zaterdag 25 juni 2011

Vegan Festival & Verhuizing :)

Nadat ik eerst heerlijk heb genoten van een supergaaf festival vorige week, kreeg ik dinsdagavond ein-de-lijk de sleutel van mijn nieuwe huis. Dat was 3 weken later dan afgesproken en daarom heb ik maar 7 dagen om een vervallen woning leefbaar te maken om er volgende week woensdag in te trekken. Vandaar dus even niet zo veel tijd om te bloggen, ik ben momenteel alleen maar aan het werken, klussen of slapen ;)

Het festival was trouwens heel gaaf. Beetje regen en slecht georganiseerd, maar veel plezier gehad met elkaar en de muziek. Het eten was er prima! Ik heb uiteindelijk niet eens zelf gekookt. Ze hadden uiteraard patatjes, maar er was ook een verdraaid goede falafel tent. Gek genoeg was dat de drukste eettent op het festival, de rij voor de falafel was altijd 2x zo lang als die voor de wc. Maar dat was het waard ook! Heerlijke, echt Libanese falafel.

Ook was er een Mexicaans tentje waar ik een burrito had gehaald. En bij een tentje dat 'Bratpfanne' heten hadden ze idd veel gebraden dieren, maar ook een heerlijk bord met gebraden champignons. Dat heb ik 2 of 3 keer gegeten, het was zo lekker! En elke keer vroegen allemaal mensen aan mij van 'oohh, waar haal je dat, dat ziet er zooo goed uit!' Gaaf :)

Ik vergeet bijna de Chinese tentjes te vermelden. Die hadden heerlijke noedels, met allerlei groenten erdoor. Helemaal vegan :) Net als hun loempia'tjes! Er was ook een Turks tentje waar ik de eerste avond vega schnitzels had gezien. Had toen helaas niet zo'n honger en daarna waren ze uitverkocht. Maar het kan zijn dat ze niet vegan waren, dat had ik niet gecheckt.

De koffiestandjes hadden helaas geen sojamelk, dus soy latte zat er niet in. Daarentegen hadden ze bij de lokale discount supermarkt wel vegan chocopasta, koekjes en chips. Hoewel ik wel een tijdje stond te dubben over de 'gewurzextract' in de chips, maar later vond ik via een andere zak chips met Engelse ingrediënten dat dat gewoon kruiden zijn. Mijn Duits is niet meer wat het nooit geweest is ;)

Al met al prima gegeten!

En terwijl ik weg was had mijn moeder al de sleutel gekregen van mijn nieuwe paleis. Ze is zo lief geweest om de eerste dingen neer te zetten, waaronder ook koffie en vegan chocolate chip cookies (die van Lu). Super! Inmiddels heb ik die voorraad vergroot en ligt er allemaal plantaardig lekkers. Want van al dat klussen krijg je een honger!

Gelukkig zijn er genoeg tentjes in de stad waar je vegan food kunt bestellen. Zo aten we gisteren heerlijke roti. Ik denk dat het vanavond Chinees bestellen wordt, want dat kan bij het vega restaurant Yeah. En er is ook altijd nog Indiaas en Mexicaans enzo.

Dus ik ben helemaal gelukkig, en tien kilo zwaarder, en ik denk dat ik volgend weekend weer een behoorlijk blogje kan schrijven :) Nu eerst aaaaalles schuren, grondverven, lakken, plafonds witten, de muren een kleur geven en natuurlijk laminaat leggen. Maar dat laatste doet mijn vader, ondanks dat ik er niet was op vaderdag. Dat moeten we nog maar ff inhalen.

Später!

woensdag 15 juni 2011

Plantaardig op reis Part 2: vegan kamperen

Het duurde even, maar dan heb je ook wat. Vandaag presenteer ik u: vegan kamperen. Dat lijkt veel lastiger dan het is, als je goed voorbereid bent :-)

Ik ben al op een aantal festivals geweest, maar echt kamperen deed ik daar niet: ik at vooral van alle heerlijke standjes die er waren en kwam niet veel verder dan een bakkie koffie van een vriendin, die heel stiekem een gasstelletje naar binnen had gesmokkeld. Dat mag nou eenmaal niet op elk festival

Vorig jaar was het dan zo ver: ik ging echt kamperen. Ik ging op fietsvakantie, onderweg overnachten op natuurkampeerterreinen en was dus aangewezen op alles wat ik onderweg bij me had. En dat valt reuze mee!




Behalve een kleine gasfles, een mini brandertje, een windscherm en 2 campingpannetje nam ik een pak snelkook (volle) rijst, sojabrokjes en een boemboe mee. (boemboe's van de supermarkt bevatten meestal garnaal of andere ongure ingrediënten, maar bij de toko is er een scala aan vegan opties)
Onderweg kocht ik groenten. De sojabrokjes laat je even weken in water en bak je daarna op met de boemboe. Zo kon ik prima eten :-)

Verder kocht ik hier en daar een blikje bonen of linzen en wat nieuwe groenten erbij. Toen de rijst op was, ging ik over op de snelkook (volkoren) pasta, voor de afwisseling. Ik had dan ook een zakje provencaalse kruidenmix bij me.

Ook kocht ik veel fruit en had ik houdbare toetjes bij me, die chocolade variant van alpro soja. Hoeft niet gekoeld bewaard te worden en is heerlijk na een dag fietsen!

Als ontbijt haalde ik meestal verse broodjes (waar mogelijk biologisch), en die at ik met bijvoorbeeld pindakaas. Ik ben ook erg fan van de tubes met tartex paté. Deze zijn te koop bij de natuurwinkel. Doordat het een tube is, blijft de inhoud langer goed en bovendien heb je niet per see een mes nodig. Maar als je onderweg geen natuurwinkel tegen komt, kan je ook soortgelijke paté van zonnatura kopen. Die komt in kleine kuipjes, kan je er gelijk één opmaken.

Voor de koffie heb ik een éénkopsfilterhoudertje, om écht verse koffie te zetten. Zelf hoef ik er niet per see melk in, maar je kunt zakjes vegan koffiemelk kopen, bijvoorbeeld bij veggiedeli. Ik drink wel graag gezoete koffie en doe dan een mini pakje zoetjes erbij (scheelt ruimte en gewicht ten opzichte van suiker).

Het hele kampeerfeest werd later nog eens herhaald in Berlijn, met mijn destijds omnivore liefde (die is tegenwoordig zowel exliefde als grotendeels vegan :-)). Hoewel we ook heul veul ijsjes hebben gegeten, werkte dezelfde food-strategie daar prima. We hebben voornamelijk gerechten met peulvruchten gegeten, want de enige andere 'vleesvervanger' die we daar tegen kwamen was een pakje naturel tofu, waar bijna wel goud doorheen móest zitten, zo duur was ie. Maar we zijn ook lekker gaan eten bij the Yellow Sunshine (vega fastfood restaurant) en hebben zeker de Vöner Kebab niet overgeslagen!





Binnenkort ga ik wederom naar een festival, en ik weet niet hoe de vegan voorzieningen daar zijn. Om te voorkomen dat ik 4 dagen achter elkaar patat zit te eten, neem ik deze keer een pak couscous, een pot kikkererwten en gedroogde abrikozen mee. In een klein zakje (of potje, als je echt no-waste wil gaan) neem ik een kruidenmengsel mee om de couscous op smaak te brengen, en de groenten hoop ik daar ergens op te pikken. De tube tartex zit uiteraard ook in de tas, en dit maal een pot oploskoffie, zodat ik ook voor anderen koffie kan maken :-). Ik wil nog een setje muffins bakken voor onderweg, want we zitten een aardig eind in de trein. Altijd handig, om dan alvast vrienden te worden met mogelijk toekomstige festival neighbours!

maandag 13 juni 2011

Death by chocolatecake (mét frambozen)

Gisteren bakte ik een (if i may say so myself) overheerlijke taart voor mijn ouders. Inspiratie voor dit recept haalde ik uit het kookboek Vegan With a Vengeance, van Isa Chandra Moskowitz. De taart was zo lekker, dat ik graag mijn ver-Nederlandsde recept met jullie deel.





Je hebt nodig:

  • 360 milliliter vanille sojamelk
  • 1 eetlepel appelcider azijn

  • 120 milliliter zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille essence
  • 280 gram suiker

  • 225 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda (of in totaal 1 eetlepel bakpoeder)
  • 1/2 theelepel zout

  • 200-250 gram frambozen (eventueel uit de diepvries)

Voor het chocoladeglazuur:
 
  • 60 milliliter vanille sojamelk
  • 300 gram pure chocolade (fair trade)
  • 50 gram plantaardige margarine (te koop bij de natuurwinkel)

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm in met wat olie.

2. Meng de sojamelk met de azijn en roer. Laat minimaal 5 minuten zo staan.

3. In een grote kom doe je de olie, vanille en suiker. Roer goed door.

4. Meng de bloem, cacao, bakpoeder, baksoda en zout door elkaar.

5. Voeg de sojamelk toe aan het suikermengsel en roer dit er doorheen.

6. Zeef de droge ingrediënten boven de kom, ondertussen roerende met een garde. Klop goed alle klontjes eruit.

7. Doe tenslotte 100 gram van de frambozen door het beslag heen. Doe het beslag in de springvorm en bak de taart 45 minuten.







Voor het glazuur:

1. Verwarm de sojamelk in een sauspan. Als deze bijna kookt, voeg je de margarine in klontjes toe. Roer door totdat die gesmolten is. Voeg dan de chocolade in blokjes toe. Zet het vuur op zijn laagst en laat de chocola smelten totdat ie gesmolten is.

2. Vlak voor alle chocolade gesmolten is zet je het vuur uit. Roer nog goed door en laat het dan een uur afkoelen, bijvoorbeeld terwijl de taart ook afkoelt.

3. Als de taart helemaal afgekoeld is, kan je het glazuur erover doen. Verspreid het er egaal over.

4. Met de overige frambozen decoreer je de taart zoals je mooi vindt.


Lekker met een flinke toef rijstmelkslagroom erbij.

vrijdag 10 juni 2011

Lunchpiration

Als ik een lange dag van huis ben, zoals het geval is met het werk wat ik nu doe, lunch ik graag goed. Wat is er nou heerlijker dan even een break van alles nemen, uitgebreid te lunchen en daarna vol energie weer aan de slag te gaan? Bovendien kan ik dan tenminste alle verleidingen in de middag onderweg naar huis weerstaan, en met een gezonde trek thuis aan de avondmaaltijd beginnen.

Voor zo'n heerlijke lunch gebruik ik het liefst mijn bento. Een box met kleinere bakjes, zodat je van alles een beetje kunt meenemen. Eigenlijk een soort tapas at work dus. Als ik niet zoveel in de koelkast heb liggen, komt het ook vaak voor dat ik gewoon 1 grote bak meeneem met een vork erbij. Dat scheelt dan ook afwas, wat ik totaal niet erg vind ;-)




Mijn lunch bestaat vandaag uit:

  • De courgette-tomaat-tofuburgetjes waar ik laatst over blogde
  • De komkommer-cashewnotendip uit diezelfde blog
  • Eikenbladsalade met zwarte olijf
  • Een trostomaat in schijfjes

Waarmee lunch jij vandaag?

woensdag 8 juni 2011

Mediterraans koken: courgette-tomaat-tofuburgertjes en komkommer-cashewdip

Afgelopen maandag ging ik met een vriendinnetje uitgebreid koken. Ze had een nieuw kookboek: Veganomicon, van Isa Chandra Moskowitz. Dat is een zeer uitgebreid kookboek met heel fijne recepten. Het is wel het soort recepten waar je tijd voor moet maken, want de meesten duren wat langer. Maar het was ontzettend lekker, en leuk om op deze manier eens uitgebreid aan tafel te gaan!

Voor 5 personen maakten we de volgende gerechten:

Citroen-risotto met geroosterde paprika




Geroosterde portobello's met Italiaanse dressing
Italiaans gemarineerde gebakken tofu-steaks
De sterren van de avond: burgertjes van tofu, courgette en tomaat, met munt en dille
De burgers waren zo lekker, daarvan moet ik gewoon het recept posten!

Je hebt nodig:

  • 1 pond tofu
  • 30 gram walnoten
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 eetlepels verse citroensap
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel zout
  • 45 gram paneermeel (plus nog circa 30 gram voor de coating)
  • 1 eetlepel gesneden verse dille
  • 1 eetlepel gesneden verse munt
  • 1 grote courgette, geraspt
  • 1 pond tomaten, kleingesneden (vocht mag weg)
  • olie

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Pureer de tofu, walnoten, knoflook, citroensap, tomatenpuree, oregano en zout in de blender tot er een egale massa ontstaat.

