dinsdag 4 juni 2013

De groenste vegan omelet - sojavrij!

**TROMGERRRRRRRRROFFELLLLLLLLL**

Ta-daaaa! I proudly present: een prachtig groene omelet, uiteraard geheel plantaardig, maar ook: SOJAVRIJ.

Want als je als vegan lekker omeletjes wilt eten, kan dat natuurlijk prima met dit recept voor omelet op basis van zijden tofu. Echter als je geen soja kunt verdragen, of het liever niet eet, of lastig aan zijden tofu kunt komen, of gewoon principieel tegen tofu bent, wat doe je dan?

Mijn lief kwam eens met het idee om omelet op basis van avocado te maken. Dat idee heeft een héle tijd lopen sudderen tot ik op een vrije ochtend zin had in een stevig ontbijt. Ik had een perfecte avocado - van de Lidl, daar zijn ze best groot! - net rijp, en besloot te gaan experimenteren. Je kunt vast ook een enorm rijpe avocado nemen, maar je zult zien dat de smaak van de groene vrucht nu al flink naar voren komt na het bakken

Dit recept is genoeg voor twee omeletjes, met twee redenen. 1: ze zijn makkelijker om te draaien als je de omelet klein houdt, en 2: door het hoge vetgehalte van de avocado zit je veel sneller vol dan bij een ander soort omelet.

Glutenvrij, sojavrij, suikervrij, whole foods, low carb - dit is health food op haar best!




  • 1 teentje knoflook
  • 1 avocado, nét rijp
  • 1 theelepel zwart zout (kala namak)
  • 1/2 theelepel kurkuma
  • 2 eetlepels edelgist
  • 1 eetlepel gedroogde peterselie, of een handje verse
  • 4 eetlepels water
  • 50 gram kikkererwtenmeel
  • 1 eetlepel maïzena
  • olie om in te bakken

Doe de knoflook in de keukenmachine en maal fijn. Lepel het vruchtvlees uit de avocado en voeg toe, samen met zwart zout, kurkuma, edelgist en peterselie. Pureer. Voeg water, kikkererwtenmeel en maïzena toe en pureer. Check de consistentie (die kan per avocado anders zijn!) en voeg eventueel wat extra water of wat extra meel toe.

In een koekenpan verhit je wat olie (koolzaadolie is lekker!) en schep de helft van het deeg. Strijk plat met een lepel of spatel en doe de deksel op de pan. Bak de omelet 4-5 minuten en keer dan heel voorzichtig om (beste met twee spatels). Bak de andere kant ook 4-5 minuten en schep de omelet voorzichtig op een bord.

Serveer met brood, gebakken tomaatjes en eventueel wat leafy greens. Enjoy!

9 opmerkingen:

  1. Klinkt goed! Ga ik zeker eens proberen :-)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. klinkt errug lekker ja en niet moeilijk. Dit gaat wel een receptje voor van het weekend worden.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ziet er mooi uit! Ik heb pas nog een ei met spinazie en knoflook door de blender gegooid, en daarna gebakken. Was ook lekker, en zag er ongeveer net zo gifgroen uit.
    Maar dit zal inderdaad wel beter vullen. Dank voor de tip!

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Dit ga ik vandaag eten voor mijn lunch! Wat lijkt me dit lekker.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Kan je denk je ook gewone kikkererwten gebruiken en pureren ipv kikkererwten meel?

    En maizena vervangen? Verder wel een innovatief recept, erg grappig om avocado te bakken, nooit aan gedacht!

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Kan je denk je ook gewone kikkererwten gebruiken en pureren ipv kikkererwten meel?

    En maizena vervangen? Verder wel een innovatief recept, erg grappig om avocado te bakken, nooit aan gedacht!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik zou kikkererwtenmeel niet weglaten, dat is toch wel essentieel in vegan omeletjes, maar als het echt niet anders kan kun je proberen om droge kikkererwten te vermalen tot meel.

      In plaats van maïszetmeel kun je ook aardappelzetmeel, arrowroot of tapioca zetmeel gebruiken.

      Verwijderen
  7. Gisteren gemaakt. Iets te scheutig met de kala namak geweest maar wel enorm lekker. Leuk recept weer!

    BeantwoordenVerwijderen