woensdag 29 december 2010

Do it yourself: seitan

Seitan is een heerlijk product op basis van tarwe eiwitten die gluten genoemd worden. Je kunt het maken door met tarwemeel aan de slag te gaan, maar veel makkelijker is het om glutenpoeder te kopen (in het engels Vital Wheat Gluten), dan ben je hoogstens 10 minuten met de bereiding bezig. Om het van tarwemeel te maken moet je minstens zoveel tijd en geduld als een ouderwetse huisvrouw hebben, en dat raad ik ook zeker niet aan.

Glutenpoeder dus, het is te koop bij molens en soms bakkers. Je kan het via internet bestellen, of kopen bij toko's. In Den Haag is het in elk geval bij de vegetarische toko Sie San in de Wagenstraat per kilogram te koop.

Dan heb je zo'n groot pak staan, wat kan je er allemaal mee? Glutenpoeder wordt veel toegevoegd aan brood om de structuur te verbeteren. Zelf doe ik het door bagels. Maar belangrijker nog, je kan er dus seitan van maken, wat te gebruiken is als vleesvervanger, imitatievlees, of any other fancy word dat je ervoor kan bedenken. Je kan het verwerken tot burgers, balletjes, bonenballetjes, kikkererwt koteletten, pepperoni, worsten, en noem maar op.

Ik deel hier een basisrecept uit het fijne kookboek 'Vegan on the Cheap', geschreven door Robin Robertson.

cutlets on the cheap

Recept voor 8 burgers

Voor de bouillon
2 liter bouillon (2 liter water + 4 blokjes groentebouillon)
60 mL sojasaus
1 ui, in vieren
3 teentjes knoflook, geperst

Voor de burgers
40 gram witte bonen of kikkererwten
250 mL bouillon (250 mL water + 1/2 bouillonblokje)
2 eetlepels sojasaus
200 gram glutenpoeder*
25 gram edelgist*
1 theelepel knoflookpoeder (of 1 teentje knoflook)
1/2 theelepel uienpoeder

Doe de ingrediënten voor de bouillon in een grote pan.

In een blender of keukenmachine maal je de bonen. Voeg de bouillon en sojasaus toe en blend. Voeg dan de overige ingrediënten toe en blend totdat alle goed gemalen is.

Haal het deeg uit de keukenmachine en kneed het goed gedurende ongeveer 5 minuten. Laat het 5 minuten rusten.

Vervolgens rol je het uit met een deegroller in de vorm van een rechthoek van ongeveer 1,5 cm dik. Snijd het deeg in 8 stukken en rol over elk stuk nog eens goed met de deegroller.

Doe alle burgers in de bouillon en breng dit aan de kook. Zet het vuur laag zodat het borrelt en laat het zo een uur staan.

De burgers kan je 3 dagen goed houden in de koelkast of een paar weken in de vriezer. Je kunt ze zo bakken of in stukken snijden en bijvoorbeeld in seitantaartjes verwerken, of elk ander recept waarvoor je seitan nodig hebt. Ook lekker is de burgers serveren met champignonsaus.

De bouillon kan hergebruikt worden voor een nieuwe lading seitan of zelfs ingevroren worden.

Ingrediënten met een sterretje *
* edelgist: hartige smaakmaker. Edelgist is te koop bij de natuurwinkel en heeft een kaasachtige smaak, is daardoor geschikt om over de pasta te strooien, om plantaardige kaassaus mee te maken en wordt ook in seitan gebruikt als smaakmaker.
* glutenpoeder: gluten zijn het eiwit in tarwe en glutenpoeder is dus geïsoleerd tarwe-eiwit. Hiermee maakt Tivall haar befaamde vegaproducten, alleen bevatten velen daarvan helaas kippenei of koeienmelk. Met glutenpoeder kun je goedkoop zelf seitan maken, je vindt het bij molens en toko's. Ik vond het een heel spannend goedje, maar ben blij dat ik ermee ben gaan experimenteren. Het verrijkt de plantaardige keuken!

2 opmerkingen:

  1. Het was heerlijk! Dus ga zeker zelf eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Vandaag uitgeprobeerd en in kleinstukjes gescheurd en gebakken. Super lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen