woensdag 18 mei 2011

The Best Chocolate Chip Cookies Ever

Een tijdje geleden twitterde ik het al (is het nou 'twitterde' of 'tweette'? Hoe dan ook, ik zette op twitter): Lu heeft tegenwoordig 100% plantaardige chocolate chip cookies! Jawel, niet alleen de koek is helemaal vrij van koemelk of kippeneieren, maar ze zijn ook zo slim geweest om pure chocolade te gebruiken. Dit geweldige product moet natuurlijk gesteund worden. Ik heb ze al gezien bij de Jumbo en de grotere Albert Hein. Kan je het je voorstellen, dat je in een gewone supermarkt vegan chocoladekoekjes kunt kopen? Ik had je waarschijnlijk heel ongeloofwaardig aangekeken als je me dit een half jaar geleden had verteld.

Maar, hoe goed deze cookies ook zijn, het kan altijd beter. En dat bewijzen deze homemade cookies. Het recept komt uit het beste vegan cookiebook (Vegan Cookies Invade Your Cookie Jar van Isa Chandra Moskowitz) dus ja, dan is de kans dat de cookies gewoon lekker worden natuurlijk al nihil. Nee, deze prinsesjes (want chocoladekoekjes kunnen natuurlijk alleen maar vrouwelijk zijn) zitten op de erwt. Of zoiets. Bovendien gaan alle ingrediënten for once in 1 kom, én je hoeft niks te zeven, dus je hebt super weinig afwas te doen hierna.

Je hebt er weinig bijzondere ingrediënten voor nodig, maar wellicht moet je even langs de toko voor baking soda en tapiocameel. Chocolate chips zijn kant-en-klaar te koop bij Jumbo (kijk bij de bakproducten), of neem een goed mes en make your own van een reep pure chocolade.



  • 170 gram witte basterdsuiker
  • 160 milliliter zonnebloemolie
  • 60 milliliter sojamelk
  • 1 eetlepel tapiocameel
  • 2 theelepels vanille extract
  • 225 gram bloem
  • 1/2 theelepel baking soda (of 1 theelepel bakpoeder)
  • 1/2 theelepel zout
  • 100 gram chocolate chips
1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Zet twee bakplaten met bakpapier klaar.

2. Meng de suiker, olie, 'melk' en tapiocameel in een ruime kom. Klop dit twee minuten goed door. Ja, dat moet echt 2 minuten lang. Voeg vervolgens de vanille toe.

3. Voeg 150 gram (1 Amerikaanse cup), de baking soda en zout toe. Meng dit tot een egale massa en voeg dan de rest van de bloem toe. Klop door totdat er geen klontjes meer zijn. Voeg tenslotte de chocolate chips toe.

4. Om er 12 grote American cookies van te maken, rol je (met je handen) 12 ballen van het deeg. Plet ze een klein beetje (the heat will do the rest!) en leg ze op afstand (!) van elkaar per 6 op een bakplaat.

5. Bak de cookies 10 minuten. Als je ze dan uit de oven haalt, zijn de nog zacht. Laat ze minimaal 20 minuten afkoelen, dan kun je ze als het goed is optillen en vooral op eten.

Eet smakelijk! :)

3 opmerkingen:

  1. Dit klinkt heerlijk! Top recept, ga ik zeker eens proberen van de week, bedankt!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Wat is de reden dat je hebt gekozen voor tapiocameel? Welke eigenschappen heeft het en welke zijn anders tov andere meel soorten?
    Klinkt goed trouwens!
    Groet, Michelle

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Het is een bindmiddel en werkt zoals maïszetmeel of arrowroot. Hier lees je wat meer over de werking van tapioca: http://www.bobsredmill.com/tapioca-flour.html
      Je kunt het echter prima vervangen door een ander bindmiddel! Ik heb het altijd wel in huis omdat ik het in verschillende seitanrecepten verwerk.

      Verwijderen