Gewoonlijk wordt falafel van kikkererwten gemaakt, en je vindt deze overheerlijke snack tegenwoordig wel in elke stad. Ik ben er dol op en wou zodoende graag een koolhydraatarme versie maken. Het was even spannend hoe dit tofu-experiment zou aflopen, maar ik was hartstikke tevreden: dit was echt smullen! Ik at het bij de bloemkool tabbouleh, met een heerlijk tahinsausje erbij. Die maakte ik door een paar lepels tahin (sesampasta) in de keukenmachine te mikken met flink wat water, wat citroensap en een teentje knoflook.
- 1 pak tofu à 400 gram, uitgelekt
- 1/2 theelepel zout
- 1 eetlepel komijn
- 1 theelepel gemalen koriander
- 1/4 theelepel cayennepeper
- 1/2 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel knoflook
- 2 eetlepels fijngesneden verse peterselie
- 2 eetlepels kikkererwtenmeel (besan)
- flink wat zonnebloemolie om in the bakken
Maal de tofu in de keukenmachine tot kleine kruimels. Doe het dan in een ruime kom en voeg zout, specerijen en peterselie toe. Pers de knoflook erboven uit, snijd de restjes fijn en voeg die ook toe. Kneed dit 'deeg' met je handen goed door, voeg dan het kikkererwtenmeel toe en kneed nog eens door.
Vorm een stevig balletje ter grootte van een walnoot en maak er dan een platte 'patty' van (dit is makkelijker om te bakken). Ga zo door tot je 16 falafel 'balletjes' hebt.
Verwarm een laagje olie (ongeveer 1/2 cm hoog) in je grootste koekenpan en bak hierin de tofu falafel burgertjes aan beide kanten bruin.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten