donderdag 10 oktober 2013

My friend Ajvar

Ik geef toe: het klinkt raar, je hebt er waarschijnlijk nog nooit van gehoord en je hebt al helemaal geen idee waar je dit kunt vinden: Ajvar. Don't be scared en lees vooral verder, want Ajvar is één van de heerlijke dingen die ik heb ontdekt sinds ik vegan ben gaan eten!

Wat is het?
Een spread op basis van gegrilde paprika's, al dan niet met aubergine en peper toegevoegd.


Hier moet je naar zoeken!
Waar komt het vandaan?
Hoewel het haar naam dankt aan het Turkse Havyar (wat kaviaar betekent) is Ajvar van oorsprong Servisch. Het is inmiddels populair in alle balkan landen, maar nog steeds het meest in Servië, waar meer dan 640 ton per jaar wordt geproduceerd.Waar vind ik het?
Gewoon in de supermarkt! Kijk eens bij de Turkse producten (alleen bij de grotere supermarkten dus), bijvoorbeeld bij Ju.mbo of A.H.

Is het duur?
Nee! Deze pot kocht ik voor 1,60 en daar doe je best lang mee. Het kan waarschijnlijk nog goedkoper, in grotere verpakking.

Wat doe ik ermee?
Het is heerlijk op brood! Een lekker pittig smeerseltje, daarom eet ik het graag met plakjes komkommer of sla erbij. Het is ook heerlijk om als je vroeg thuis komt en al trek hebt, een potje ajvar op tafel te zetten met wat dipgroenten zoals komkommer en wortel. Het combineert perfect met hummus op een mega sandwich!

Roggebroodje ajvar & komkommer! Nom

Kan ik het ook zelf maken?
Ja zeker! Rooster wat aubergines en paprika, pel de laatste, en gooi ze met kruiden in de keukenmachine. Zie hier een recept. Ik ben zelf vooral erg fan van de potten ajvar, juist omdat het zo weinig tijd kost. Maar laat me vooral weten als je het uitprobeert!

7 opmerkingen:

 1. Lekker op stokbrood met een beetje creme fraiche of soja-room. Blokjes tomaat en een zeerzeer fijn gesnipperd rood uitje erop! Beetje peper uit de molen....

  BeantwoordenVerwijderen
 2. lekker als basis voor een pasta ook :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ai, ik voel weer een enorme drang om op ontdekkingstocht door de supermarkt te gaan.. Binnenkort uitproberen dit!

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Gisteren gelijk bij de AH kunnen oppikken. Ben erg benieuwd.

  BeantwoordenVerwijderen
 5. Gevonden! Moet er een beetje aan wennen geloof ik. Ik vind het vooral lekker als ik er veel andere dingen bij op mijn boterham smeer. Sla, komkommer en tomaat, bijvoorbeeld.

  BeantwoordenVerwijderen
 6. Er zit scherpe peperoni in, dus ik zou dit niet eten als je vegan bent!!

  BeantwoordenVerwijderen