donderdag 11 oktober 2012

Supersnelle roti met tempeh

Ik ben dol op roti, het liefst eet ik die van New Meyva in de Boekhorststraat hier in Den Haag. Dat is best betaalbaar voor uit eten gaan (voor 6 euro heb je een heerlijk grote bak roti) maar zelf maken is natuurlijk altijd goedkoper, en bovendien leek het me ook erg leuk om te proberen. Ik was dan ook hartstikke blij toen er sperziebonen in mijn groentepakket bleken te zitten! Het sperziebonen seizoen is immers al bijna afgelopen, en ik koop geen sperziebonen uit het buitenland - omdat de lokale bevolking doorgaans erg lijdt onder sperziebonenproductie voor de export en dit dus very unfair trade is (zie de docu 'smakelijk eten'). Kortom: ga gauw en koop sperziebonen!


Enfin, ik bezocht de toko hier in de wijk voor roti vellen. Het is een Indonesische toko, maar verhip, roti vellen hadden ze ;-) Ik moest er wel even naar vragen, want ze lagen in de diepvries. Maar ik was al lang blij, want ze verkopen er ook tempeh, Hindoestaanse kerrie, tamarinde en madame janette peper. Je kan ook zelf roti vellen maken, zoals de groene meisjes omschrijven, maar mijn eerdere pogingen werden nooit zo lekker als die echte roti vellen. Ik kocht ze in een pakje van 3 stuks voor 2,95, nou, dat heb ik er zeker wel voor over.


Deze roti is zo snel omdat er geen aardappels in gaan. Wut, geen aardappels? Yep. Ik ben namelijk niet zo dol op Hollandse piepers (or any kind of piepers) en ik bestel mijn roti dan ook altijd zonder. Maar als je die aardappel wél graag erbij wil, neem dan kruimige aardappel(tje)s en kook ze 20 minuten. Voeg ze op het einde aan de pan met tempeh toe met een extra scheutje water.





Voor 3 porties heb je nodig:

  • 1 pak à 3 roti vellen
  • 600 gram sperziebonen
  • 1 blok tempeh à 400 gram
  • flink wat zonnebloemolie om in te bakken
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1/2 madame janette peper (of 1 hele als je van pittig houdt), fijngesneden
  • 1 blikje tomatenpuree à 70 gram
  • 2 eetlepels ketjap manis
  • 1 eetlepel tamarinde puree
  • 1 eetlepel hindoestaanse kerrie
  • 1/2 theelepel zout
  • scheutje water, zo'n 100-150 milliliter

Laat de roti vellen ontdooien voor gebruik. Dop de sperzieboontjes en snijd ze doormidden. Stoom ze in 6-8 minuten gaar.

Snijd de tempoeh in reepjes of blokjes en verhit een flinke laag olie in de pan. Voeg de tempeh toe en bak aan alle kanten goudbruin. Haal de tempeh weer uit de pan en doe eventueel nog een beetje olie erin. Fruit de ui met de fijngeperste knoflook en peper zo'n 5 minuten. Voeg dan de tempeh weer toe, samen met de tomatenpuree, ketjap manis, tamarinde, kerrie en zout. Voeg het water toe zodat de boel niet droogkookt en de tomatenpuree overal goed in de tempeh kan trekken.

Serveer de roti met de tempeh en sperziebonen. Eet smakelijk!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten