maandag 31 oktober 2011

Kookboeken challenge week 2

En wat voor een week was dat! In deze week zou ik 3 recepten uit een boek van Lisette Kreischer maken, maar daarnaast had ik ook vrijdag al het kookavondje waar ik al over blogde, en gisteren een (zeer geslaagde!) Halloween potluck waarvoor ik ook al een tijd in de keuken zou staan.

Het was dus even passen en meten, dus besloot ik aan het begin van de week al wat receptjes te maken en mee te nemen naar een Viva Las Vega's vergadering. Ik koos voor het boek Ecofabulous, dat vol staat met kleine gerechtjes, dus dat was een prima keuze.

Ik maakte de volgende recepten:

Rode kool truffels
Dit recept was even knoeien en stoeien. Een dag vantevoren blancheerde ik de rode kool, mengde het met de overige ingrediënten en zette het - zoals het recept aangaf - een nacht in de koelkast. Om de volgende ochtend een schaal met een keihard chocolademengsel er weer uit te halen. Kon het weer op de kachel om kneedbaar te worden ;-)
Het was overigens errug lekker, zeer machtig, maar een bijzondere combinatie.


Gebakken knolselderij
Knolselderij en sexy op een foto kunnen niet samen in één zin (zie je?). Ik ben alleen bekend met deze knol door een erwtensoep, maar hij blijkt ook erg lekker te zijn om gewoon met wat peper en zout op te bakken!



Tofu JumJum
Een prima manier om tofu te bereiden. Zet het een nachtje in deze marinade, en bak het op in de pan (of in de oven, zoals ik deed. Minder afwas :D) Was volgens sommigen erg lekker door de minestronesoep die bij de vergadering op tafel stond, die vegans ook! Zelf zou ik hem het liefst eten bij Oosterse gerechten.



Wat deze week mij heeft gebracht? Lisette's kookboeken sluiten niet aan bij hoe ik graag kook of een kookboek gebruik. De index is onbruikbaar, het is erg lastig om iets op te zoeken of terug te vinden in het boek. Daarbij kook ik het liefst hele gerechten, maar daarvan heb ik er zeer weinig gezien in het boek. Het is wel een goed boek als je een groentepakket hebt en geen idee wat je met een schorseneer, aardpeer of koolraap aanmoet. Maar aan de andere kant moet je toch veel je eigen fantasie gebruiken om de recepten aan te vullen tot een volledige maaltijd. Desalniettemin (i just love that word) , eurh, ohja, desalniettemin vond ik het wel leuk om nog eens wat meer receptjes uit te proberen. En om rode kool truffels te eten!

zaterdag 29 oktober 2011

Puur Plantaardig

Sinds kort is er een nieuw Nederlands kookboek: Puur Plantaardig. Dit boek is ideaal voor iedereen die kennis wil maken met plantaardig koken, op zoek is naar makkelijke recepten voor na een dag werken of gewoon zijn kookboekenverzameling wil uitbreiden. Onder die laatste groep schaar ik me ;-)

Met een paar vriendinnen hield ik een kookavondje, om eens nader kennis te maken met het boek. Dat hebben we eerder gedaan met Non*fish*a*li*cious (een visvervangend kookboek van Lisette Kreischer). Het is niet alleen heel gezellig, maar je hebt ook de mogelijkheid om in één klap meerdere recepten te proberen.

Voor deze avond had ik de eer om de recepten uit te kiezen. Ik koos voor de minder gangbare gerechten uit het boek, om eens wat nieuws te proberen. Uiteindelijk maakten we de volgende gerechten:

Waterkerssoep
Ik had nog nooit waterkers gegeten, en volgens mij was ik niet de enige. Het blijkt een erg lekkere groente te zijn, die veel weg heeft van tuinkers. Het recept maakt er echter wel iets te uitbundig gebruik van: er gaat 400 gram in, samen al goed voor 8 euro (!). De soep is erg lekker, maar of ie de prijs waard is om regelmatig op tafel te komen...

