woensdag 8 juni 2011

Mediterraans koken: courgette-tomaat-tofuburgertjes en komkommer-cashewdip

Afgelopen maandag ging ik met een vriendinnetje uitgebreid koken. Ze had een nieuw kookboek: Veganomicon, van Isa Chandra Moskowitz. Dat is een zeer uitgebreid kookboek met heel fijne recepten. Het is wel het soort recepten waar je tijd voor moet maken, want de meesten duren wat langer. Maar het was ontzettend lekker, en leuk om op deze manier eens uitgebreid aan tafel te gaan!

Voor 5 personen maakten we de volgende gerechten:

Citroen-risotto met geroosterde paprika




Geroosterde portobello's met Italiaanse dressing
Italiaans gemarineerde gebakken tofu-steaks
De sterren van de avond: burgertjes van tofu, courgette en tomaat, met munt en dille
De burgers waren zo lekker, daarvan moet ik gewoon het recept posten!

Je hebt nodig:

  • 1 pond tofu
  • 30 gram walnoten
  • 2 teentjes knoflook, geperst
  • 3 eetlepels verse citroensap
  • 1 eetlepel tomatenpuree
  • 1 theelepel oregano
  • 1 theelepel zout
  • 45 gram paneermeel (plus nog circa 30 gram voor de coating)
  • 1 eetlepel gesneden verse dille
  • 1 eetlepel gesneden verse munt
  • 1 grote courgette, geraspt
  • 1 pond tomaten, kleingesneden (vocht mag weg)
  • olie

1. Verwarm de oven voor op 175 graden.

2. Pureer de tofu, walnoten, knoflook, citroensap, tomatenpuree, oregano en zout in de blender tot er een egale massa ontstaat.

3. Doe het mengsel in een ruime kom. Voeg de paneermeel, dille, munt, courgette en tomaten doe. Meng goed.

4. Doe de overige paneermeel op een bord. Neem steeds een handje van het mengsel (ongeveer 2 eetlepels), maak hier een bal van om die dan te pletten tot burgertje. Haal het door de paneermeel.

5. Leg de burgertjes op een bakplaat en spray met olijfolie. Bak ze 35 minuten, en draai ze halverwege om. Et voila!

(Je kunt ze ook in de pan bakken, per 4 stuks ongeveer 10 minuten in totaal. Je hebt dan wel veel olie nodig.)


Heerlijk met de volgende dips erbij:

Groene asperge-spinaziedip




Komkommer-dille-cashewdip

Die laatste dip was veel makkelijker dan het klinkt.

Neem
  • 1 grote komkommer, geschild en geraspt
  • 140 gram ongezouten cashewnoten
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel oregano
  • 1/2 theelepel zout
  • 3 eetlepels citroensap
  • beetje peper
  • 1 eetlepel gesneden verse dille
Knijp zoveel mogelijk vocht uit de komkommerrasp. Je kan bijvoorbeeld ook de komkommer in een zeef doen en het vocht eruit drukken.

Doe de helft van het komkommermengsel in de blender. Voeg de cashewnoten, knoflook, olie, oregano, zout, citroensap en peper toe en meng tot er een romige massa ontstaat. Doe dit in een kom, voeg de overige komkommer en de dille toe.

Eet smakelijk!

5 opmerkingen:

  1. Toevallig, ik heb net ook Veganomicon gekocht en kan nog niet zo goed kiezen. Maar die burgers zal ik eens proberen! Tot nu toe maisbrood gemaakt, couscous met abrikozen en pistache en een linzensalade. Allen de test doorstaan :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Grappig, ik heb het boek ook sinds een paar weken in huis ;-) Ik heb al wel wat gemaakt uit Vegan with a Vengeance, maar nog niet uit deze. De burgers lijken mij heerlijk, en wel zo makkelijk het recept in het Nederlands, dankjewel!
    De dip doe ik er zeker bij.
    Groetjes
    Dani

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Wow, dat zijn best veel recepten in één dag! :D
    Ziet er heerlijk uit allemaal. Die zucchini fritters moet ik ook echt eens maken!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. De citroen-risotto kan ik ook van harte aanbevelen :-) enne Bonnie, we hebben dan ook 2 uur in de keuken gestaan, haha. Leuk om af en toe te doen!

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Deze ga ik even opslaan. Die burgertjes wil ik ook eens maken :)

    BeantwoordenVerwijderen