zaterdag 29 september 2012

Japans deel 1: Tropical sushi

Toevallig heb ik allemaal Japanse dingen gekookt de afgelopen week. Dat is weer eens wat anders, dus ik dacht goh, laat ik daar eens over bloggen!

Ik wou een soort anything-but-the-kitchensink-sushi maken, oftewel sushi van alle kliekjes die ik nog in huis had. Nou is dat doorgaans best veel bij mij, dus ik kan me voorstellen dat een ander hiervoor wel naar de winkel zou moeten ;-) Mijn tip: koop je sushi-benodigdheden niet bij een supermarkt. Veel te duur, zelfs als het in de aanbieding is! Zelf ga ik het liefst naar de Amazing Oriental, een Aziatische supermarktketen die op meerdere plaatsen in Nederland (en Europa) zit. Daar vind je goed betaalbare norivellen, sushirijst, pickled ginger en rijstazijn. Als je wasabi-fan bent, let op: in sommige soorten wasabipasta zit koemelk. De wasabipoeder is geloof ik altijd plantaardig, maar ik doe graag makkelijk en neem de pasta van de supermarkt (dat dan weer wel). Mocht er geen toko of iets dergelijks bij jou in de buurt zitten, geen zorgen: vrijwel elke grote supermarkt heeft tegenwoordig wel een (klein) Aziatisch hoekje waar je alles vindt wat je nodig hebt om sushi te maken.

Anywaytjes, ik maakte dus 'tropical' sushi. Dit was eigenlijk fusion koken, let's say Latin America met Japan: ik gebruikte avocado, verse koriander, limoensap, mango... you get the picture. Dat is het leuke van sushi, je kan er alles mee doen wat je wil! Ik heb trouwens eerder al een recept voor inside-out sushi gepost, iets meer werk, maar ook erg leuk om te maken.


Dit recept is genoeg voor 4 flinke sushi rollen of 5 wat kleinere. Ik maakte er 4, 2 van elke soort, en kon daar 2 keer van eten (met een kommetje misosoep erbij, waarover later in deze Japanse week meer).

  • 250 gram sushirijst
  • 4 (of 5) nori vellen
  • 1 eetlepel rijstazijn
  • 1 eetlepel (verse) limoensap
  • 1 rijpe avocado, in repen
  • 1 handje verse koriander, fijngesneden
  • 1 rijpe mango, in repen
  • 1/2 pakje pickled ginger - ingemaakte gember
  • een kommetje met een beetje kraanwater
  • optioneel: wasabi/sojasaus om in te dippen (hoewel chutney wellicht beter past ;-))
Kook de rijst in ruim water in 20 minuten gaar. Daarna moet het volledig afkoelen voordat je het kunt gebruiken. Ik kookte het in de ochtend terwijl ik verder ging met mijn ochtendritueel, zette de pan na afgieten in de koelkast en ging 's avonds uit mijn werk verder met de sushi maken.

Zorg dat je alle fruit klaar hebt liggen. Leg op een snijplank een norivel en verdeel wat rijst over 2/3e van het vel. Druk stevig aan met een vork. In het midden van de rijst leg je je vulling: avocado & koriander, of mango & gember. Pak het norivel op aan de kant waar je de rijst hebt, en begin voorzichtig op te rollen tot je 1 centimeter over hebt. Die laatste strook zeewier maak je nat met wat water, en dan plak je de rol dicht. Leg de rol op de plakrand op een bord en ga zo door tot je 4 (of 5) rollen hebt.

Deze rollen leg je het beste een uur in de koelkast om ze te laten opstijven, maar als je die tijd niet hebt kun je het ook laten.

