dinsdag 9 oktober 2012

Sinaasappel-venkelrisotto

Hiep hoi, mijn vriend was onlangs jarig en dat moest gevierd worden! We zijn allebei dol op risotto dus dat was al mijn eerste keuze. Toen bleek dat ik venkel in mijn groentetas had leek het wel meant to be. Ik besloot het te combineren met sinaasappel, want in salade vind ik venkel en sinaasappel altijd een lekkere combinatie. Nou, dat bleek ook in risotto prima samen te gaan!

Het enige wat je voor dit gerecht specifiek nodig hebt is geduld, verder kun je alles bij de supermarkt vinden :) hoewel het wel beter is om biologische sinaasappel te gebruiken, want er schijnen nogal wat nasty gifstoffen in de schil van citrusvruchten te zitten waardoor je altijd beter biologische kunt kopen als je ze wilt raspen. Venkel is deze maand voor het laatst en komt dan pas volgend jaar weer terug, dus wees er snel bij als je deze heerlijke risotto wil maken :)

Trouwens - ik garneerde het recept met een stengeltje groen van de bospeen. Lekker makkelijk, want had die bos toch in huis liggen. Het bleek ook nog erg smakelijk te zijn door de risotto! Weer wat nieuws geleerd.


Diner bij kaarslicht... helaas is de schemering niet zo goed voor de foto's ;)

Voor 2 grote eters of 3 porties heb je nodig:

  • 1 eetlepel olie
  • 1 rode ui, fijngesneden
  • 250 gram kastanje champignons, in zessen gesneden
  • 1 bol venkel, in blokjes
  • 1 cup (225 gram) risotto rijst
  • 1 cup (240 mL) witte wijn
  • sap (en later rasp) van 1 sinaasappel
  • 1/2 liter vega bouillon, zachtjes kokend
  • optioneel: 3 eetlepels edelgist
  • handje verse peterselie, fijngesneden
  • 1/2 theelepel zout
  • peper naar smaak

Verwarm de olie in een ruime pan en bak de ui een paar minuten. Voeg de champignons en venkel toe en bak nog een paar minuten. Voeg de risotto rijst en de wijn toe en breng zachtjes aan de kook. Laat de alcohol verdampen. Als de wijn bijna weggekookt is voeg je het sinaasappelsap toe. Dit laat je ook weer intrekken en daarna begin je stapsgewijs de bouillon toe te voegen. Zorg ervoor dat de rijst niet droogkookt, maar je moet ook zeker niet te veel bouillon in één keer toevoegen. Telkens ongeveer een soeplepel vol.

Tenslotte breng je de risotto op smaak met edelgist, verse peterselie, zout en peper. Garneer met verse kruiden of met wortelgroen ;) en eventueel wat kiemen. Eet smakelijk!

2 opmerkingen:

  1. Dit klinkt zo lekker! Risotto is een van m'n favo gerechten omdat je er eigenlijk alles qua groenten wel in kan doen, mjam. Ik eet meestal risotto met venkel en geraspte citroen en citroensap, heerlijk! Deze variant lijkt me ook erg jummie, ik ga hem onthouden!

    BeantwoordenVerwijderen