zondag 6 oktober 2013

Top 5 vegan ontdekkingen

Veel mensen denken dat je als je vegan gaat eten minder keuze hebt. Nou is het inderdaad zo dat er minder koekjes over blijven in de supermarkt (wat ik zelf overigens als prettig ervaar, want minder keuzestress), maar er gaat ook een wereld van nieuwe smaken en producten voor je open als je plantaardig gaat koken en de Nederlandse tradities los laat.

Vandaag deel ik dan ook graag mijn top 5 producten die ik sinds ik vegan ben zo lekker vind!

5. Seitan / gluten
Toen ik nog vegetariër was kocht ik wel eens van die dure vegetarische kant-en-klaar producten. Liefst in de aanbieding en soms kreeg ik wel eens wat van mijn ouders. Aangezien de meesten daarvan helaas toch dierlijke ingrediënten bevatten (koemelk en/of ei) heb ik die al 6 jaar niet meer gekocht. En gelukkig maar, want sindsdien heb ik seitan ontdekt! Voor 4,50 koop ik bij de toko een kilo glutenpoeder (eiwit uit tarwe), waar ik zelf wat kruiden en smaakjes aan toevoeg (wel recept volgen, het luistert nauw). Je krijgt dan een soort deegje wat je inpakt in aluminiumfolie en 45 minuten stoomt. Koken kan ook (zonder folie). Daarna lekker opbakken en serveren met een sausje of als AGS (aardappels, groente, seitan). Mijn favoriete seitan is de Lemony Seitan uit Vegan Eats World van Terry, welke ik hier niet mag delen. Maar deze zijn ook reuze lekker: seitan-'kaas'burgers, echte hotdogs en een heuze seitanroast voor bij het kerstdiner.

DIY seitan hotdogs


4. Soja lattes
 Ik dronk altijd zwarte koffie en had dus geen 'probleem' toen ik vegan werd, toen dronk ik nog steeds zwarte koffie. En ineens, nadat ik me een jaar of 3 in het rijk der planteneters bevond, had ik ineens trek in koffie met sojamelk. Het is niet meer over gegaan en zwarte koffie vind ik eigenlijk niet meer lekker. Ik heb nu een opklopmachientje in huis en geniet dagelijks van soja lattes bij grote koffieketens en zelfs in het café bij de universiteitsbibliotheek. Nom!

3. Scrambled tofu
Oke, ik at wel eens ei voordat ik vegan werd, maar nooit in die zin dat ik wakker werd en ei moest en zou hebben. Mijn eerste kookboek van Isa leerde me om scrambled tofu te maken en ik was meteen hooked. Dankzij de ontdekking van kala namak (zwart zout) werd het nóg lekkerder en inmiddels is er weinig waarmee je mij blijer kan maken op een vrije dag dan met een ontbijt op bed met scrambled tofu, gestoofde tomaatjes en rucola. En daarbij een soja latte natuurlijk.

2. Peulvruchten
 Voordat ik vegan werd deed ik hier eigenlijk niet zoveel mee. En ik moet zeggen dat ik de Nederlandse term 'peulvrucht' ook niet bepaald appetijtelijk vind klinken. Kunnen ze ook niks aan doen! Ik ben blij dat ik bonen, erwten en linzen heb ontdekt. Ze zijn goedkoop, voedzaam en oh zo geschikt voor diverse toepassingen! Maak er hummus mee, mik ze door de soep of verwerk ze in pittige curry's of wraps.

1. Havermout
Deze lifesaver maakt mij elke ochtend heel blij, vooral nu het weer koud in huis is gaat er wat mij betreft niks boven een warme kom havermout. Lekker met speculaaskruiden, carrot cake toevoegingen of met kokos en kardemom. Havermout is een echte superfood, maar dan één die wel goed betaalbaar is! Je kunt het ook in de soja yoghurt of smoothie mikken, en je maakt er heerlijke burgers mee.


Wat zijn jouwe favoriete vegan ontdekkingen?

PSsssst: heb je al op mijn blog gestemd voor de Vegan Awards? :)

10 opmerkingen:

 1. Hele, mooie blog, maar zo moeilijk leesbaar met die oranje tekst en toffe achtergronden.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Dankjewel! Vervelend dat het niet goed zichtbaar is. Ik graag wat voor browser je gebruikt, want in mijn browser is de achtergrond wit en de tekst zwart...

   Verwijderen
 2. Hier nog een havermoutfan! Ook lekker is overnight oats met appel en kaneel, heerlijk op een koude ochtend :)

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Ik sluit mij volledig bij jouw hele lijstje aan (scrambled tofu maak ik echter nooit voor mijzelf, maar daar gaat met de aanschaf van black salt vast verandering in komen ;))

  Verder de toevoeging: gedroogde vruchten en zaden (lijnzaad, chiazaad, sesamzaad).

  BeantwoordenVerwijderen
 4. Ik ben de laatste weken ook weer overgestapt op havermout. Heerlijk begin van de dag als het wat kouder wordt :)

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ja heerlijk hè en zo lekker makkelijk! Nergens over nadenken, gewoon 's ochtends hop je bed uit, koffie aan en havermout met sojamelk in een pannetje mikken :)

   Verwijderen
 5. Seitan!!! Hmmmmm, gisteren een nieuw recept uitgeprobeerd, het stomen mislukte, daarna nog even gewoon gekookt en dan vanavond het resultaat proeven.

  Voor mij is het ontdekken van wat er nog meer is naast het geijkte in de gewone consumentenkeuken een enorme verrijking van mijn voedingspatroon.

  BeantwoordenVerwijderen