Tenslotte snijd je de sushi. Zorg dat je een groot, scherp mes hebt (ik neem zo'n professioneel groentemes hiervoor en slijp hem vaak even bij voordat ik de sushi aanval). Snijd de sushi doormidden. Het is belangrijk dat je het mes schoonhoudt, want die gaat plakken van de rijst, dus ik hou er vaak een schaaltje water en een keukenpapiertje bij om tussendoor schoon te maken.
De 2 sushihelften snijd je weer doormidden, en dan die 2 weer doormidden, zodat je uiteindelijk 8 stukjes sushi uit een rol haalt. Eet smakelijk!

woensdag 26 september 2012

Zwarte bonen-tomatensoep

De herfst heeft ingezet en helaas betekent dat een einde aan de heerlijk zomerse gerechten. That is, er liggen nog steeds Hollandse zomergroenten in het schap, maar ik heb behoefte aan meer verwarmende gerechten. Het is weer koud in huis en om mezelf warm te houden ben ik gaan experimenteren met pittig eten en ik maak wat vaker soepjes.

Ik kwam op het idee voor een zwarte bonensoep omdat ik op facebook zag dat het op het weekmenu bij Baklust staat. Ik heb het daar al eerder gegeten en het was echt heerlijk! Het beste was nog dat ik alles wat ik erin wou stoppen wel in huis had: nog een paar zielige tomaatjes, bloeiende korianderplanten op het balkon, en zelfs nog een blik zwarte bonen in de kast (terwijl ik meestal zelf bonen week, kook en in porties invries. Veel goedkoper! Zo'n ingevoren portie kan je trouwens ook makkelijk gebruiken. Mik het in de soep en binnen 2 minuten zijn de boontjes ontdooid).

Het werd dus deze heerlijke Mexicanish soep. Ik heb een eetlepel groene tabasco gebruikt, dat bleek helemaal niet zo pittig te zijn als ik zou verwachten bij tabasco. Maar je kan natuurlijk minder nemen als het idee je toch tegenstaat. De edelgist bindt de soep en voegt waardevolle vitaminen & mineralen toe. Mocht je liever een geheel gepureerde soep eten, dat kan natuurlijk ook! Zelf vind ik het wel lekker als ik af en toe een bite tegenkom, dus de boontjes heb ik pas na het pureren toegevoegd.

Ben erg benieuwd wat jullie ervan vinden!



  • 1 eetlepel zonnebloemolie
  • 1 kleine ui, gesnipperd
  • 1 teen knoflook
  • 250 gram tomaten, in blokjes, vocht opgevangen
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel peterselie
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/2 liter groentebouillon
  • handje verse koriander
  • 1 blik zwarte bonen, vocht opgevangen
  • 1 eetlepel groene tabascosaus
  • 1 eetlepel limoensap
  • 4 eetlepels edelgist

Verwarm de olie in een soeppan en fruit de ui zo'n 5 minuten. Pers de knoflook erboven uit, snij de restjes ook fijn en bak dit 1 minuut mee. Voeg tomaat, zout, komijn, peterselie en oregano toe en bak 3 minuten.

Doe de bouillon, verse koriander en het vocht van de bonen erbij in de pan. Zet de staafmixer erin en pureer tot een gladde tomatenbouillon. Roer de tabasco, limoensap en edelgist erdoor en voeg tenslotte de zwarte bonen toe om die nog even mee op te warmen.

Lekker met (warme) nacho's erbij!

maandag 24 september 2012

Aankomende woensdag maak ik paëlla!

Hmmm, heb nog allerlei ideeën in m'n hoofd voor blogjes, maar het was de afgelopen dagen stil. Ben lekker druk en het is er niet van gekomen! Afgelopen vrijdag ging ik mee met een excursie van Pink! naar het lab in Wageningen waar vleesvervangers ontwikkeld worden. Super interessant! Maar wat is Wageningen een eind weg zeg, poe ik deed er lang over. Verder gewoon een heerlijk weekend gehad met mijn lief, nog een middag op zijn hond gepast, heerlijke broccoli-misoburgers gebakken (recept volgt :)) en natuurlijk gewerkt. En toen was het ineens alweer maandag en dacht ik...


Ik moet nog even posten wat ik aankomende woensdag ga koken!



Het wordt een heerlijke (nonfishalicious!) paëlla met rode paprika, champignons, erwtjes, witte bonen en tomaten, gekookt in een zeewierbouillon met nori & kelp. Daarnaast een heerlijk frisse salade met een dip op basis van cashewnoten, met komkommer en dille.

