Het recept voor deze heerlijke mokkataart kreeg ik van Mirte, die de mooiste taarten kan bakken. In overleg met haar mocht ik het recept met jullie delen :-) de basis voor de taart is een chocoladecake, welke rijkelijk wordt aangekleed met koffie-'butter'cream en gemalen hazelnoot. En dan ziet het er ongeveer zo uit (dit is Mirte's taart op Lize's foto :)
Ik bakte de cake de avond van te voren en liet deze 's nachts afkoelen op het aanrecht, waarbij ik ook de margarine alvast uit de koelkast haalde. 's Ochtends vroeg maakte ik dan de buttercream (margarinecream? :D), decoreerde de taart en liet dit weer opstijven in de koelkast. Voorzichtigheid is geboden met zo'n mooi baksel! Ik ben er speciaal voor met de tram gaan reizen, zodat de taart mooi bleef.
De cake
- 340 gram suiker
- 180 milliliter zonnebloemolie (3/4 cup)
- 1 eetlepel azijn
- 450 milliliter sojamelk
- 500 gram bloem
- 95 gram cacaopoeder
- 1 zakje bakpoeder (16 gram, 1 eetlepel + 1 theelepel)
- 1/2 theelepel zout
Meng de suiker, olie, azijn en sojamelk en laat 5 minuten staan. Ondertussen meng je in een grote kom bloem, cacaopoeder, bakpoeder en zout. Voeg al roerende met een garde de natte ingrediënten hieraan toe. Bak de cake in minimaal 45 minuten gaar, maar test zeker met een satéprikker om te kijken of ie er al schoon uitkomt - de cake deed er bij mij 65 minuten over. Laat heel goed afkoelen.
Snijd de korst van de cake, zowel aan de bovenkant als aan de zijkant. Dit is het makkelijkst met een groot mes. Vervolgens snij je de cake (horizontaal) in 2 of 3 lagen, zodat je een mooie laagjestaart krijgt. Ik ga altijd voor de veilige 2 lagen.
De buttercream
- 500 gram plantaardige margarine
- 1 bus poedersuiker (250 gram)
- 1 theelepel vanille extract
- 2 eetlepels oploskoffie in 50 mL water, of 4x zo sterke filterkoffie, of 2 eetlepels koffie extract
Meng alle ingrediënten tot er geen klontjes meer zijn. Besmeer de onderste cakelaag hier rijkelijk mee, leg de bovenste cakelaag erop en bestrijk ook deze met de crème. Tenslotte werk je ook de zijkant mooi af. Zorg dat je nog wat buttercream overhoudt zodat je met een slagroomspuit wat toefjes bovenop de taart kunt spuiten.
- 100 gram hazelnoten
- 2 eetlepels suiker
Decoreer de bovenkant met wat toefjes buttercream, cacaopoeder, en nog wat hele hazelnoten.
Geniet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten