maandag 18 juli 2011

Vegan spekjes

Bij het woord spekjes moet ik altijd denken aan die kleurrijke, zachte suikerbommen die ik als kind zo lekker vond. Helaas, ik ben er nog niet achter hoe ik daar een vegan versie van maak (en zonder suiker, dat zou ook geen kwaad kunnen ;-)). Het recept vandaag is er één van hartige spekjes, oftewel 'bacon'.

Het is supermakkelijk te maken, kost alleen even wat tijd. Heerlijk bij de scrambled tofu, bij de tofu-'eier'salade waar ik laatst over blogde, door een vegan omelet of gewoon zo om te snacken.

Zoek voor dit recept de echt kleine tvp-granules. Ik heb ze gezien van het merk Vantastic Foods en bij de vegetarische toko. Neem anders de kleinste die je kunt vinden.

PS: TVP, textured vegetable protein, is de sexy naam van sojabrokken. Dat woord doet me altijd aan hondenvoer denken.




Je hebt nodig:

  • 80 gram tvp granules
  • 2 eetlepels liquid smoke
  • 1/4 theelepel zout
  • 180 milliliter kokend water
  • optioneel: paar druppels rode kleurstof (let erop dat die synthetisch is, dus niet deze)
  • 3 eetlepels zonnebloemolie

Doe de tvp in een diep bord en meng de liquid smoke en het zout erdoor. Giet het water erop en roer door. Voeg dan de kleurstof toe, als je die gebruikt.

Laat het mengsel 10 minuten staan. Verwarm dan de olie in een koekenpan op laag vuur en doe de tvp hierin. Het is de bedoeling dat de tvp uitdroogt, niet zozeer dat je het bakt. Dit duurt ongeveer 20-30 minuten. Schep het af en toe even om.

9 opmerkingen:

  1. Lekker hoor, maar waar heb jij Liquid smoke vandaan gehaald?

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik heb het zelf gekregen van mijn moeder, die nam het mee van vakantie in de USA. Maar je kunt het ook bestellen via die link in de blogpost, en het is vaak te krijgen bij winkeltjes in expat buurten of bij Britse winkels.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb het net gemaakt met rookzout maar ik heb ook dit http://www.naturalspices.eu/braadaroma-poeder.html er doorheen gedaan. Je moet er natuurlijk van houden maar ik vind het, met mate gebruikt, lekker door de seitan en nu dus de 'spekkies'.En het is alleen maar palmvet en strooigist.
    Ze hebben bij deze winkel ook liquid smoke maar daar vond ik de e-tjes weer dubieus van.

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Eerst maar een reisje USA boeken?
    De pesto was heerlijk Chantal ( zie mijn blog ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ik weet niet eens wat tvp granules zijn ;) Ik begin nu net een beeeeeetje meer vegan te koken. Maar al die spullen die je daarvoor nodig hebt... dat is echt nog hocus spocus voor me, haha. En een vegetarische toko? Ook daar heb nog nooit van gehoord. Zal wel weer in het Westen van het land zitten ;)

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ohh, dat zijn hele kleine tvp brokjes (soja brokjes). Ik heb al vaker over TVP geblogd dus ik dacht dat ik dat niet verder hoefde uit te leggen, excuses! http://nl.wikipedia.org/wiki/Textured_vegetable_proteine
    TVP is te koop bij toko's & natuurwinkel.

    Veel van dit soort producten gaan heel lang mee hoor! Dat is maar één keer zoeken en daarna af en toe bij halen.

    Er zit hier in Den Haag een vegetarische toko Sie San: http://www.siesan.nl/
    :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Hoi Chantal,

    Super goede blog! Fijn. Ook leuk dat je een low-carb dieet doet. Een aantal mensen die ik ken doen dat ook en ik probeer ze te stimuleren om meer plantaardige dingen te eten.

    Wat betreft rooksmaak. Heb je wel eens gerookte paprikapoeder geprobeerd? Dat gebruik ik zelf als er liquid smoke in een recept staat en het resultaat is altijd lekker. Sommige toko's verkopen het, maar je kunt het ook bestellen op http://www.depeperbol.nl/index.php?page=shop.product_details&flypage=ilvm_fly_showroom_mall.tpl&product_id=162&category_id=10&keyword=paprika&option=com_virtuemart&Itemid=1

    En wat betreft die zoete spekjes: http://veganmarshmallows.blogspot.com/2009/04/vegan-marshmallow-recipe.html Niet echt een makkelijk recept, maar wel heel lekker denk ik.

    BeantwoordenVerwijderen
  8. Dankjewel voor de tip! Ziet er inderdaad wel lastig uit, met veel gekke ingrediënten. Maar wie weet, op een dag!

    Ik heb nog nooit gerookte paprikapoeder gebruikt, omdat ik altijd via via aan liquid smoke kom... Maar als ik het eens tegen kom, wel leuk om te proberen.

    BeantwoordenVerwijderen