3. Doe het mengsel in een ruime kom. Voeg de paneermeel, dille, munt, courgette en tomaten doe. Meng goed.

4. Doe de overige paneermeel op een bord. Neem steeds een handje van het mengsel (ongeveer 2 eetlepels), maak hier een bal van om die dan te pletten tot burgertje. Haal het door de paneermeel.

5. Leg de burgertjes op een bakplaat en spray met olijfolie. Bak ze 35 minuten, en draai ze halverwege om. Et voila!

(Je kunt ze ook in de pan bakken, per 4 stuks ongeveer 10 minuten in totaal. Je hebt dan wel veel olie nodig.)


Heerlijk met de volgende dips erbij:

Groene asperge-spinaziedip




Komkommer-dille-cashewdip

Die laatste dip was veel makkelijker dan het klinkt.

Neem
  • 1 grote komkommer, geschild en geraspt
  • 140 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels citroensap
  • beetje peper
  • 1 eetlepel gesneden verse dille
Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommerrasp. Je kan bijvoorbeeld ook de komkommer in een zeef doen en het vocht eruit drukken.

Doe de helft van het komkommermengsel in de blender. Voeg de cashewnoten, knoflook, olie, oregano, zout, citroensap en peper toe en meng tot er een romige massa ontstaat. Doe dit in een kom, voeg de overige komkommer en de dille toe.

Eet smakelijk!

zondag 5 juni 2011

Saté The Easy Way

Voor ongeveer 12 stokjes vegan saté heb je nodig:



That's all folks.

Maak de marinade aan met 2 eetlepels zonnebloemolie, 2 eetlepels water en 1 eetlepel ketjap manis.

De 'braadstukjes' komen van de Vegetarische Slager te Den Haag.







Vervolgens marineer je de braadstukjes. Ik heb dit een nacht vantevoren gedaan, zodat de smaak lekker erin kon trekken, maar een uurtje zal vast ook voldoende zijn.



Rijg de braadstukjes per 3 aan satéprikkers.

Verwarm wat zonnebloemolie in een koekenpan en bak ze 6-8 minuten, ondertussen af en toe omdraaien.







Et voila, klaar is je vegan saté! Met dank aan Kirsten voor het idee.



PS: Ik heb even gezocht naar saté marinade kruiden. Er zijn zakjes bij de kruidenafdeling, maar die bevatten dierlijke producten. Bij de Indonesische producten had ik meer geluk, volgens mij is zowel de variant van Inproba als van Conimex 100% plantaardig.

vrijdag 3 juni 2011

Vegan Party Hapjes Part 1: Take It Easy

De tijden dat er op een verjaardag of ander feestje een schaal met enkel stukjes kaas en worst langs gaat, zijn al lang voorbij. De hapjes anno 2011 zijn sexy, decadent en exotisch. Maar wist je dat die helemaal niet per se dierlijke ingrediënten hoeven te bevatten?

Vandaag een logje over wat je op tafel kunt zetten om iedereen te pleasen. Vegan style, uiteraard! De eerste log wijd ik aan makkelijk fingerfood. Natuurlijk kan je zelf de meest lekkere creaties op tafel toveren, daar schrijf ik later over.

Toastjes
Niks brie, roomkaas en beschimmelde kaas. Toastjes kunnen heerlijk vegan belegd worden! Je kunt de basic melba toast inslaan, maar je kan natuurlijk ook luxere crackertjes inslaan. Of snijd een ciabatta in plakjes en rooster die kort in de oven.

Zo bij de supermarkt vind je vaak meerdere varianten hummus, maar ook auberginesalade (van het merk sabra) is ook erg lekker op toast. Ook kun je kijken of je pesto of iets dergelijks vindt zonder kaas erin. Dat is niet altijd verkrijgbaar, maar je vindt wel eens iets wat bijvoorbeeld 'basilicumpasta' heet. Dat is vaak helemaal puur.

Je kunt natuurlijk ook net een beetje meer moeite doen, en wat avocado's halen en guacamole in elkaar flanzen. Of ga langs de natuurwinkel en haal tofutti cream cheese, heerlijk! Daar vind je ook geheel plantaardige tzatziki en andere lekkere salades.



Zoutjes
Vaak zijn de gewone pepsels vrij van dierlijke ingrediënten. Er zijn ook vele soorten vegan chips te koop, waaronder bijvoorbeeld (paprika) wokkels, cheetos spinners, K3 hartjes (!), en pinda chips. Maar ook producten als emping, papadums en nacho's zijn geheel plantaardig.