***


Bietencarpaccio met mierikswortelroom
Voor dit recept hebben we de makkelijke route genomen. De brownies moesten al in de oven, alsmede de venkelschotel, dus besloten we de bieten rauw te serveren in plaats van gegrild, zoals eigenlijk de bedoeling was. Het blijkt ook best lastig te zijn om de bieten zo dun te snijden. Desondanks was het een erg goede combinatie! Een aanrader voor een wat luxer diner, of voor bietenfans, waar ik mij geloof ik ook wel onder mag scharen.

***


Venkelgratin
Een ovenschotel met onderin aardappelschijfjes, bovenin venkelscheuten, een dille-roomsausje en gehakte noten bovenop. Er gaat eigenlijk een beschuit overheen voor het gratinlaagje, eigenwijs besloten wij dat te vervangen door paneermeel. (Vegan beschuit is bijvoorbeeld dat van euroshopper, by the way). Want ja, er is maar 1 beschuit nodig voor dit recept, en dan zit je nog met zo'n hele rol over. Anyway, ik ben gek op venkel, anderen juist op dille... dit recept was voor iedereen een hit.

***


Bungeejump brownies

En toen kwam het toetje. Kan je het je voorstellen: na twee uur koken, een uur tafelen, komen de mokken thee op tafel met... een brownieschotel. We namen allemaal een vorkje en toen was het te laat voor een foto!
Het is een bijzonder recept, wat gebruikmaakt van santen in plaats van olie, agavestroop in plaats van suiker en kidneybonen in plaats van meel. Het smaakt dan ook niet naar brownie zoals je die kent. Meer als een soort chocola deluxe. Het was errug machtig (er ging flink wat santen in!) en wij kwamen tot de conclusie dat we de oldskool brownie meer waarderen. Maar niet getreurd, ook daarvoor staat een recept in het boek.
Wil je ook eens iets uit dit kookboek proberen? Bol.com geeft nu 4,95 korting! Tot en met aanstaande maandag geen verzendkosten, dus een ideaal moment om hem te bestellen. Maar hij ligt ook gewoon bij de boekhandel, voor als je hem liever eerst wil doorbladeren.

vrijdag 28 oktober 2011

Sesam koekjes

Een paar jaar terug kwam ik bij de toko plantaardige koekjes tegen. Er waren een paar smaken, waarvan in elk geval walnoot en sesam. Ik was verbaasd over het gebruik van sesam in koekjes, maar ze waren vegan, dus ik moest ze kopen ;-) En ze bleken ook nog heel lekker te zijn! Het was mij dan ook een raadsel dat ze uit het assortiment verdwenen.

Een grote voorraad sesamzaadjes, een gesprekje over tahin, een overschot aan margarine: alsof het mijn lot was om ze eens na te maken. So I did. Ze zijn niet alleen errug lekker, maar komen ook verdacht veel in de buurt van die lekkere koekjes van de toko.

PS: (Bijna) Alle gebruikte ingrediënten vind je in de natuurwinkel. Maar je kan prima suiker en bloem gebruiken als dat beter uit komt.



  • 60 gram tahin
  • 175 gram plantaardige margarine, op kamertemperatuur
  • 150 gram oerzoet
  • 2 theelepels vanille extract
  • 150 gram gebuild tarwemeel
  • 150 gram speltmeel
  • 40 gram sesamzaadjes

Verwarm de oven voor op 170 graden. Bekleed twee bakplaten met bakpapier.

Meng de tahin met de margarine en oerzoet tot een glad mengsel. Roer de vanille extract erdoor. Voeg het meel toe en kneed met je handen tot een deeg. Doe tenslotte de sesamzaadjes erbij.

Verdeel het deeg in drieën. Vorm er staven van, die je plat maakt. Snijd de staven in repen van ongeveer 2 centimeter breed. Verdeel ze over de bakplaten.

Bak de koekjes een 15 minuten.

maandag 24 oktober 2011

Kookboeken challenge week 1

Afgelopen week ging de uitdaging waar ik eerder over blogde van start. De week stond in het thema van Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero. Zij hebben samen en individueel een aantal toffe kookboeken geschreven, van cupcakes tot latino tot brunch.

Ik koos ervoor om de hele week uit Vegan with a Vengeance te koken. Dat was een van mijn eerste kookboeken, waar ik al veel uit gemaakt heb. Toch staan er ook nog veel recepten in die ik nooit heb gemaakt, omdat ze me ingewikkeld of te langdradig leken, of omdat ik destijds nog nooit van de ingrediënten had gehoord.