Trek gekregen? Je kunt via mijn profiel op thuisafgehaald.nl reserveren. Wie weet tot woensdag?

woensdag 19 september 2012

Broodje broccolisalade met citroenpesto

Mijn zusje kwam laatst bij me eten en dat was even een uitdaging. Het is niet het eind van de wereld, maar ze is allergisch voor noten en tomaat. Vooral dat laatste gebruik ik veel, vaak sta ik het al gedachteloos ergens door te roeren voordat ik het zelf door heb. Tel daarbij op dat mijn zus toch best wel graag vlees eet en je snapt: ik had een uitdaging.

Maar ik wist dat ze van broccoli houdt, en ze is altijd dol geweest op citroen, dus zo lang ik die twee maar erin zou stoppen zou ze het vast in elk geval opeten. Ik bedacht een soort lauwwarme broccolisalade met citroen-pesto en een ciabattabroodje. Bleek dat de afbakbroodjes niet aan te slepen zijn in haar studentenkamer en ze haar tanden poetst met pesto. Schot in de roos dus, deze maaltijd!

We hebben er beiden twee broodjes van gegeten als avondeten, maar je kan het ook als lunch meenemen. Lekker kleurrijk en het is snel klaar!





Voor 4 broodjes heb je nodig:


Voor de pesto:
  • rasp van 1 citroen
  • 4 handjes verse basilicum
  • 50 gram pijnboompitten
  • ca. 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • 1/2 theelepel zout en wat versgemalen 4-kleurenpeper
  • 2 eetlepels edelgist
Doe alles in de keukenmachine en pureer tot een mooi groene pesto. Als het wat te droog is voeg je nog wat olijfolie toe.

Voor de rest:
  • 4 kleine afbakciabatta's
  • 1 kleine broccoli, in roosjes
  • 2 wortels, grof geraspt
  • zo'n 150 gram kikkererwten
  • handje verse peterselie, fijngesneden
  • sap van 1 citroen
  • 3 eetlepels extra vierge olijfolie
  • zout en peper naar smaak
Verwarm de oven voor op 220 graden en bak de broodjes volgens de verpakking.

Breng wat water aan de kook in een pan en stoom de broccoli in een zeef zo'n 7 minuten. Doe het daarna in een saladekom.

Voeg de wortel, kikkererwten en peterselie aan de broccoli toe. Meng in een schaaltje het citroensap, de olijfolie en zout & peper en roer dit door de groenten heen.

Besmeer de broodjes met pesto en beleg met de broccolisalade. Eet smakelijk!

zaterdag 15 september 2012

Het menu voor aankomende woensdag

Afgelopen week had ik mijn debuut bij thuisafgehaald.nl, de website waar iedereen zich als buurtchef kan aanmelden en maaltijden kan aanbieden. Ik maakte broccoli-polenta, aubergine-stoofpot en rode linzensalade met citroen en verkocht gelijk 6 porties, die bij alle afhalers in de smaak vielen. Supergaaf om te doen! Ik was er de hele dag mee bezig, 's ochtends alle inkopen doen, vast wat dingen maken, oeps nog even langs de bio winkel, ohja ik moet ook nog stemmen, hmmm dit duurt iets langer dan verwacht, goh dit moet zus-en-zo - en voor ik het wist was het alweer 5 uur 's middags. Maar het was erg tof om eens voor zoveel mensen te koken (doe ik niet vaak) en zeker niet op die manier, om het mooi te presenteren. Erg leerzaam en leuk dus!


Na het succes van afgelopen week duik ik aankomende woensdag weer lekker de keuken in! Ditmaal voor een Midden-Oosterse afhaalmaaltijd...




..bestaande uit zelfgemaakte falafel, tabbouleh (salade van volkoren couscous, cherry tomaatjes, komkommer, verse peterselie & munt), paprika hummus en geroosterde courgette & aubergine. Via de website van thuisafgehaald kun je reserveren.