Er zijn ook borrelnootjes die vegan zijn. Uiteraard zijn alle onbehandelde nootjes vrij van dierlijke producten, ik bedoel nu van die gecoate pinda's en dergelijken. Ik koop ze zelf nooit, dus ben er niet bekend mee, maar op de vegan wiki vind je allerlei producten die door anderen zijn uitgezocht.

Vergeet ook niet de popcorn, sommige soorten Japanse mix en de cassave kroepoek!

En voor wie ervan houdt: zet een schaaltje gemarineerde olijven op tafel. Je vindt ze in elke supermarkt, bijvoorbeeld met knoflook of zongedroogde tomaatjes.


Old skool
Mocht je toch nog old skool willen snacken, wat dacht je van de heerlijke saucijzenbroodjes van de Vegetarische Slager? Of ga langs de natuurwinkel en probeer de bitterballen van Vetara. Wie weet kom je onderweg langs een toko en kan je een pak mini loempia'tjes meenemen en serveren met chilisaus. Heerlijk! Ook goed gekeurd door menig omnivoor ;-)

Wat voor makkelijke plantaardige snacks durf jij op tafel te zetten op een feestje?

woensdag 1 juni 2011

Plantaardig op reis Part 1: The First Time

Het is al bijna zo ver: vakantie tijd! Maar hoe doe je dat nou, als vegan op reis? De komende tijd wil ik daar eens wat aandacht aan besteden.

Het was geloof ik in januari 2008, dat ik besloot geen dierlijke producten meer te gebruiken. Niet lang daarna ging ik op reis: in maart bezocht ik met een vriendinnetje de Hongaarse hoofdstad Budapest.

Stap 1: bezoek your best traveling friend www.happycow.net. Via deze website vind je alle vega & vega-vriendelijke restaurantjes in elke uithoek van de wereld. Ook natuurwinkels staan er aangegeven. Ik printte een overzichtje met plekken waar we in elk geval terecht zouden kunnen. (De vriendin met wie ik ging is vegetariër, dus die vond dat allemaal prima.)






Ik had ook een vegan paspoort geprint. Dat is een documentje met in de gewenste taal een korte uitleg over wat je allemaal wel en niet eet. Blijkt best handig te zijn, want lang niet iedereen is bekend met veganisme. Je kunt ze hier downloaden, maar je kan ook 1 handig klein boekje kopen met alle talen erin (of althans, een heleboel talen). Bijvoorbeeld bij de Vega-Life in Amsterdam of bij de NVV (Nederlandse Vereniging voor Veganisme). Volgens mij heb ik dat paspoort uiteindelijk helemaal niet gebruikt, maar het is toch handig om te hebben.

Stop wat dingen in je tas die je echt niet wilt missen op reis. In mijn geval was dat een pot pindakaas (je bent Hollander of niet toch?), een paar pakjes rijstmelk voor door de koffie, wat nootjes om onderweg te snacken en een potje B12 vitaminen. In de handbagage had ik ook nog wat biologische pistoletjes bij me voor tijdens de lange reis.

En dan: gaan met die banaan! Of pindakaas dus.

It's a beautiful city!


Over Budapest was ik razend enthousiast. Er waren heerlijke vegan restaurantjes (waarvan sommigen tegenwoordig helaas niet meer bestaan, maar dat terzijde), falafelbars met Marokkaanse lounges en Hare Krishna eet- & yogatentjes. Bij elke supermarkt was er sojamelk te koop, maar voor vleesvervangers moet je wel naar de natuurwinkel. Daar zijn er echter genoeg van! Ik moet wel toegeven dat we maar één maal gekookt hebben in ons appartement daar, want er was zoveel keuze in restaurants. En het kost ook geen drol :)

Het blijft natuurlijk een hoofdstad, in dat opzicht waarschijnlijk vergelijkbaar met andere grote steden in Europa (met Berlijn als uitzondering, daar hebben ze zoveel gave vegan eetgelegenheden!). Maar ik vond het een topervaring en was er gelijk van overtuigd dat reizen als vegan zeker geen probleem hoeft te zijn.

Hoe was jouw eerste reiservaring sinds je vegan eet?

Stay tuned for part 2: vegan kamperen!