maandag 27 december 2010

Luxe kerstmenu

Gisteren kwam mijn beste vriendinnetje Denise bij me eten. Ik geef persoonlijk weinig om christelijke feestdagen zoals kerst, maar koken vind ik natuurlijk wél leuk en omdat we toch vrij waren, maakten we samen een luxe, plantaardig kerstmenu, aten veel toetjes en keken een tear jerker. Prima gebruik van een vrije dag! :-)

Voorgerecht
Photobucket
Kroketjes van zwarte ogen bonen & quinoa, met champignon saus


Hoofdgerecht
Photobucket
Taartje van seitan, olijven & zongedroogde tomaten
Polenta van gierst & spinazie, met pesto
Geroosterde spruiten
Roergebakken boerenkool met tahinsaus

Nagerecht
Photobucket
Pompoentaart met haverbodem & sojamelk slagroom



Photobucket

Verder genoten we van heel veel lekkers van deze vegan etagière!
Je ziet bovenin: buttery lemon cut out cookies, sparkled ginger cookies, chocolate thumbprint cookies, date-nut diamonds
Onderin: blueberry corn muffins, coconut heaven cupcakes, lemon gem cupcakes, lemon-poppy seed muffins, en mokka chocolaatjes


De inspiratie voor het seitantaartje had ik van vegetarisch restaurant Hagedis in Den Haag (aan de Waldeck Pyrmontkade), waar ze lang geleden zo'n heerlijk baksel op de kaart hadden staan.

Je hebt nodig

Voor het deeg:
  • 100 gram bloem
  • 100 gram meel
  • 1 kleine theelepel zout
  • 1/4 theelepel bakpoeder
  • 115 gram plantaardige halvarine
  • 50 milliliter water
  • 1 eetlepel appel cider azijn

Meng de bloem, meel, zout en bakpoeder in een ruime kom. Voeg de halvarine toe en kneed met je handen.Voeg voorzichtig het water toe en vorm een bal, het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt. Het gaat erom dat het deeg niet plakt en je er een goede bal van kunt vormen.

Zet het deeg een uur in de koelkast te rusten.

Daarna kan het echte werk beginnen. Verdeel het deeg in 2 ballen en die weer in 2, zodat je 4 gelijke delen hebt. Bestrooi een snijplank met bloem, evenals de deegroller (mocht je deze niet hebben, uit ervaring is gebleken dat bierblikjes ook prima werken). Rol het deeg uit, maak het goed plat en rond.

Vervolgens vul je de taartvormpjes hiermee. Ik had een set van de Hema gebruikt met 4 kleine vormpjes. Druk het deeg goed aan.

Je kan natuurlijk ook één grote vorm gebruiken, en er een soort quiche van maken.


Voor de vulling
  • 1 eetlepel olie
  • 200 gram seitan
  • 60 gram groene olijven
  • 5 zongedroogde tomaatjes op olie, fijn gesneden
  • half blik tomatenblokjes op sap
  • 1 theelepel italiaanse kruiden
  • zout en peper

Snijd de seitan in kleine stukjes, van ongeveer 1 bij 1 cm. Verwarm de pan voor met de olie en bak de seitan ongeveer 10 minuten, tot de stukjes goed krokant zijn.
Ontpit de olijven en snijd ze fijn.
Doe alle ingrediënten in een kom, voeg zout en peper naar smaak toe. Vul de taartjes met het mengsel.

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bak de taartjes hierin ongeveer 25 minuten.

Eet smakelijk!

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen