dinsdag 18 juni 2013

Vietnamese noedelsalade met gegrilde tofu

Zomer = saladetijd, niet waar? Ik hoop dat jullie er net zo van genieten als ik en het niet erg vinden dat ik een week na de vorige salade alweer zo'n recept post ;-)

De meeste mensen denken bij salade aan iets groens en saais wat niet vult en typisch veganistisch smaakt. Deze noedelsalade maakt een eind aan deze vooroordelen. Er gaat iets meer werk in zitten dan in zo'n saaie groene salade, maar dan heb je ook wat!

Gembersiroop is niet alleen een ideaal ingrediƫnt voor Aziatische dressings, je maakt er ook heerlijke cocktails mee (denk: perensap, rum en gembersiroop). Als je niet weet waar je naar moet zoeken: dit is wat ik bedoel!



Je hebt nodig:

Voor de dressing/marinade
  • sap van 2 grote of 3 kleine limoenen
  • 75 milliliter warm water
  • 3 eetlepels gembersiroop
  • 3 eetlepels tamari
  • 3 eetlepels sesamolie
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/4 theelepel zout
Voor de rest:
  • 400 gram tofu
  • 2 eetlepels sesamolie
  • 275 gram bruine rijstnoedels (1 pakje, biologische winkel)
  • 125 gram sperziebonen, gedopt en in stukken van zo'n 3 centimeter
  • 1 komkommer
  • 1 paksoi
  • 1 muntplantje
  • 100 gram cashewnoten

Laat de tofu uitlekken: knijp eerst voorzichtig het blok uit, wikkel het dan in een theedoek, leg tussen 2 snijplanken en leg er 2 zware kookboeken bovenop. Laat dit minimaal een uur liggen.

Meng alle dressing ingrediƫnten in een (tupperware) bak. Snij de tofu in 8 plakken en snij die weer in diagonale plakken. Leg de tofu minimaal 1 uur in de marinade, best is om het halverwege om te draaien zodat de marinade overal intrekt.

Verhit een grilpan, bestrijk met wat sesamolie en leg de tofuplakken erin (gooi de marinade niet weg!). Gril ze zo'n 5 minuten aan beide kanten, bestrijk voor het omdraaien nog met wat sesamolie. (Dit kan ook in de oven op grilstand, als je de tofuplakken op een rooster legt krijg je toch die mooie grilrandjes!).

Breng een ruime pan water aan de kook en doe hierin de rijstnoedels en sperziebonen. Kook het in 8 minuten gaar. Snij de komkommer in de lengte doormidden en snij er plakjes van van ongeveer 1/2 centimeter dik. Snij de paksoi in reepjes en snij de munt fijn.

Doe alles in een grote kom: de gegrilde tofu, de noedels en sperziebonen, de komkommer, paksoi, munt en cashewnoten. Giet de overgebleven marinade/dressing eroverheen.



Tip: je kunt het uitlekken & marineren van de tofu in de avond al doen, dan kan de marinade er 's nachts lekker in trekken.

Geen opmerkingen:

Een reactie plaatsen