vrijdag 16 november 2012

Maak je eigen chocoladevla

Iedereen die wel eens trek heeft in plantaardige chocoladevla weet dat die van Alpro een flinke aanslag op je portemonnee doet. De prijs variëert van € 2,16 tot  €3,70 per liter, niet niks dus. Zeker niet als je het vergelijkt met de dierlijke variant, die vaak nog veel goedkoper is. Dat is gek, want het kost veel meer energie om koe melk te laten produceren dan om van plantaardige producten zoals soja melk te laten produceren. Het geheim zit hem in een boel subsidie van de overheid. (Er wordt ons een plaatje van 'vrije markt' voorgehouden, terwijl de overheid in feite per jaar 2,5 miljard euro subsidie uitreikt om dierlijke producten aan de man te brengen.) Daar kan je echter niet zoveel aan veranderen, tenzij je politiek actief wordt natuurlijk. De oplossing ligt wat dichter bij huis: maak je eigen chocoladevla! :D

Ik maakte deze met vanille soja melk. Zeker als je deze in de aanbieding koopt, ben je goedkoper uit. Er zijn regelmatig sojamelk aanbiedingen bij de ene of de andere supermarkt, en dan sla ik vaak groot in. Het is lang houdbaar en in de kelder staat het niemand in de weg. Mocht je nou een grote voorraad naturel sojamelk hebben, dan kun je ook daarmee deze custard maken hoor: voeg dan wat suiker en vanille extract toe. Dit recept heb ik bedacht voor de kookworkshop die ik afgelopen zaterdag voor de YFM gaf, en gelukkig was Merijn zo lief om het voor me te testen want ik was mega druk met de voorbereidingen. De foto's zijn ook door hem gemaakt!

Dit recept is voor 1 portie (of 2 kleine porties), je kunt het vermeerderen al naar gelang je behoefte.


  • 250 milliliter vanille sojamelk (1 klein pakje)
  • 11 gram maïszetmeel (maïzena)
  • 11 gram cacaopoeder
Meng maïszetmeel en cacaopoeder en schenk er genoeg sojamelk bij om het op te lossen. Breng de rest van de sojamelk aan de kook. Zodra het kookt roer je het chocopapje erdoor, terwijl je met de garde klopt. Goed kloppen om klontjes te voorkomen! Breng opnieuw aan de kook en laat een paar minuten zachtjes doorkoken. Haal de pan van het vuur en doe de vla in een kom om af te koelen. Als de eerste hitte eraf is kun je het in de koelkast zetten om het sneller te laten afkoelen. (Als je echt erg trek hebt in chocola werkt de vriezer ook, maar dat is niet zo goed voor je vriezer ;-)).

Eet smakelijk!

7 opmerkingen:

  1. Weet je misschien ook hoe ik hiervan vanillepap kan maken? Alvast bedankt, Natascha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Voor de vanilleversie kun je gewoon de cacaopoeder weglaten! Wellicht heb je nog iets meer maïszetmeel nodig, of wat meer vanille. Je kunt ook de kant-en-klare custardpoeder van Dr. Oetker gebruiken: http://www.oetker.nl/producten/toetjes/custard/ die was altijd plantaardig.

      Verwijderen
  2. Volgens mij zou je gewoon de cacao weg moeten laten en dan vanille toe moeten voegen? Tenzij je al vanille soja melk hebt met een sterke vanille smaak?
    Overigens, lekker recept hoor! Ga ik zeker eens uitproberen want ik heb net een pak sojamelk gekocht, bij de Lidl nota bene!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik heb hem net gemaakt met hazelnootmelk en lekker dat dat is!!
    Doet me denken aan milka chocolade maar dan vla en vegan!! :-D

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hoi, ik heb deze gisteren gemaakt, maar het is echter meer een vaste pudding dan een lopende vla? Heb ik iets verkeerd gedaan of is dit de bedoeling? Ik had hem in een grote glazen kom gedaan met de bedoeling uit te scheppen maar deze kon beter meteen in kleine kommetjes gedaan worden.
    Groetjes,
    Liesje

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Afkoelen gaat het snelste door de gootsteen te laten vollopen met koud water en dan de hele pan erinzetten. Dan een beetje roeren en binnen 5 minuten is het afgekoeld. Wel oppassen natuurlijk dat er geen water in de pan loopt.

    BeantwoordenVerwijderen