vrijdag 3 juni 2011

Vegan Party Hapjes Part 1: Take It Easy

De tijden dat er op een verjaardag of ander feestje een schaal met enkel stukjes kaas en worst langs gaat, zijn al lang voorbij. De hapjes anno 2011 zijn sexy, decadent en exotisch. Maar wist je dat die helemaal niet per se dierlijke ingrediënten hoeven te bevatten?

Vandaag een logje over wat je op tafel kunt zetten om iedereen te pleasen. Vegan style, uiteraard! De eerste log wijd ik aan makkelijk fingerfood. Natuurlijk kan je zelf de meest lekkere creaties op tafel toveren, daar schrijf ik later over.

Toastjes
Niks brie, roomkaas en beschimmelde kaas. Toastjes kunnen heerlijk vegan belegd worden! Je kunt de basic melba toast inslaan, maar je kan natuurlijk ook luxere crackertjes inslaan. Of snijd een ciabatta in plakjes en rooster die kort in de oven.

Zo bij de supermarkt vind je vaak meerdere varianten hummus, maar ook auberginesalade (van het merk sabra) is ook erg lekker op toast. Ook kun je kijken of je pesto of iets dergelijks vindt zonder kaas erin. Dat is niet altijd verkrijgbaar, maar je vindt wel eens iets wat bijvoorbeeld 'basilicumpasta' heet. Dat is vaak helemaal puur.

Je kunt natuurlijk ook net een beetje meer moeite doen, en wat avocado's halen en guacamole in elkaar flanzen. Of ga langs de natuurwinkel en haal tofutti cream cheese, heerlijk! Daar vind je ook geheel plantaardige tzatziki en andere lekkere salades.Zoutjes
Vaak zijn de gewone pepsels vrij van dierlijke ingrediënten. Er zijn ook vele soorten vegan chips te koop, waaronder bijvoorbeeld (paprika) wokkels, cheetos spinners, K3 hartjes (!), en pinda chips. Maar ook producten als emping, papadums en nacho's zijn geheel plantaardig.

Er zijn ook borrelnootjes die vegan zijn. Uiteraard zijn alle onbehandelde nootjes vrij van dierlijke producten, ik bedoel nu van die gecoate pinda's en dergelijken. Ik koop ze zelf nooit, dus ben er niet bekend mee, maar op de vegan wiki vind je allerlei producten die door anderen zijn uitgezocht.

Vergeet ook niet de popcorn, sommige soorten Japanse mix en de cassave kroepoek!

En voor wie ervan houdt: zet een schaaltje gemarineerde olijven op tafel. Je vindt ze in elke supermarkt, bijvoorbeeld met knoflook of zongedroogde tomaatjes.


Old skool
Mocht je toch nog old skool willen snacken, wat dacht je van de heerlijke saucijzenbroodjes van de Vegetarische Slager? Of ga langs de natuurwinkel en probeer de bitterballen van Vetara. Wie weet kom je onderweg langs een toko en kan je een pak mini loempia'tjes meenemen en serveren met chilisaus. Heerlijk! Ook goed gekeurd door menig omnivoor ;-)

Wat voor makkelijke plantaardige snacks durf jij op tafel te zetten op een feestje?

4 opmerkingen:

  1. Let op: de Sabra Aubergine Pikant is wel vegan, maar de Sabra Tehina Aubergine bevat ei.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Cherry tomaatjes gevuld met pesto, of misschien die tofutti cream cheese erin (die ken ik nog niet). Ook zet ik in de zomer wel stukjes watermeloen op tafel. Falafel balletjes, of zelfgemaakte balletjes. Verder weet ik het niet zo goed. Ik eet zelf niet vegan, maar dit zijn dingen die ik nu zo kan bedenken :)

    BeantwoordenVerwijderen