donderdag 30 december 2010

Oliebollentijd

Op de één na laatste dag van het jaar zit ik vol met goede voornemens, ideeën en plannen voor het nieuwe jaar. 2011 staat voor de deur en dat gaat morgenavond groots gevierd worden met vrienden, familie, champagne, lekkere hapjes, en... oliebollen. Hoewel oliebollen kant-en-klaar uit de supermarkt vaak melk en/of ei bevatten, zijn die aan de kraam wel plantaardig. Vraag dit altijd aan de verkoper, zo weet je zeker dat je een goede oliebol koopt. Het is ook heel simpel om ze zelf te maken en daarvoor vandaag een recept. Als één van je voornemens is om gezonder te gaan eten dan wel af te vallen, vervang dan de helft of alle bloem door volkoren meel.

Ingrediënten
  • 500 gram bloem
  • 350 gram sojamelk (of andere plantaardige melk)
  • 7 gram gist (1 zakje)
  • 200 gram rozijnen
  • 1 liter zonnebloemolie

Meng de bloem, sojamelk en gist in een ruime kom. Zet dit minimaal een uur op een warme plek te rijzen met een thee- of handdoek eroverheen. Zelf zet ik het op de verwarming.

Breng wat water aan de kook. Doe de rozijnen in een schaaltje en giet het water hierop om ze te wellen. Dit is erg belangrijk, want anders gaan de rozijnen vocht onttrekken aan de oliebollen en worden die kurkdroog.

Roer de rozijnen door het beslag. Verwarm de olie in een soeppan (als je beschikt over een frituurpan, kun je deze natuurlijk gebruiken). Doe bollen beslag in de pan, ik doe het met een soeplepel, en bak ze aan alle kanten mooi bruin. Serveer met poedersuiker.

1 opmerking: