donderdag 19 juni 2014

Ethiopisch eten & bananenbier uit een kokosnoot bij Sunshine

Er is geen betere manier van soggen dan bloggen - al is het maar omdat het rijmt - dus, daar ben ik weer :D nee hoor, het is eigenlijk even een fijne afleiding, ik zit alweer 6 uur te stampen dus nu eeeven iets anders dan al die psychologische begrippen en theorieën die toch al lang weer achterhaald zijn!

Sinds ik van de vega hoofdstad van Nederland verhuisde naar Utrecht, is het wat harder zoeken naar leuke eettentjes. Op zich geen ramp, zoveel ruimte voor de dure Nederlandse horeca zit er niet in een studentenbudget, maar soms is het toch wel leuk om buiten de deur te eten, zoals toen mijn lief en ik 2 maanden samen waren. Of toen een Haags vriendinnetje laatst naar Utrecht kwam. Nou ja, eigenlijk zijn er genoeg excuses te bedenken om uit eten te gaan, alleen is het vaak wel zo dat het eten toch veel lekkerder is als ik zelf kook. In het geval van het Ethiopische restaurant Sunshine was dat duidelijk niet zo... dat was veel lekkerder dan wanneer ik zelf een poging tot Ethiopisch koken doe!

Ik was op het idee gekomen om daar te gaan eten omdat we op een bierproeffestival Mongozo bier hadden geproefd. Mongozo maakt fair trade bieren, maar niet zomaar bier: nee, heel bijzondere smaken, zoals banaan, mango en kokosbier. Bovendien hebben ze sindskort een glutenvrije pils. Nadat ik op dat bierfestival had genoten van dit bijzondere bier, vond ik het hoogtijd om restaurant Sunshine eens uit te proberen, waar ze Mongozo schenken.Toen ik in de bus naar het centrum zat vreesde ik even dat het restaurant geen tafels & stoelen zou hebben, maar je gehurkt oid zou moeten zitten zoals je in Indiase restaurantjes of hummusbars wel eens ziet... en dan zou ik mooi pech hebben met mijn onbuigbare knie. Gelukkig was dat niet zo en konden we gewoon aan een tafel zitten. Want ik weet eigenlijk niet of we er anders wel eten zouden kunnen afhalen. Anyway, we zaten dus in het restaurant, wat een soort kruising is tussen restaurant/bar/ontmoetingsplek voor de vele mensen die naar de Afrikaanse dansschool ernaast waren geweest.

Ik heb thuis wel eens Ethiopisch gekookt en dat was best lekker, maar dat viel echt in het niet bij de schotel die ze hier serveerden. Beide keren bestelde we een vegan combinatieschotel, met de boodschap om ons vooral te verrassen. Het fijne is dat ze in Ethiopië op woensdag en vrijdag altijd vegan eten, volgens mij vanuit het christelijke geloof, dus ze weten precies wat het inhoudt (tenzij je een Somalische ober hebt, maar dat kwam in de keuken alsnog weer goed).
We kregen dus zo'n groot bord om met z'n tweeën vanaf te eten. En nee, niet met mes en vork. Met de echte Ethiopische injera natuurlijk! Vieze handen gegarandeerd, maar het werkt toch beter dan stokjes. De verschillende gerechtjes zijn op heerlijk complementaire wijze gekruid, waardoor je eigenlijk het liefst van elke gerecht wel een beetje in elk hapje wil. En daarbij drink je dan dus heerlijk bananenbier... uit speciale Mongozo 'glazen':

Kijk uit malloot, een kokosnoot!

Al met al is Sunshine zeker een aanrader in Utrecht! Voor een volgende keer ga ik eens op zoek naar een goed Thais restaurant. In Den Haag ken ik er meerdere, maar hier moet ik nog op ontdekkingstocht.

Wat is jouw favoriete etnische keuken?

2 opmerkingen:

  1. Haha, heel herkenbaar dat zelfgemaakt eten vaak lekkerder is dan in een restaurant, zeker in 'Nederlandse' restaurants. Ik ben ook dol op Ethiopisch en Mongozo bier. Als je weer mobiel bent moet je ook zeker een keer in Amsterdam bij Fenan Klein Afrika of Addis Abeba gaan eten.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Dank voor de tip! De vriendin met wie ik bij Sunshine was zij ook dat zij een Ethiopisch restaurant bij de Wibautstraat in A'dam eigenlijk nóg lekkerder vond. Zeker eens uitproberen! (Net als de Ethiopische pasteitjes van jouw blog :-))

      Verwijderen