vrijdag 29 november 2013

I love you, cashew!

Vandaag een ode aan de cashewnoot. Velen van jullie kennen hem misschien enkel als geroosterd & gezouten, om los te eten of lekker door de curry te doen. Dat is althans hoe ik de cashewnoot leerde kennen. Maar er is nog zoveel meer in het wondere land van de cashew! Vooral de ongebrande cashewnoot kan veel voor je betekenen in de plantaardige keuken.

Ongebrande cashewnoten zijn een beetje bleekscheten:

Je koopt ze bij de toko, op de markt, bij de notenboer en - als je echt rijk bent ;-) -  bij de biologische winkel. Voor ongeveer 10 euro heb je een kilo (ik sla graag groot in), en daar doe je hartstikke lang mee. Sommige mensen vinden het lekker om ongebranden cashewnoten zo te eten, ik raad het je van harte af. Maar dat kan een kwestie van smaak zijn.

Wat doe je dan met die witte nootjes? Allereerst moet je ze weken. Het beste zet je in de ochtend een schaaltje cashewnoten alvast in de week (in de koelkast, zeker als je katten hebt) en dan kun je er 's avonds gelijk mee aan de slag.

Door deze geweekte cashewnoten te pureren krijg je iets romigs. Het is bijna magisch! In combinatie met edelgist maak je er heerlijke kaasvervangers mee, zoals voor deze seitanburgers met 'kaas'vulling,  of voor deze tuinkruidenspread. Het is ook heel lekker om mee te pureren in een soep, zoals in deze bloemkool-koolrabisoep maar helemaal geweldig vind ik het als basis voor romige taartvulling, zoals in deze kokostaart.
Over gebak gesproken... voor deze heerlijke tiramisu is de basis van de room een mengsel van cashewnoten, yofu en (geurloze) kokosolie. Yummm! Bovendien vormen cashewnoten een geweldige basis voor een vegan fondue.

Op dit moment heb ik cashewnoten in de week staan voor een heerlijk Mexicaans gerecht met 'kaas'saus vanavond... hmmm!

Wat maak jij graag met ongebrande cashewnoten? Ik ben benieuwd naar meer inspiratie!

4 opmerkingen:

 1. Ik heb ze laatst meegekookt met prei en er lekkere romige preisoep van gemaakt. Oh, en cashews door de smoothie, om de smoothie wat 'zwaarder' te maken, voor als je er lang op moet teren.

  BeantwoordenVerwijderen
 2. Ik maak er al eens cashewpasta van http://mijnnieuwelevenswijze.blogspot.be/2013/10/cashewpasta.html

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Cashewyoghurt! En de rest natuurlijk ;-)

  BeantwoordenVerwijderen
 4. pasta saus met edelgist, zoete aardappel, citroen sap/schil, amandel melk en wat peper/zout. Lekker met gestoomde boerenkool en gerookt (zoet) paprika poeder...en pasta naar keuze natuurlijk :)

  BeantwoordenVerwijderen