Uiteindelijk maakte ik:

Seitan & Portobello Stroganoff
 Dit gerecht kan inderdaad wel even duren, als je de seitan nog moet maken. Gelukkig had ik nog flink wat in de vriezer, omdat ik dat altijd in grote porties bereid. De seitan bakte in de ene pan terwijl in een andere pan de champignons met wijn stonden te pruttelen tot saus. Ik vond het een prima recept voor in de herfst, maar het wordt erg veel en na een paar dagen heb je wel genoeg voor een seizoen gegeten :-) Maar ik ben dan ook geen groot champignon fan (en blijkbaar ook niet zo van naturel seitan). Toch is het zeker een aanrader om eens te maken, het gerecht heeft veel diepe smaken.


Carrot Bisque
 Een makkelijk soepje voor doordeweekse dagen. Het lijkt erg op hoe ik vaak wortelsoep maak, alleen rooster ik de wortels vaak (wat het toch wel een tijdrovende bedoeling maakt). Wortel, currykruiden en kokosmelk zijn toch wel een beetje voor elkaar geboren, denk ik. Door rode linzen mee te koken maakte ik er een maaltijdsoep van.


Gingerbread Apple Pie
 Deze foto drukt bij lange na niet uit hoe lekker dit was. Met zijn tweeën is hij in een keer schoon opgegaan. Na deze combinatie van melasse, gemberkoekkruiden en appel wil je nooit meer een 'normale' appeltaart! Ik verving de suiker in dit gerecht door oerzoet, en de bloem door speltmeel, waardoor het niet alleen een heerlijk maar ook een bewust gebakje was.


Aubergine & Artichoke alla Napoletana
Foto van internet
 Aubergine schijfjes in een deegjasje gebakken, met daartussen een heerlijk sausje van tomaat, artisjok en andere Italiaanse lekkernijen zo als olijf en kappertjes. Die laatste waren iets te overbevolkt in de saus (maar ik ben er dan ook niet zo'n fan van), toch was het een erg lekker gerecht. Wel wat bewerkelijk. We aten er polenta van gierst bij (uit hetzelfde boek), met een zongedroogde tomatentapenade, heerlijk Italiaans genieten!


Conclusie van week 1: het was leuk om eens wat andere recepten te proberen. Toch blijkt het niet voor niks dat ik sommige nog nooit heb gemaakt, de stroganoff en aubergine torentjes zijn me toch te tijdrovend om in mijn wekelijkse repertoir opgenomen te worden. De gingerbread apple pie gaat echter zeker nog wel terugkomen! Ook was het erg leuk om op het forum te lezen over iedereens kookexperimenten.

Komende week is Lisette Kreischer aan de beurt. Ik vind het deze week wat lastiger, omdat ik maar moeilijk recepten voor hoofdgerechten kan vinden in haar boek. De meesten zijn bijgerechten, en ik heb het te druk om allerlei verschillende dingen in elkaar te flanzen. Maar ach, dat maakt het ook wel weer spannend, of ik de uitdaging zal volbrengen ;-)

woensdag 19 oktober 2011

Tempeh burgertjes

De zon scheen, ik zat lekker wakker te worden bij de kachel met een soy latte en vond dat het wel weer eens tijd werd voor een decent brunch. Ik bladerde mijn Vegan Brunch kookboek door ter inspiratie en kwam vervolgens op het idee om wat te maken met het blok tempeh dat nog in de koelkast lag. Het werden deze tempeh burgertjes, geserveerd met de English muffins uit het kookboek. Ik heb er drie dagen van kunnen ontbijten, ideaal :-)

Je hebt nodig:

  • 1 blok tempeh van circa 300 gram
  • 1 eetlepel olie
  • 1 eetlepel agavestroop
  • 2 eetlepels sojasaus
  • 1/2 theelepel salie
  • 1/2 theelepel oregano
  • 1/4 theelepel thijm
  • snufje cayennepeper
  • 2 eetlepels meel



Snijd de tempeh in 4 blokken en stoom deze een kwartier. Laat afkoelen.

Rasp de tempeh fijn boven een kom. Voeg de overige ingrediënten toe en meng het tot een deeg.

