij heerlijke Oosterse salade, nacho's met komkommerdip en fruitsalade. Het was weer smullen!

En terwijl we zo in het gras lagen, nagenietend van al het lekkers, kwamen we ineens op een idee: de Budget Challenge. De uitdaging om een maand lang zo goedkoop mogelijk te eten. Het gaat niet alleen om het winnen, maar ook om weer even bewust te worden van hoe je óok kan koken, bewust van hoe veel mensen helaas zo móeten koken, en het is natuurlijk ook fijn om na de vakantie weer even wat zuiniger aan te doen. In sommige gevallen zelfs noodzakelijk, zoals wanneer je 200 euro kwijt bent voor je studieboeken voor slechts het eerste blok (zucht..).

De regels? Je moet wel volwaardig eten, daarmee bedoelen we minimaal 2 ons groente/2 stuks fruit per dag, en je moet wel dagelijks een eiwitbron hebben (yay voor peulvruchten!), en sommigen vonden ook dagelijks granen. Zelf ben ik echter niet zo van de granen en ik denk overigens ook dat dat niet zo'n uitdaging is, die zijn immers supercheap (denk euroshopper pasta, rijst, havermout, crackers). Verder mag je 2x per week buiten de deur eten, tenzij je jezelf uitnodigt :p en je mag wel dingen gebruiken die je al in de voorraadkast hebt, maar die moet je dan meerekenen in je wekelijkse uitgaven aan boodschappen. De winnaar is degene die het minste geld aan boodschappen heeft uitgegeven, en die wint een taart (vegan o/c).
Er zitten diverse andere uitdagingen in de maand september... zo dacht ik zelf al aan mijn verjaardag (het zal wel weer een potluck worden ;-)) en het eerstejaarsweekend waar vast geen vegan eten geserveerd wordt (maar daar ga ik nu natuurlijk nóg harder achteraan!). Voor Mirte en Lize zat de uitdaging hem in de voedselfotografie voor de aankomende VeganChallenge... hoe zet je die gerechten op de foto terwijl je binnen je budget blijft. Marjolein leek het vooral lastig om haar kilo's fruit in te slaan zonder duur uit te zijn, en overweegt om haar studenten OV te gaan gebruiken om de Haagse Markt hiervoor te bezoeken :p (Ze woont in Haarlem. Haarlemmer tips zijn dus welkom voor haar!)

Ik denk dat deze zelfgecreëerde schaarste je een stuk creatiever in de keuken zal maken, en dat je versteld zal staan over hoe goedkoop het ook kan. Na een hele tijd veel gewerkt te hebben ben ik best wel gewend geraakt aan duurdere producten zoals verse kruiden, pure biologische ingrediënten, duurdere groenten en smaakmakers zoals limoenen. Gelukkig heb ik ook best wat ervaring in de budgetkeuken van toen ik eerder studeerde en per week 20 euro had te besteden aan boodschappen. Ik voorzie al een aantal leuke blogs over wat je allemaal kunt maken met een pak diepvriesspinazie (meer dan je denkt!) en ben al een beetje aan het rondkijken wat er ook al weer allemaal voor diepvriesgroenten verkrijgbaar zijn. Ik hoop in september, ondanks de chaos die een nieuwe studie met zich meebrengt, hier te bloggen over boodschappenlijstjes en budgetmenu's!

Doe je ook mee met de Budget Challenge?

6 opmerkingen:

 1. heel leuk. kreeg de tip van marjolein en ik wil graag meedoen!

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Tips voor in Haarlem: Er zijn in Haarlem ook gewoon Turkse groentenwinkels (voor mij is de bekendste toch wel die tussen het station en de Cronjé-straat in Haarlem-Noord) waar je voor relatief weinig geld groente en fruit kan kopen.
  En op zaterdag is er ook gewoon markt in het centrum, maar niet per se heel goedkoop.
  En op de botermarkt is ook regelmatig markt.
  Ik heb er alleen nooit op mezelf gewoond dus weet niet exact alle plekjes. Maar als je toch ergens anders naartoe wilt: kom dan alsjeblieft naar Muiderpoort en doe in Amsterdam-Oost je boodschappen, is volgens mij dichterbij en echt goedkoop.
  Succes in elk geval! Heb je een weekbudget voor jezelf?

  BeantwoordenVerwijderen
 3. hoi! ik lees nu pas over de budget challenge, leuk! ga je dat doen in de maand september? wat een uitdaging. lijkt me heel leuk om aan mee te doen en ook over te bloggen. kan ik me ergens opgeven?

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hoi Aline, tuurlijk kan je meedoen! Opgeven hoeft niet, als je even doorgerft waar je erover gaat bloggen. Leuk! Vera blogt ook: http://veganvera.blogspot.nl/?m=1

   Verwijderen