vrijdag 21 juni 2013

Gepofte zoete aardappel gevuld met broccoli-amandelpuree

Zoete aardappel, i love it! Het lijkt een beetje op pompoen vind ik: oranje, zoetig en als je ze in de oven doet een lekkere zachte bite. Ik hou helemaal niet van gewone aardappels, maar voor zoete aardappels mag je me wakker maken!

Ik had zin om ze te poffen en besloot er een soort groene vulling bij te maken. Dat werd een puree van amandelen en broccoli. Het was eigenlijk bedoeld om meer crème te worden, maar het werd dus puree, en dat was ook prima :)

Serveer één aardappel per persoon met een salade erbij, of twee gevulde aardappels als hoofdgerecht (hoewel dat voor mij te veel was, ik heb een halve bewaard voor later).


  • 4 grote zoete aardappels
  • aluminiumfolie
  • 300 gram broccoli
  • 1 handje verse koriander of peterselie
  • 2 eetlepels olijfolie
  • 1 theelepel zout
  • 1 theelepel salie
  • 1/2 theelepel cayennepeper
  • 1/2 theelepel knoflookpoeder
  • 1/2 theelepel uienpoeder
  • 4 eetlepels edelgist
Zet de amandelen 's ochtends al even in een schaaltje met een laag water in de koelkast. Kan ook de avond van te voren. Of gebruik overgebleven amandelpulp!

Verhit de oven voor op 200 graden, prik met een vork wat gaatjes in de aardappels en pak ze per stuk in in aluminiumfolie en pof ze zo'n 70 minuten.

Stoom, kook of stoof de broccoli gaar en giet af.  Doe de amandelen in de keukenmachine en voeg wat vocht toe. Pureer, voeg eventueel nog wat water toe tot het romig is. Doe de broccoli en alle overige ingrediënten erbij en pureer tot een mooie room. Verwarm de puree nog even op.

Snijd de aardappels doormidden en doe de broccoli-amandelpuree erin. Lekker met pijnboompitten of zwarte olijven erop!

4 opmerkingen:

  1. Dit klinkt heerlijk!!! Goed idee voor het weekend. Dankjewel.
    Petra

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Hallo!
    Uw blog heeft onze aandacht getrokken vanwege de kwaliteit van de recepten. We zouden het leuk vinden als u zich zou aanmelden bij Volrecepten.nl zodat wij naar uw blog kunnen linken.

    Volrecepten.nl is een zoekmachine die de beste Nederlandse kooksites en blogs verzamelen van het internet. Enkele honderden blogs zijn hier al ingeschreven en profiteren van het verkeer die wij naar hun sites sturen.

    Om mee te doen met Volrecepten.nl, ga je gewoon naar http://www.volrecepten.nl/registreer-u-voor-de-topblogs-met-recepten
    Breng ons een bezoek!

    Groetjes Magdalena
    Volrecepten.nl

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Maakte dit vandaag voor de derde keer... yes. Heb dit keer de broccoli gekookt met een sjalotje en knoflook. Dat geeft meteen een pittige basis. Heb de helft van de amandelen gebruikt, 45 g op 450 g broccoli. En Het Was Heerlijk! Ik vond de amandelsmaak de vorige keren te overheersend; nu was de broccoli onctueuse en cremeuse... is broccoli vrouweljk? Het was super, superlekker!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Het heeft gesmaakt deze middag!

    BeantwoordenVerwijderen