Maar dat is niet het enige... ik ga ook echte vegan baklava maken! Met een zelfgemaakte honingvervanger die niet van echt te onderscheiden is. Verder zitten er walnoten, sinaasappel, kaneel en kardemom in. Om je vingers bij af te likken! (Letterlijk en figuurlijk ;-))



Tot woensdag?

vrijdag 14 september 2012

Healthy hummus

Jawel, je leest het goed. Healthy hummus. Het klinkt misschien dubbelop, want hummus ís natuurlijk al hartstikke gezond. Nou, dat zit zo.

Afgelopen maandag was ik jarig, hiephoi! Ik vind het hartstikke leuk om lekkers te maken en heb inmiddels al getrakteerd op 'brownie bottom peanut butter banana cheezecake', after eight-taart en baklava. Morgen heb ik hier een heuze verjaardagspotluck en daarvoor bak ik nog eens 3 taarten (key lime pie, gember-appeltaart & chocolade-hazelnoottaart). Je ziet, ik ben helemaal in m'n element ;-) Echter mijn ouders eten koolhydraatarm (wat ik zelf bij tijd en wijle ook doe voor zo lang ik het vol houd) en voor hen wou ik ook wat lekkers maken. Mijn moeder heeft onlangs ontdekt hoe lekker hummus is en daarom wou ik graag een low carb variant creëren.



 Het geheime ingrediënt is .... courgette! Jawel, dat lees je goed :)

  • 1 teentje knoflook
  • 1 geschilde courgette, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel verse peterselie, of 1 theelepel gedroogde
  • 1/2 theelepel zout
  • cayennepeper naar smaak

Maal de knoflook fijn in de keukenmachine. Voeg de courgette toe en maal fijn. Doe de overige ingrediënten erbij en maak er een egale massa van. Lekker om groenten zoals komkommer, wortel en paprikarepen in te dippen.

Zie ook het recept voor traditionele hummus en deze bijzondere variant met wasabi, appel & dille.



En omdat het toch leuk is om wat lekkers erbij te bakken, ging ik op zoek naar een zoet, koolhydraatarm recept. Gelukkig is daar Martine's blog met een recept voor low carb lemon-poppyseed muffins. Wow!




Ze waren wat minder goed gerezen dan ik zou willen, maarrrr dat kwam omdat ik zo suf was om het glutenpoeder vergeten toe te voegen. En zoals dat gaat met gluten: je ziet ze nooit, maar je mist ze toch als ze er niet zijn. Gelukkig smaakten ze prima, en als ik volgende keer wél netjes het recept volg zijn ze vast nog beter.



En gewoon om lekker te snoepen... deze kokosblokjes van de markt. Met als enige ingrediënt: kokos. Superlekker! Gezond snoepen dit :)


Kijk hier voor alle koolhydraatarme recepten op dit blog.

woensdag 12 september 2012

Abrikozen-walnoten-chocoballetjes

Tijdens een grote opruimdag vond ik een zakje gedroogde abrikozen die hun THT-datum eigenlijk al een tijdje voorbij waren. Nou hecht ik daar niet zoveel waarde aan (het is slechts een kwaliteitsgarantie), maar toch wou ik ze niet al te lang meer bewaren. Ik vind gedroogde abrikozen erg lekker in gerechten als tajine en couscoussalade, maar nu zat ik op een avond thuis met zoete trek en niks in huis. Je kan abrikozen ook zo uit het handje eten - gezond ook trouwens, ze bevatten veel ijzer en andere mineralen - maar ik wou er nog wat lekkerders mee maken. Toen herinnerde ik me de energieballetjes die ik eens tijdens een kookworkshop heb gemaakt. Vaak worden die met dadels en amandelen gemaakt, maar ik was eigenwijs en koos voor abrikozen en walnoten. Zó lekker!

Je kunt deze balletjes nog een beetje pimpen door er citroen- of sinaasappelrasp doorheen te doen, of kardemom, of wat je maar lekker lijkt. Dit is een eenvoudige versie, met ingrediënten die je trouwens ook rauw kunt kopen. Makkelijk als je ze eens aan rawfoodies wil voorschotelen. Ik hoor graag hoe jij ze maakt!




  • 2 handjes verse walnoten
  • 2 handjes gedroogde abrikozen
  • paar eetlepels cacaopoeder
  • 3 eetlepels kokosrasp

Doe de walnoten in de keukenmachine en maal ze fijn. Voeg vervolgens de abrikozen en cacaopoeder toe en maal ook deze fijn. Het is nu nog een kruimelige bedoeling, maar het plakt heel makkelijk aan elkaar. Neem een klein beetje eruit en vorm er een balletje van - zo groot als je wil.

Doe de kokosrasp in een klein bakje of schaaltje en rol de balletjes hierdoor. Druk even goed aan om de kokos te laten plakken.

Niet alleen een lekkere snack, maar ook een redelijk gezond tussendoortje!

zaterdag 8 september 2012

Thaise curry met 'vegamba's'

Alweer een hele tijd geleden schreef ik al op de facebookpagina dat ik 2 currypasta's van het  merk Fair Trade Original had gewonnen. Leuk! Ze hadden echter al een hele tijd in de kast stof liggen vergaren, erg zonde. Dus toen ik laatst op de markt een flinke spitskool had gescoord dacht ik, dat wordt een curry. Deze kruidenpasta's zijn allebei geheel plantaardig, wat wel iets is waar je op moet letten want er zit nogal eens melk(derivaten) of trassi (garnalenpasta) in. In Indiase currypasta's zit soms yoghurt of room. Kortom: altijd even checken. Deze kruidenpasta's zijn dus wel vegan en ook nog eens fair trade. Super!



Bij de vegetarische toko Sie San (in de Wagenstraat in Den Haag) kocht ik vega garnalen, die op facebook omgedoopt werden tot 'vegamba's  - thanks Usha! Deze visvervanger is op basis van konjakwortel. Mocht Den Haag totaal niet bij je in de buurt liggen, no worries: je vindt deze vegamba's ook bij de webshop VeggieDeli van het merk Vantastic Foods. Ik had de vegamba's 's ochtends in de koelkast gelegd om te ontdooien.





voor 2-3 personen
  • 1 pakje veggie garnalen, ontdooid
  • 100 gram bruine pandanrijst
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • halve spitskool, in reepjes
  • 1 paprika, in reepjes
  • 1 pakje curry pasta (à 40 gram)
  • 250 milliliter kokosmelk (de rest kun je invriezen)
  • sap van 1/2 limoen

Kook de rijst in 25 minuten gaar.

Verwarm de kokosolie in een ruime pan of wok, en bak hierin de ui 2 minuten. Voeg spitskool en paprika toe en bak dit zo'n 5 minuten. Roer de kruidenpasta door de groente heen en schenk de kokosmelk erbij. Roer goed door zodat de kruidenpasta goed verdeelt. Voeg de vegamba's toe en laat nog 5 minuten de smaken intrekken op laag vuur. Serveer met de rijst en besprenkel met limoensap. Eet smakelijk!

donderdag 6 september 2012

Mijn eerste afhaalmaaltijd is een feit!

Hoera! De eerste vegan maaltijd op thuisafgehaald.nl is een feit! Althans, ik vermoed dat ik de eerste ben. Geïnspireerd door Eveline Cooks, die elke woensdag heerlijke 'afhaalmaaltijden' kookt in Wageningen, kreeg ik de kriebels, wat een leuk idee! Wat brainstormen, plannen, boodschappen, en testen later is het een feit: mijn eerste maaltijd staat online.

Volgende week woensdag kun je bij mij afhalen:




Polenta van broccoli & maïsmeel
***
Mediterraans stoofpotje met geroosterde aubergine, paprika & knoflook



En daarbij:

Frisse rode linzensalade met gegrilde paprika, citroen en kappertjes


Ik verpak de maaltijd in een biologisch afbreekbaar bakje (dat ook nog in de magnetron kan, wat wil je nog meer). Het is zoals jullie van mij gewend zijn puur plantaardig, dus koemelkvrij, lactosevrij en eivrij. Maar ook nog eens gluten- en sojavrij! En toch lekker, whoohoo!

