dinsdag 10 december 2013

Zoete aardappel-sinaassoep

In de winter vind ik weinig fijner dan 's avonds thuiskomen en opwarmen boven een dampende kom soep. Met dat idee in mijn achterhoofd besloot ik mijn vrije maandagochtend na het eerste Future Food Academy-weekend nuttig te gebruiken. Hoewel ik na dat intensieve, leerzame weekend nog best op tijd thuis was, zondagavond om 21:30, had ik op dat moment een schoonmaakkick i.p.v. een kookkick. Dus maandagochtend kon ik in een schoon huisje een en ander voorbereiden voor lunch & avondeten deze week, wel zo prettig aangezien ik verder vrij lange collegedagen maak en op maandag laat thuis kom van yoga.

Dus ik zette zondagavond nog gauw even een pond zwarte bonen in de week en haalde maandagochtend wat verse groente & fruit in de kanaalstraat. Heerlijk vind ik dat, om de week zo te kunnen beginnen als het lekker rustig is in de winkels en straten. Naast de zwarte bonen stond een pannetje rode quinoa te koken, dat is samen met wat rode snijbiet (bladgroente) en een limoen-komijndressing mijn lunchsalade deze week.

Maar de ontdekking van de dag was toch wel deze zoete aardappelsoep met sinaasappelsap & zwarte bonen. Een goed vullende maaltijdsoep, die ik wel durf voor te schotelen aan gasten!

Een tip: je vindt zoete aardappel (of bataat) in steeds meer supermarkten, op de markt, bij de Lidl, bij de bio winkel en bij toko's. Het prijsniveau kan behoorlijk variëren. 6 euro per kg is ongeveer de max die ik heb gezien, 1,50 per kg de bodemprijs (bij Lidl). Scheelt nogal op zo'n pan soep!






Voor een flinke pan vol (circa 4 porties):
  • 1 eetlepel kokosolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 peper, fijngesneden
  • 1 blik tomatenblokjes op sap
  • 1,5 kg zoete aardappel, geschild en in grove stukken (zo'n 2 cm)
  • 1 eetlepel gemalen komijn
  • 750 milliliter groentebouillon
  • 1 eetlepel limoensap
  • sap van 2 sinaasappels
  • 300 gram zwarte bonen
  • 1 handje verse koriander (of zoveel je lekker vindt)

Verhit de olie in een soeppan en bak de ui een paar minuten. Pers de knoflook er boven uit en voeg de peper toe, bak nog 1 minuut. Voeg dan de tomaat toe en breng aan de kook.

Doe de zoete aardappel, komijn en bouillon erbij en laat 20 minuten zachtjes koken, totdat de bataat gaar is. Zet dan de staafmixer in de soep en pureer de soep grotendeels, zodat er nog stukken bataat over zijn, of pureer helemaal glad als je dat lekkerder vindt.  Voeg limoen- en sinaasappelsap en zwarte bonen toe. Snij de koriander fijn en roer erdoor. Garneer eventueel nog met wat overgebleven koriander.

1 opmerking: