zondag 25 augustus 2013

Budget ontbijtjes

Volgende maand doe ik mee aan een heuze BudgetChallenge, een idee dat tijdens een barbecue in juli is ontstaan. Niet alleen vanwege het wedstrijd element (wie het minst p.p.p.week uitgeeft wint een taart!), maar ook omdat ik na al mijn gereis behoorlijk platzak ben. Tel daarbij op dat de studie weer begint en ik noodgedwongen weer low budget moet gaan leven.. het is dus een ideale manier om een goedkope trend te zetten voor komend collegejaar (voor mezelf dan hè! :)).

Maar dat niet alleen. Er zijn ook gewoon heel veel mensen die weinig te besteden hebben. Dan heb ik het niet per se over het gros van de wereldbevolking die van minder dan 1 dollar per dag leeft, maar over mensen hier in Nederland die van een klein budget moeten rondkomen. Door deze Challenge word je er meer bewust van hoe dat voor hen is. Een groot voordeel van de BudgetChallenge is dat er waarschijnlijk een heleboel nieuwe, goedkope vegan recepten bij zullen komen - in elk geval op mijn blog, en hopelijk ook op de blogs van de andere deelnemers. Er wordt namelijk gek genoeg vaak gedacht dat veganistisch eten duur is. Terwijl je voor 1 kg vlees zo'n 10 kg planten nodig hebt. Als er iets duur is, dan is het wel dieren eten. Maar de overheid stimuleert dit gedrag door er veel subsidie aan te verlenen. Zodoende zijn de prijzen in de winkels nogal krom! Vega burgers zijn duur, dat zal ik niet ontkennen. Vegan kaas is meestal ook niet goedkoop. Maar gezonde, eenvoudige basisvoeding - dan is vegan the way to go, als je op een budget zit. Heb je wel eens een dure zak bonen gezien?

De komende maand zal ik vooral basisproducten gebruiken. En daarbij zal ik veel van de markt halen, want bij de grote supermarktketens word je opgelicht waar je bij staat. Geef mij dan maar de betaalbare groente, fruit, noten en granen van de markt. Ja, dan heb je af en toe een kromme komkommer (leuk toch?) of een tomaat met een plekje. Maar wat is daar nou eigenlijk zo erg aan? We zijn best verwend tegenwoordig.

Anyway, om mee te beginnen ging ik op onderzoek uit naar betaalbare vegan ontbijtjes. Ik dacht dat ik een maand lang alleen maar havermoutpap zou gaan eten, maar dat valt reuze mee!


nomnom kaneelbroodjes!


allerlei soorten pap
 • havermoutpap met 1/2 water, 1/2 sojamelk (0,20)
 • rijstepap met 1/2 water, 1/2 sojamelk (0,21)
 • rijstepap met 1/2 water, 1/2 kokosmelk (0,30)
 • boekweitpap met 1/2 water, 1/2 sojamelk (0,32)
 • gierstpap met 1/2 water, 1/2 sojamelk (0,35)
Als de yofu in de aanbieding is (1 pak Mild & Creamy voor 1 euro) kun je voor 33 cent per keer yofu eten, eventueel wat muesli of walnoten/amandelen erdoor. Je kunt ook wat tutti frutti in stukjes snijden en erdoor doen voor wat zoets.

broodmaaltijd
 • 2 sneden roggebrood met pindakaas of appelstroop (0,17)
 • toast met witte bonen in tomatensaus (0,45)
 • 3x (volkoren) beschuitjes, knäckebröd of rijstwafel met appelstroop/pindakaas/jam/chocopasta (0,10)
 • 2 volkoren boterhammen met pindakaas/appelstroop/jam/chocopasta (0,25)

meermoeite ontbijtjes

nb: bij de prijsberekeningen ga ik uit van sojamelk, omdat dit de goedkoopste en meest voedzame plantenmelk is. verder gebruik ik c-merken (euroshopper) voor de berekening. de prijzen van tofu, walnoten etc. zijn van de markt. de meest voedzame goedkope, kant-en-klare soorten broodbeleg zijn pindakaas & appelstroop. in een volgende post meer over goedkoop broodbeleg wat je zelf kunt maken!


Wat is jouw favoriete vegan low budget ontbijt?? Ik ben erg benieuwd en vul de lijst graag nog aan!!

1 opmerking:

 1. Thanks voor de tips!

  Momenteel leef ik sowieso al op havermout, dus dat houd ik maar aan tijdens de budget challenge ;)

  Ik ga tijdens de Mofo met het thema vegan on a budget schrijven. Anders probeer ik het weer veel te prestigieus te maken.

  BeantwoordenVerwijderen