Gisteren maakte ik empanadas met kerstkliekjes. Ik had nog deeg over van de seitantaartjes van het kerstmenu en heb dat aangevuld met wat meer meel, bakpoeder, zout en water. Voor wie geen leftover deeg heeft, maak gewoon een nieuwe batch met dit simpele recept:
- 100 gram bloem
- 100 gram meel
- 1 kleine theelepel zout
- 1/4 theelepel bakpoeder
- 115 gram plantaardige halvarine
- 50 ml water
- 1 eetlepel appel cider azijn
Meng de bloem, meel, zout en bakpoeder in een ruime kom. Voeg de halvarine toe en kneed met je handen.Voeg voorzichtig het water toe en vorm een bal, het kan zijn dat je iets meer of minder water nodig hebt. Het gaat erom dat het deeg niet plakt en je er een goede bal van kunt vormen.
Zet het deeg een uur in de koelkast te rusten.
Maak er een grote bal van. Het deeg is voldoende voor tenminste 6 empanadas van gemiddelde grootte, maar je kunt er natuurlijk meerdere kleine van maken. Verdeel het deeg in 6 ballen en ga aan de slag met de vulling.
Voor de vulling
Je kan het zo gek niet bedenken, of je kunt er empanadas mee vullen. Zoet of hartig, het maakt niet uit! Zelf heb ik ervoor gekozen om alleen maar kerstkliekjes te gebruiken. Ik nam ongeveer
- 75 gram spinazie, fijngesneden
- 75 gram zwarte ogen bonen
- 1/2 ui, fijngesneden
- 2 teentjes knoflook, om te persen
- 1/2 theelepel oregano
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- zout en peper naar smaak
Meng alle ingrediënten in een kom.
Neem een balletje deeg en rol deze zo dun mogelijk uit. Vervolgens doe je er vulling op, pas op dat je niet te veel neemt, dan wordt het niet mooi. Vaak is 2 eetlepels al meer dan genoeg.
Klap de empanada dubbel en werk het randje mooi af, bijvoorbeeld met een vork. Bestrijk de empanasa met een beetje olie.
Bak op 200 graden gedurende 25 minuten.
Serveer met salsa, guacamole, avocado of cheezee saus (wel vegan natuurlijk ;)).
Geen opmerkingen:
Een reactie posten