vrijdag 14 september 2012

Healthy hummus

Jawel, je leest het goed. Healthy hummus. Het klinkt misschien dubbelop, want hummus ís natuurlijk al hartstikke gezond. Nou, dat zit zo.

Afgelopen maandag was ik jarig, hiephoi! Ik vind het hartstikke leuk om lekkers te maken en heb inmiddels al getrakteerd op 'brownie bottom peanut butter banana cheezecake', after eight-taart en baklava. Morgen heb ik hier een heuze verjaardagspotluck en daarvoor bak ik nog eens 3 taarten (key lime pie, gember-appeltaart & chocolade-hazelnoottaart). Je ziet, ik ben helemaal in m'n element ;-) Echter mijn ouders eten koolhydraatarm (wat ik zelf bij tijd en wijle ook doe voor zo lang ik het vol houd) en voor hen wou ik ook wat lekkers maken. Mijn moeder heeft onlangs ontdekt hoe lekker hummus is en daarom wou ik graag een low carb variant creëren.



 Het geheime ingrediënt is .... courgette! Jawel, dat lees je goed :)

  • 1 teentje knoflook
  • 1 geschilde courgette, in blokjes
  • 2 eetlepels olijfolie
  • sap van 1/2 citroen
  • 2 eetlepels tahin (sesampasta)
  • 1 theelepel gemalen komijn
  • 1 eetlepel verse peterselie, of 1 theelepel gedroogde
  • 1/2 theelepel zout
  • cayennepeper naar smaak

Maal de knoflook fijn in de keukenmachine. Voeg de courgette toe en maal fijn. Doe de overige ingrediënten erbij en maak er een egale massa van. Lekker om groenten zoals komkommer, wortel en paprikarepen in te dippen.

Zie ook het recept voor traditionele hummus en deze bijzondere variant met wasabi, appel & dille.



En omdat het toch leuk is om wat lekkers erbij te bakken, ging ik op zoek naar een zoet, koolhydraatarm recept. Gelukkig is daar Martine's blog met een recept voor low carb lemon-poppyseed muffins. Wow!




Ze waren wat minder goed gerezen dan ik zou willen, maarrrr dat kwam omdat ik zo suf was om het glutenpoeder vergeten toe te voegen. En zoals dat gaat met gluten: je ziet ze nooit, maar je mist ze toch als ze er niet zijn. Gelukkig smaakten ze prima, en als ik volgende keer wél netjes het recept volg zijn ze vast nog beter.



En gewoon om lekker te snoepen... deze kokosblokjes van de markt. Met als enige ingrediënt: kokos. Superlekker! Gezond snoepen dit :)


Kijk hier voor alle koolhydraatarme recepten op dit blog.

7 opmerkingen:

  1. Echt leuk dat je onze maanzaad cakejes gemaakt hebt! Vonden je ouders ze lekker? Bij mij rijzen ze ook niet super veel, maar toch meer dan de jouwe. Misschien heeft jouw glutenmeel een iets lager eiwit-gehalte ofzo? Beetje meer bakpoeder helpt misschien inderdaad. Of gewoon de bakjes wat voller doen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ze vielen erg in de smaak! Maarrr wat het dus was, ik was zo druk bezig met het fijnmalen van de lijnzaadjes (ze wilden niet, in mijn cheapskate keukenmachientje) dat ik daarna totaal ben vergeten om glutenpoeder toe te voegen :S dus nu was het ook nog glutenvrij, hihi. Nou goed, ik ga ze zeker nog eens maken (onder het mom van 'gezond ontbijt' ;-)) en dan mét gluten. Zal vast nog beter worden.

      Verwijderen
    2. Ah ja, dat zal het zijn dan, want die gluten houden de luchtbelletjes vast zodat het deeg rijst... Nou ja, goed om te weten dat ze glutenvrij ook nog lekker zijn! We krijgen best veel mensen op de site die glutenvrije recepten zoeken, dus voor die groep wil ik ook af toe een bakreceptje posten.

      Verwijderen
    3. Ik heb ook op de markt de kokosblokjes gekocht, met het idee om een super gezond tussendoortje te hebben. Ze zijn heerlijk, maar na even zoeken kwam ik er achter dat ze helemaal niet gezond zijn. Er zit in: kokos, glucose-fructose stroop, dextrose, tarwemeel,suiker, gelatine en zout. Volgende keer ga ik maar aan de kokos-snippers.

      Verwijderen
    4. We hadden al zo'n vermoeden, ze smaakten toch wel erg zoet... maar vooral die gelatine, bah, dan zijn we echt ernstig voorgelogen door de marktkoopman :( waar heb je deze ingrediënten gevonden?

      Verwijderen
    5. Hoi Alynda, sorry voor de zeer late reactie. Ja, ik vond ze ook verdacht lekker! Het leek wel op de vulling van een bounty en toen werd ik toch wel heel achterdochtig.
      Je kunt de ingredienten o.a. vinden op: www.mijngedroogdfruit.nl

      Trouwens, super leuke site.

      Groetjes,
      Pity.

      Verwijderen
  2. dacht ook al wat zijn die blokjes zoet, heb toen ook gevraagd of er geen suiker in zit. Als je het niet weet als marktman zeg dan ik weet hiet niet,beter dan liggen, lekker als je diabetes hebt. Ik doe vaak kokosrasp met pure cacao en dan zoeten met mesquite poeder of moerbeien en goijbesjes, eventueel gehakte noten, gewoon wat je lekker vind, even in de hakker en dan maak ik mijn eigen blokjes. Eet degene die ik nu heb wel op maar verder koop ik deze niet meer. Eet ze wel met goede eiwitten zodat het suiker niet te snel in mijn bloed komt en mijn insuline niet te snel stijgt.
    Ik heb ook veel recepten op mijn twitter staan; Jacqueline Metselaar 1981
    Probeer zoveel mogelijk suiker, tarwe en zuivel vrij te eten.

    BeantwoordenVerwijderen