We zochten op recepten voor een roast en deze heerlijke seitanroast is het geworden. Het is een gekruid seitandeegje met een vulling van champignon, cranberry, wilde rijst en amandel. Het is niet moeilijk om te maken, maar let op: het kost flink wat tijd! Het deeg moet eerst een uur in de broodbakmachine (voor het kneden en rijzen, dit kun je ook handmatig doen), daarna 1,5 uur gestoomd. We deden het nog met een laagje bean curd skin in de oven, zodat het een soort 'velletje' kreeg - maar dit was eigenlijk geen succes, want bean curd skin is niet lekker om te eten en wel heel veel gedoe om te maken. Dus die stap kun je overslaan, hoewel het vast lekker is om de roast nog even onder de gril te zetten.
Dit is een van de meest uitgebreide recepten die ik tot nu toe op de blog heb gepost, maar zó leuk om te maken!
Voor de natte seitanmix:
- 200 gram tofu
- 125 gram eekhoorntjesbroodbouillon (of andere bouillon)
- 3 eetlepels sojamelk
- 3 eetlepels olie
- 1 eetlepel sojasaus
- 40 gram fijngesneden ui
- 1 teentje knoflook
Voor de droge seitanmix:
- 150 gram glutenpoeder
- 40 gram kikkererwtenmeel
- 2 eetlepels edelgist
- 2 eetlepels verse salie & verse rozemarijn, fijngesneden
- 1/2 theelepel tijm
- 1/2 theelepel zout
- 1/2 theelepel peper
Voor de vulling:
- 50 gram wilderijst
- 2 eetlepels margarine
- 75 gram fijngesneden ui
- 50 gram fijngesneden champignons
- 45 gram paneermeel
- 2 eetlepels cranberries
- 2 eetlepels fijngesneden amandelen
- ca. 120 mL (1/2 cup) eekhoorntjesbroodbouillon
- zout en peper naar smaak
- optioneel nog een beetje salie en rozemarijn
Breng water aan de kook in een klein pannetje en kook de rijst in 40 minuten gaar. In een koekenpan verhit je de margarine en bak de ui met de champignon 5-10 minuten. Voeg de rijst toe aan het ui/champignonmengsel, samen met paneermeel, cranberries en amandelen. Voeg genoeg bouillon toe om het een vochtig geheel te maken (maar niet doorweekt). Haal van het vuur af tot het deeg klaar is.
Op een snijplank leg je een stuk bakpapier. Als het seitandeeg klaar is leg je het erop. Leg er nog een stuk bakpapier op en rol met een deegroller uit tot een rechthoek van ongeveer 25 bij 40 cm.
Verdeel de vulling over het seitandeeg, laat ongeveer 2 cm aan de randen vrij. Rol de seitan op tot een rollade-achtige vorm en druk de uiteinden goed op elkaar, zodat de gluten ook daar aan elkaar gaan plakken. Pak de seitan-rol in een groot stuk alminiumfolie in, draai de twee uiteinden goed dicht. Doe deze rol in de stoompan en stoom de seitan 1,5 uur. Halverwege de 1,5 uur keer je de rol voorzichtig om.
Ta-daaa! Je seitanroast is af. Voor een krokant laagje kun je hem nog even onder de voorverwarmde gril leggen.
De cranberry-bloedsinaasappelsaus maak je zo:
- 300 gram verse cranberries
- rasp en sap van 1 bloedsinaasappel
- 150 milliliter agavesiroop
- 50 milliliter water
Verder serveerden wij er nog een puree bij van wortelpeterselie en pastinaak, ongeveer half om half. Hiervoor schil je de groenten, snij in blokjes, kook 20 minuten en pureer fijn met wat margarine, sojamelk en peper en zout. Ook roosterden we nog fijngesneden boerenkool met Italiaanse kruiden in de oven. Superlekkere gezonde toevoeging aan dit heerlijke kerstmaal!
Wat hebben jullie gegeten met kerst? :-)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten