maandag 13 juni 2011

Death by chocolatecake (mét frambozen)

Gisteren bakte ik een (if i may say so myself) overheerlijke taart voor mijn ouders. Inspiratie voor dit recept haalde ik uit het kookboek Vegan With a Vengeance, van Isa Chandra Moskowitz. De taart was zo lekker, dat ik graag mijn ver-Nederlandsde recept met jullie deel.





Je hebt nodig:

  • 360 milliliter vanille sojamelk
  • 1 eetlepel appelcider azijn

  • 120 milliliter zonnebloemolie
  • 2 theelepels vanille essence
  • 280 gram suiker

  • 225 gram bloem
  • 50 gram cacaopoeder
  • 1 theelepel bakpoeder
  • 1 theelepel baksoda (of in totaal 1 eetlepel bakpoeder)
  • 1/2 theelepel zout

  • 200-250 gram frambozen (eventueel uit de diepvries)

Voor het chocoladeglazuur:
 
  • 60 milliliter vanille sojamelk
  • 300 gram pure chocolade (fair trade)
  • 50 gram plantaardige margarine (te koop bij de natuurwinkel)

1. Verwarm de oven voor op 175 graden. Vet een springvorm in met wat olie.

2. Meng de sojamelk met de azijn en roer. Laat minimaal 5 minuten zo staan.

3. In een grote kom doe je de olie, vanille en suiker. Roer goed door.

4. Meng de bloem, cacao, bakpoeder, baksoda en zout door elkaar.

5. Voeg de sojamelk toe aan het suikermengsel en roer dit er doorheen.

6. Zeef de droge ingrediënten boven de kom, ondertussen roerende met een garde. Klop goed alle klontjes eruit.

7. Doe tenslotte 100 gram van de frambozen door het beslag heen. Doe het beslag in de springvorm en bak de taart 45 minuten.







Voor het glazuur:

1. Verwarm de sojamelk in een sauspan. Als deze bijna kookt, voeg je de margarine in klontjes toe. Roer door totdat die gesmolten is. Voeg dan de chocolade in blokjes toe. Zet het vuur op zijn laagst en laat de chocola smelten totdat ie gesmolten is.

2. Vlak voor alle chocolade gesmolten is zet je het vuur uit. Roer nog goed door en laat het dan een uur afkoelen, bijvoorbeeld terwijl de taart ook afkoelt.

3. Als de taart helemaal afgekoeld is, kan je het glazuur erover doen. Verspreid het er egaal over.

4. Met de overige frambozen decoreer je de taart zoals je mooi vindt.


Lekker met een flinke toef rijstmelkslagroom erbij.

4 opmerkingen:

  1. Oh dit klinkt wel als een, dit-moet-ik-proberen-recept!
    Dank je voor het delen!

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Klinkt echt zalig. Waar koop je die slagroom?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bij de natuurwinkel zijn veel soorten vegan slagroom te koop. Ook om thuis op te kloppen. Ze hebben meestal 2 soorten spuitbussen, soja- en rijstmelkslagroom. Die laatste vind ik veel lekkerder. Je vindt ze bij de houdbare zuivel :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Bedankt! Hij is super lekker :)

    BeantwoordenVerwijderen