Heb je trek gekregen en wel zin in een makkelijke en toch gezonde maaltijd? Je kunt tot en met dinsdagavond reserveren. Kijk op de website van thuisafgehaald.nl voor de details! En wie weet tot woensdag?

woensdag 5 september 2012

Zomerse pastasalade met dille-roomsaus

Dit recept had ik nog klaarstaan om over te bloggen, maar blijkbaar ben ik dat vergeten. Ik zal wel te veel in de zon hebben gelegen destijds, want ik weet nog dat ik deze heerlijke pastasalade lekker op het balkon zat te eten! Ik vond het zonde om er helemaal niet meer over te bloggen dus bij deze. De foto die ik had gemaakt is alleen niet zo scherp, maar dat betekent dat het erg lekker was, ik kon gewoon niet wachten om te eten! ;-) Misschien helpt het ook wel voor de weergoden om gewoon zomerse recepten te blijven posten... zou toch lekker zijn, een warme nazomer in september!




Voor 4 personen heb je nodig:
  • Geroosterde zomergroenten zoals broccoli, champignons, roma tomaatjes en rode ui
  • 200 gram pasta naar keuze
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 3 eetlepels balsamico azijn 
  • 200 gram (wilde) spinazie, of andere groente bladgroente, gesneden
  • 2 handjes verse peterselie, fijngesneden 
  • groene pesto
  • 150 gram walnoten, gebroken 

Voor de dressing/saus:
  • 125 milliliter sojaroom (1/2 pakje)
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 handjes verse dille, fijngesneden
  • 1/2 theelepel zout
  • peper naar smaak

Kook de pasta gaar in een minuut of 8 en giet af. Meng 2 eetlepels olijfolie met 1 eetlepel balsamico azijn en roer dit door de pasta. Laat afkoelen, evenals de geroosterde groenten.

Meng de sojaroom met de overige 2 eetlepels azijn en citroensap. Roer de dille, peper en zout erdoor.

In een grote kom meng je de pasta met de groenten, spinazie en peterselie. Verdeel de roomsaus over de pasta. Roer de pesto en walnoten erdoor. Eet smakelijk!

zondag 2 september 2012

Griekse salade met postelein en tofu-feta

Op de markt kocht ik vorige week postelein. Ik ben hier niet zo bekend mee, maar het is een mega gezonde groente (zoals de meeste groene bladgroenten wel zijn, denk aan spinazie, boerenkool, raapstelen en groene kool). Postelein bevat voedingsstoffen zoals omega 3-vetzuren, ijzer en calcium, een echte nutrition-bom dus! Overigens vind je postelein ook bij de (beter gesorteerde) supermarkt.

Alleen ja, wat doe je er dan mee, als je zo'n onbekende groente in huis hebt. Sowieso heb ik het eerst goed gewassen, dat was zeker nodig. Via google vond ik dat postelein goed samen gaat met olijfolie. Na even checken in de koelkast bleek ik alles in huis te hebben voor een Griekse salade, nou 1 + 1 = Griekse salade natuurlijk!

Tofu leent zich voor allerlei gerechten, van scrambled tofu tot quiche. Je kunt er zelfs ricotta van maken, of feta zoals in dit geval. Snijd 200 gram tofu in blokjes en zet het overnacht (of overdag, als je de salade 's avonds maakt) in een marinade van:

  • 75 milliliter extra vierge olijfolie
  • sap van 1 1/2 citroen
  • 1 teentje knoflook, fijn geperst
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel zout
  • 1/2 theelepel paprikapoeder
  • 2 eetlepels edelgist

een snelle foto van mijn lunch!


Verder gebruikte ik:
  • 1 rode ui, in reepjes gesneden
  • 1/2 komkommer in blokjes
  • halve pot groene olijven
  • 400 gram roma tomaatjes, gehalveerd
  • Paar takjes verse oregano
  • een hele berg postelein, die ik achteraf gezien beter doormidden had kunnen knippen/iets kleiner kunnen snijden (voor het eetcomfort ;-))
En als dressing nam ik wat overgebleven marinade. Ik at hier twee maal van als flinke lunch op een werkdag. Als je er ciabatta bij serveert kun je er zeker met zijn vieren van eten.


Ben jij bekend met postelein? Ik ben erg benieuwd wat je ermee maakt!