zaterdag 14 juni 2014

Krachtvoer: roze rabarberhavermout

Dit jaar is er weinig wat mij weerhoudt van mijn havermoutcraving in de ochtend. Al is het 30 graden, heb eigenlijk alles in huis gehaald voor scrambled tofu/green smoothie/vul maar in, al heb ik een kater, al heb ik haast: ik heb nog steeds elke ochtend zin om havermout te maken. Het heeft vast iets te maken met alle vele soorten havermout die ik inmiddels heb ontdekt door de recepten voor de VeganChallenge te ontwikkelen - voor elke soort craving kun je wel yummy havermoutvariant bereiden!

Bij mijn moeder ontdekte ik laatst dat zij rabarber altijd kookt met kaneel. Dat was eigenlijk best een lekker toetje. Zo kwam ik op het idee om eens rabarberhavermout te maken, want kaneel en havermout zijn toch eigenlijk wel BFF. Nou ben ik mij ervan bewust dat mijn vorige post ook een rabarberrecept was, maar hee, die kilo rabarber moet toch op ;-) Bovendien is er no such thing as too much rhubarb, het is een supergezonde groente. Tenzij je er superveel suiker bij doet natuurlijk.

Deze havermout heb je in no time op tafel staan, en toch smaakt ie heel bijzonder. Voor extra brain food deed ik er nog wat walnoten door. Zo kun je een hele ochtend (en langer!) studeren op dit powerontbijt.
Je hebt nodig:


 • 50 gram havermout
 • 250 milliliter plantaardige melk
 • 1 theelepel kaneel
 • 2 eetlepels aardbeien- of frambozenjam
 • 1 stengel rabarber
 • handje gebroken walnoten

Doe de havermout, plantaardige melk, kaneel en jam in een steelpan en breng vast aan de kook. Snij de rabarber in de lengte doormidden en snij vervolgens in stukjes van ongeveer 1 cm breed. Voeg toe aan de havermout en laat ongeveer 8 minuten zachtjes doorkoken, tot de rabarber zacht is. Roer tenslotte de walnoten erdoor.


Tip: Net als na het eten van spinazie, kun je beter niet vlak na het eten je tanden poetsen. Je glazuur wordt daar niet zo blij van, na zo'n lading oxaalzuur ;-). Veel last van de zuurgraad? Doe dan wat baking soda door de rabarber(havermout) om te neutralizeren.

2 opmerkingen:

 1. Peter van der Gaag21 juni 2014 om 14:06

  Lees het artikel in "The optimist" NR. 159 van David Perlmutter wat graan kan doen met je geheugen.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Oh ja, of dit college van Erik Scherder over wat pap kan doen met de hersenen: http://www.universiteitvannederland.nl/college/waarom-vernietigt-vanillevla-onze-hersenen/

   Verwijderen