Vorm 6 burgertjes en bak ze in wat olie op een laag vuur totdat ze aan beide kanten mooi bruin zijn. Serveer op een broodje zoals de english muffins, met wat veganaise, tomaat, augurk en eventueel een plak tofutti cheddar'kaas'.


vrijdag 14 oktober 2011

Hartige Indiase taart

Ik had een kilo aardappels staan in de koelkast en stond te twijfelen wat ik ermee zou doen. Eigenlijk ben ik namelijk zo niet gek op aardappels, maar soms koop ik het voor de variatie, als het in de aanbieding is. Ik besloot om er een hartige taart van te maken. Dit is eigenlijk een soort XXL samosa, maar dan met lekker veel vulling en niet zoveel deeg als de echte hapjes. En bovendien: een stuk minder werk!

Er zitten aardig wat ingrediënten in, doordat ik wat restjes groente wilde verwerken. De champignon en spinazie kun je prima weglaten, vervangen door wortel, sperziebonen, of iets anders wat je nog in huis hebt,

Ingrediënten voor 4 personen:

Voor het deeg:
  • 225 gram spelt- of tarwemeel
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bakpoeder
  • 75 gram margarine
  • scheutje water
Meng het meel met zout en bakpoeder. Voeg de margarine in klontjes toe en kneed dit goed door. Voeg een beetje water toe, totdat je net een kneedbaar deeg hebt. Kneed door, rol tot een bal, en zet in een bedekte kom een half uur in de koelkast te rusten.



 
Voor de vulling:
  • 1 pond aardappels, geschild en in blokjes
  • zonnebloemolie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 1 theelepel komijn
  • 1/2 theelepel cayenne peper
  • 1/2 theelepel koriander
  • zout naar smaak
  • 100 gram champignons, in plakjes
  • 2 theelepels geraspte verse gember
  • 150 gram kikkererwten
  • paar handjes verse spinazie
  • 150 gram tuinerwten, ontdooid


Kook de aardappels in 15 minuten gaar. Verwarm de oven voor op 175 graden.

Verwarm wat olie in een hapjespan. Bak hierin de ui zo'n 5 minuten. Voeg de knoflook toe en bak nog even mee. Doe dan de specerijen, zout, champignons en gember erbij. Bak dit nog even door, tot de champignons goed gebakken zijn.

Ondertussen bereid je de taartvorm voor. Neem een springvorm en deegroller. Rol het deeg goed uit op een snijplank, maak het zo dun mogelijk. (Als het deeg erg plakt, kun je er bakpapier onder en boven leggen om het beter uit te rollen.) Bedek vervolgens de springvorm met het deeg, spreid het deeg goed uit door het overal aan te drukken met je handen. Bak de bodem alvast 10 minuten in de oven.

Doe de aardappels en kikkererwten erbij in de pan. Stamp het geheel grof plat met een aardappelstamper. Voeg dan de spinazie en tuinerwten toe en roer goed door.

Neem de taartvorm uit de oven en vul deze met het groente/aardappelmengsel. Pas goed op met de hete springvorm ;-)

Bak de taart zo'n 45 minuten, snijd in vier stukken en serveer. Lekker met een Indiaas soepje erbij!





PS: Keuringsdienst van Waarde had laatst een interessante docu over de erwt. Je kunt hem hier bekijken.

woensdag 12 oktober 2011

Romige bloemkoolsoep

Lekker simpel, dit recept. Ik kwam laatst thuis met heel erg honger, en wou per se de halve bloemkool verwerken die nog in de koelkast lag. Maar het moest wel snel op tafel! Na even denken wat er allemaal in de kast lag, kwam ik uit op rode linzen. Lekker snel klaar. Voor de bite voegde ik er nog wat stukjes sperzieboon aan toe.




Voor twee personen heb je nodig:

  • 150 gram rode linzen
  • 1 bouillonblokje
  • 1 eetlepel Patak's currypasta
  • 1 liter water
  • 1/2 bloemkool 
  • 200 gram sperziebonen
Doe de linzen in de pan met de bouillon, currypasta en water. Breng alvast aan de kook, terwijl je ondertussen de bloemkool in kleine stukken hakt.

