zaterdag 30 juni 2012

Terugblik op een maand suikervrij

LADIES AND GENTLEMEN!! Vandaag zit mijn maand suikervrij erop! Dikke partyyyyyyy!

Ik ben namelijk al op 31 mei begonnen, zodat ik vandaag op het Viva Las Vega's Festival in Amsterdam kan smullen van al het lekkers (a.k.a. eating as a pig). Bij deze een terugblik van hoe het is gegaan!

Ik zal gelijk toegeven: ik heb ervaring met suikervrij eten en wéét dat suiker in vele kleine hoekjes verstopt zit. Voor mij ging het er nu om om de grote lijnen suikervrij te eten. Dus geen chocola, koekjes (god i missed the chocolate chip cookies), cakes en taartjes. Maar de pindakaas waar ik enthousiast van smulde, bevatte weldegelijk een beetje suiker (yep, goedkoop merk!), alsmede de ketjap manis die ik door de roerbak deed, en zo zijn er nog wel meer kleine dingetjes geweest.

Toch merk ik zeker een verschil. In het begin van de maand had ik nog veel trek en at ik véél noten en pindakaas. Trek in de middag? Ik werkte rustig een paar sneden roggebrood met pindakaas weg, een uur voor het avondeten. 's Avonds nog trek? Hierrrrrr gedroogde vijgen, studentenhaver, nacho's met guacamole of pindakaastruffels.

Ik zal ook toegeven dat het niet altijd 100% goed is gegaan.. Zo gaf ik een cupcake workshop bij Ekoplaza en moest ik toch even proeven of de toppings goed waren (want ja, ik geen mislukte meuk wil voorschotelen). En een week later bestelde ik gebakken banaan bij de vegetarische Chinees, en kreeg ik die geserveerd met een lading poedersuiker erop waar je Poedersuiker tegen zegt. Darnnn. Zo blijven die sugar cravings wel komen natuurlijk! Ook had ik tegen het einde van de challenge nog een frontaal ongelukje met chocoladetaart (beginnende migraine + chocoladetaart in de koelkast = dangerous combination). Maar daarna ben ik gewoon weer verder gegaan waar ik gebleven was.

Al een tijdje had ik zin om weer te gaan sporten, en tijdens de suikervrije maand besloot ik dat niet meer uit te stellen. Groupon werkte ook mee, samen met 3 vriendinnen kocht ik een voucher om een half jaar onbeperkt te gaan yoga'en. Ik had altijd een beetje een griezelig beeld van yoga - een beetje zo:Maar dat bleek eigenlijk best mee te vallen. Ik bleek het heerlijk te vinden om een uur lang puur te focussen op wat je voelt in je lichaam en even niet zo in je hoofd bezig te zijn. Tot mijn grote verbazing is het soms nog hard werken ook - it even makes you sweat!

Van het een kwam het ander en besloot ik ook om weer te gaan boksen. Dat heb ik vorig jaar al een aantal keer gedaan, toen heb ik nog eens een dag uitgeroepen tot nationale BH-loze dag omdat ik zoveel spierpijn had dat ik mijn armen niet meer omhoog kon krijgen. Door verhuizing en ziekte ben ik er toen mee gestopt, maar nu heb ik het dus weer opgepakt (en deze keer geen kledingproblemen de dag erna!). Ook boksen is een heerlijke vorm van tijdverdrijf, waarbij je zeker niet kan gaan nadenken over boodschappenlijstjes en je volle mailbox - continue alert zijn, de kracht uit je tenen halen en de truc is ook vooral om die zweetstroompjes uit je ogen te houden zonder je handen te gebruiken (die zitten immers in een dikke vette handschoen. van kunststof, jawel :))

Door al dat sporten veranderde mijn trek, ik kreeg meer zin in licht eten, of zoals dat in het Engels zo mooi gezegd wordt: nourishing food. Ik ging er meer fruit en groenten door eten, en had ineens niet meer zo'n zin in bakken vol nootjes. Hoewel ik moet toegeven dat ik gisteravond, op de allerlaatste suikervrije dag, toch flink wat homemade bananenchips heb zitten wegwerken (waar ik nu nóg vol van zit... oeps).Ik ben niet elke dag op de weegschaal gaan staan, want daar zou ik echt dwangneurotisch van worden, maar ik heb wel een beetje in de gaten gehouden wat een maand suikervrij met mijn gewicht doet. Na 2 weken suikervrij woog ik exact hetzelfde als aan het begin - waarschijnlijk was dat te danken aan peanutbutter & his many friends. Daarna is er ruim een kilo afgegaan, eigenlijk met weinig moeite: ik at wanneer ik trek had en heb afgelopen week zelfs nog een aantal stukken suikervrije cake gegeten.

Al met al ben ik blij dat ik deze challenge ben aangegaan. Het bleek niet zo moeilijk als verwacht; het was vooral een kwestie van geen chocola meer kopen. Ik ben blij dat ik het sporten weer heb opgepakt en wil dat gaan blijven doen, liefst 3x per week (2x yoga & 1x boksen). Ik hoop dat ik er tijd voor vrij blijf maken, want het is toch een eindje fietsen, en soms wel lastig plannen met vroeg avondeten enzo, en er zijn natuurlijk 100 (bekende) excusen te bedenken om niét te gaan sporten. Ik denk dat ik nog een maand suikervrij doe (de VeggieChallenge loopt ook nog een maand, voor wie zichzelf nog wil uitdagen om minder dierlijke producten te eten!) Puur om dat suikermonster in mij nog even wat langer buitenspel te laten staan, en omdat ik het makkelijker vind om géén suiker te eten dan af en toe een taartje. Bovendien kan óók ik nog wel een kilo of wat kwijt voor de tropische Hollandsche zomer waarin we wekenlang in bikini aan het zwembad cocktails drinken ;-)


Heb jij meegedaan aan de VeggieChallenge? Wat was jouw uitdaging, en hoe is het gegaan?


PS: Meer lezen over suikervrij eten? Suikerwijzer.nl vind ik erg interessant. Via deze link vind je de suikervrije recepten op dit blog, ik hoop die komende tijd nog aan te vullen met nieuwe experimenten!

4 opmerkingen:

 1. Klinkt goed girl....wanneer gaan we weer yoga'en....? X michelle

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Ik wil maandag wel weer naar de hatha flow om 20:30! We texten ;)

   Verwijderen
 2. ik zal maar niet zeggen dat
  #1 ik een eco yogamat heb
  #2 ik laatst hennepmelk heb gemaakt.
  #3 en boekweitcrunch.
  #4 mijn avondeten net praktisch rauw was.
  #5 ik tarwegrassap bést wel lekker (jawel) vind.
  #6 en ik altijd yogahaar heb, geloof ik.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Helemaal geen suiker is inderdaad lastig.. Ik probeer ook zo min mogelijk suiker te eten, maar af en toe bijv. taart met suiker is ook wel erg lekker. ;)
  Die pindakaastruffels zien er trouwens ook wel erg lekker uit!

  BeantwoordenVerwijderen