Ik zat te kletsen met een vriendinnetje en zei begon erover dat ik ook gewoon amandelmelk van amandelmeel zou kunnen maken. Woah! Vet, dat had ik namelijk zo kant-en-klaar in huis. Ik koop amandelmeel tegenwoordig bij de natuurvoedingswinkel de Halm in Amstelveen, daar heb je een kilo voor 10 euro. Goed te doen! En nee, het is natuurlijk totaal niet in de buurt, maar mijn vriend komt er regelmatig dus toegegeven... hij koopt het vaak voor me ;-)
Later wou ik het ook nog proberen van hele amandelen. Ik had laatst nog zo'n grote zak gekocht, amandelen mét velletje. Het zou beter zijn om geblancheerde amandelen te nemen, maar voor het experiment vond ik deze goed genoeg.
Ik heb onderstaande verhoudingen gebruikt:
'Melk' van amandelmeel
- 1 cup amandelmeel (=150 gram)
- 4 cups water (= 960 milliliter)
- 1 eetlepel agavesiroop
- 1/2 theelepel vanille
- snufje zout
'Melk' van hele amandelen
- 1/2 cup amandelen (=75 gram), een nacht geweekt en afgespoeld
- 2 cups water
- 1 eetlepel agavesiroop
- 1/2 theelepel vanille
- snufje zout
Het beste gebruik je voor het zeven een kaasdoek (voor 6 euro bij V&D te koop, kun je in 4 stukken knippen en dan heb je er zelfs 4!).
Doe de kaasdoek in een zeef, zet op een kan en giet de amandelmelk hierin. Pak de kaasdoek bij de punten, rol op en knijp alle amandelmelk eruit. Proef en voeg eventueel nog wat agave toe. Lekkerrr!
En dan de hamvraag: is de moeite waard om dit zelf te maken? Daar ben ik nog niet over uit. De melk gemaakt van amandelmeel is beduidend goedkoper (€ 1,75 per liter tegenover zo'n € 2,75 per liter van Provamel), maar die van hele amandelen is wel iets duurder als je biologische amandelen gebruikt. Natuurlijk ligt dit er ook maar weer aan voor welke prijs je kunt inkopen, amandelmeel is vaak duurder dan de schappelijke prijs bij De Halm. Een groot nadeel vond ik dat de zelfgemaakte amandelmelk niet opklopbaar bleek...
Zie mijn zielige latte, meer een koffie-met-melk dan een latte! De amandelmelk is wel érg lekker om zo te drinken. Ook maakte ik er heerlijke choco-amandelmousse van (met maïzena, stukjes amandel, cacaopoeder en dadelstroop) en het was heerlijk in een havermoutontbijt. Het voordeel is dat je altijd zoveel kunt maken als je zelf nodig hebt. Een pak is immers best veel (en duur), dan is het misschien voordeliger om een halve liter te maken.
Ik ben ook nog erg benieuwd naar de melk gemaakt van amandelpasta, zoals Martine van Vegetus het zelf maakt. Dat wil ik later uitproberen, ik heb nu even genoeg amandelmelk in huis ;-). Ik wil ook nog kijken of ik een ander resultaat krijg als ik het in de keukenmachine doe, in plaats van in de blender. En ik ben nieuwsgierig naar hoe je zelf amandelroom kunt maken1
Wat wel een nadeel is van het zelf maken van amandelmelk, is dat je flink wat amandelpulp overhoudt. En weggooien doen we natuurlijk niet aan! Ik heb verschillende recepten gevonden op Amerikaanse blogs wat je hier mee kunt doen en ga daar ook snel een experimentje aan wagen.
Als één van jullie tips heeft hoe je zelfgemaakte amandelmelk die wél opschuimt kunt maken hou ik me aanbevolen! :)
Hoe je de melk op kunt schuimen weet ik ook niet. Misschien met een half theelepeltje Cream of Tartar ( eiwit blijft makkelijker stijf) of een beetje klopvast ( slagroom zakt niet zo snel in). Je moet maar even kijken of er " verdachte" zaken in zitten, maar het is misschien een idee.