Doe de bloemkool erbij in de pan, deksel erop, en laat 10 minuten koken. Ondertussen snijd je de sperziebonen in stukjes van ongeveer 1 centimeter.

Pureer de soep met de staafmixer, tot alle bloemkool gepureerd is. Voeg dan de sperzieboontjes toe. Laat de soep nog zo'n 5 minuten pruttelen en serveer.

Lekker met naanbrood en koriandertapenade erbij.


Wat maak jij graag met bloemkool?

maandag 10 oktober 2011

Do it yourself: slagroom

Hoewel je bij de natuurwinkel diverse soorten plantaardige slagroom vindt, gaat er niks boven het zelf maken. Het is goedkoop, lekker, makkelijk, en scheelt afval. Op het web staan veel recepten voor vegan whipped cream, sommigen op basis van silken tofu, anderen met rauwe cashewnoten of kokosvruchtvlees/-melk. Persoonlijk vind ik die allemaal ondergeschikt aan het volgende, heerlijke recept.

De afmetingen voor dit recept luisteren heel nauw, ik raad je aan het niet uit de losse pols bij elkaar te doen.

Het zoetmiddel dat je gebruikt moet vloeibaar zijn. Kies dus bijvoorbeeld voor agavesiroop of een gelijkwaardige hoeveelheid stevia. Ik maak de room het liefst met de staafmixer, maar als je die niet hebt, werkt een blender vast ook.



Voor flink wat slagroom heb je nodig:

  • 4 eetlepels sojamelk
  • 2-4 eetlepels zoetmiddel
  • 1/2 theelepel vanille extract
  • 1 theelepel maïzena
  • 125 milliliter zonnebloemolie

Meng sojamelk, zoetmiddel, vanille en maïzena in de staafmixerkom. Voeg langzaam de olie toe, terwijl je mixt - haal de staafmixer goed van onder naar boven door de kom.

Ga door met mixen tot het een romig mengsel is. Laat 1 uur in de koelkast staan voordat je het gebruikt. Klop het dan nog even op met een (elektrische) garde.

Lekker bij slagroomtaart, bij een cake, als topping op cupcakes of bij een echt herfstige pompoentaart.

zaterdag 8 oktober 2011

Kookboeken challenge!

Een foodie als ik leest veel op forums over... eten (surprise!). Zo kwam ik laatst op een Amerikaans forum een kookboeken challenge tegen. Dat is als een soort boekenclub, maar dan op afstand en met kookboeken. Een x aantal weken staat elke week een ander boek centraal, waaruit je dan 3 recepten kookt. Op bijvoorbeeld een forum blog je (liefst met foto's!) over wat je hebt gemaakt, zodat je elkaar kunt inspireren om eens iets anders te proberen en ook zodat je je stoffige kookboeken weer eens uit de kast pakt.

Ik postte het idee op het forum van de NVV en daar was gelijk een aantal enthousiastelingen. Nou zou het nog leuker zijn als er meer mensen mee doen, dus ik maak hier even reclame ;-)

Mijn kookboekenplank (and yes, there's even more... :D)


We hebben ervoor gekozen om elke week één auteur te doen, zodat de kans groter is dat mensen kunnen mee doen. Het gaat er als volgt uit zien:

17 oktober: Isa Chandra Moskowitz & Terry Hope Romero
24 oktober: Lisette Kreischer
31 oktober: Robin Robertson
7 november: vrije keuze

Heb je zin om mee te doen? (Leuk!) Meld je dan even aan op het forum en kom posten!

vrijdag 7 oktober 2011

Chocolade-jam cookies

Wie houdt er niet van chocoladecookies? Steek je hand maar op, dan zal ik je er één van deze laten proeven. Deze koekjes bakte ik laatst met een vriendin, om van te genieten bij één van onze vele Dextermarathon-avondjes. Hoe ik het me ook voorneem, tijdens zo'n avondje ontkom ik op de één of andere manier niet aan 'iets lekkers'. We maakten er uiteindelijk een gezondere variant van door de suiker te vervangen door oerzoet, wat je vindt bij de natuurwinkel. Deze redelijk ongeraffineerde suiker bevat nog vele mineralen en vitaminen en is ideaal om mee te bakken, omdat je er evenveel van kunt nemen als je normaal van suiker zou doen. Door ook nog meel in plaats van bloem te gebruiken werd het zondigen iets minder erg.