BeantwoordenVerwijderenWat ik van de amandelpulp maak is Amandella: mijn eigen variant Nutella met cacao en zoetstof en een beetje sesamolie en/ of tahin. Zelfde kan met walnoten: Walnotella :-). En het scrubt ook heerlijk onder de douche!
Kijk ook eens op mijn blog: broodmolen.blogspot.com
Grtz
Liz
Dank voor je tips! Ik zal het eens proberen. Sindsdien eigenlijk geen amandelmelk meer gemaakt. Amandella klinkt heerlijk!
VerwijderenDit maken de Surinamers al eeuwen het het bij hun Orgeade...heerlijk!!
BeantwoordenVerwijderenVolgens mij kun je die amandelpulp heel goed gebruiken om zelf veganistische kaas te maken :-)
BeantwoordenVerwijderenGoed idee! Ik moet toegeven dat ik niet meer verder ben gegaan met amandelmelk maken, omdat ik melk vooral gebruik voor lattes... maar ik heb flink wat amandelmeel die opmoet, dus misschien toch maar weer eens doen!
VerwijderenBij het bakken kun je een deel amandelmeel gebruiken en de rest gewoon meel. Dan wordt de structuur erg lekker. Er zijn veel recepten met amandelmeel en bakken, maar die zijn vooral te vinden op paleowebsites en dan gaan er veel eieren bij.
BeantwoordenVerwijderenIk moet glutenvrij eten en heb gebakken met amandelmeel en een deel amandelmeel. Ik doe het nu al een tijdje niet meer want hier kost een kilo ruim 15 euro.
Als je amandelmelk maakt met amandelmeel moet je dan ook zeven??
BeantwoordenVerwijderenGroetjes Suzanne
Yep, met een kaasdoek in de zeef, zoals beschreven in de post ;)
VerwijderenIk denk dat ik maak amandelmelk zonder zeven van amandelmeel, omdat het is niet meer dan hoeft, omdat ik amandelmelk vind smaken met 1 eetlepel meel in 1 kopje water, omdat het mag!
VerwijderenHoi, ik zit er aan te denken om ook zelf amandelmelk te maken. Heb nu een pak van Almond Dream, maar als ik achterop lees, zit er maar weinig amandel in.
BeantwoordenVerwijderenNu is mijn vraag, gezien ik ook een beetje op de kleintjes wil letten, is de amandelmelk gemaakt van amandelmeel net zo gezond als die van hele amandelen? In ieder geval nog altijd beter dan gewone melk en sojamelk?
Groetjes Danielle
Volgens mij zit er qua voedingswaarde niet veel verschil tussen amandelmeel en hele amandelen. Sojamelk is wel voedzamer denk ik (het bevat meer eiwitten) en je kunt er meer mee (zoals opschuimen).
VerwijderenBedankt, dan ga ik een paar zakjes amandelmeel halen. Bij de tuinen 2 voor de prijs van 1 nu!
BeantwoordenVerwijderenHallo, ik heb een vraag. Ik las gisteren op internet dat er in noten en dus ook amandelen veel Fytinezuur in zit. Hele amandelen worden geweekt ( en dan het weekwater weggegooid), maar hoe zit dat met amandelmeel? Ik heb gisteren melk gemaakt van amandelmeel, maar dit heb ik meteen gemixt met het water. Met de Staafmixer ook goed te doen..Ik was al blij om te lezen dat de havermout van Quaker geen fytinezuur bevat omdat het een proces heeft ondergaan, dus van die amandelen was wel een tegenvaller, tenzij het in die mate is dat het geen kwaad kan. Het zou nl ervoor zorgen dat het lichaam bepaalde mineralen en vitaminen niet opneemt...Moet ik die amandelmeel ook eerst weken?
BeantwoordenVerwijderenGroetjes
Ik kan me niet voorstellen dat het weken van amandelmeel een succes zou zijn... als je dat weken belangrijk vindt, kun je denk ik beter amandelmelk van hele amandelen maken.
Verwijderen