Foto van acefitness.org


Voor 24 cookies heb je nodig:

  • 150 gram meel
  • 35 gram cacaopoeder
  • 1/4 theelepel zout
  • 1/2 theelepel bak soda
  • 80 milliliter plantaardige melk
  • 80 milliliter zonnebloemolie
  • 1 theelepel vanille extract
  • 1/2 theelepel appelciderazijn
  • 1/2 theelepel amandel extract
  • 150 gram suiker
  • abrikozen- of frambozenjam

1. Verwarm de oven voor op 175 graden, neem twee bakplaten en doe hier een siliconen bakmat of bakpapier op.

2. Meng de droge ingrediënten in een kleine kom.

3. Neem een ruime kom en meng hierin de natte ingrediënten en de suiker. Klop dit even goed door.

4. Voeg de droge ingrediënten toe aan de natte ingrediënten en roer door.

5. Nu komt het spannende gedeelte. Maak je handen goed nat onder de kan (of neem een kommetje met water). Neem balletjes van een deeg, ter grootte van een walnoot. Doe het balletje op de bakplaat en druk het een beetje plat. Ga zo door tot het deeg op is.

6. Bak de cookies een ruime 5 minuten. Haal dan de bakplaat uit de oven. Met je duim (of een lepeltje) maak je een 'vingerafdruk' in de cookies. Hierin doe je dan een beetje jam.

7. Als alle cookies gevuld zijn, doe je ze nog een ruime 5 minuten in de oven. Haal ze eruit en laat een kwartier afkoelen op de plaat. En aanvallennnn!



Tip: Ikea verkoopt soortgelijke cookies die 100% plantaardig zijn. Dat zijn deze:

woensdag 5 oktober 2011

Geroosterde pastinaak & wortel

Dit gerecht is doodeenvoudig, maar toch heel smaakvol. Het was een goede combinatie met de fake fish steak, die ik kocht bij de vegetarische toko Sie San hier in Den Haag. Niet in de buurt? Kijk dan eens in het boek Non*fish*a*li*cious van Lisette Kreischer, hoe je zelf een tofu-visje in elkaar draait.

Het is heerlijk om een restje fijngesneden verse dille hierin te verwerken, maar gedroogde dille kan ook prima. Kelpvlokken kocht ik ooit bij een rawfood winkeltje in Amsterdam, maar een norivel kan ook prima. (Die welke normaliter gebruikt worden voor sushi, ja.)

Je hebt nodig voor twee personen:

  • 4 pastinaken
  • 4 wortels
  • beetje olie en zout
  • dille
  • kelpvlokken of een nori vel

Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pastinaken en wortels in de lengte doormidden, en dan nog eens. Deze kwarten snijd je in stukken van een centimeter of 3.
Leg ze in een ovenschaal en doe er wat olie over. Het liefst gebruik ik een sprayflesje, maar je kan ook voorzichtig gieten vanuit het dopje van de oliefles.

Bestrooi met wat zout en de kruiden. Als je nori gebruikt, maak deze dan fijn door met je handen te verkruimelen of even in de blender te doen. Hoe fijner de nori, des te meer de smaak op de groenten komt.

Rooster de groenten zo'n 20 minuten.

maandag 3 oktober 2011

Tabbouleh

In de voorraadkast kwam ik een zak bulgur tegen. Geen idee waarom ik dat ooit heb gekocht, maar ik was wel benieuwd en ging op zoek naar wat ik ermee kon maken.

Bulgur wordt meestal gebruikt om pilav, tabbouleh of kibbeh te maken, kwam ik achter. Maar je kunt het ook gebruiken in plaats van couscous, of gewoon bij een maaltijd. Het is van tarwe gemaakt en bevat dus wel gluten. Ik wil het daarom niet regelmatig gaan eten (we krijgen al zoveel tarwe binnen!), maar goed, ik had een pak bulgur, dus ik ging ermee aan de slag.

Het werd een heerlijk gerecht.

Tabbouleh van gourmet.com


Je hebt nodig voor een grote schaal tabbouleh:

  • 125 gram bulgur
  • 250 milliliter kokend water
  • handje munt, fijngesneden
  • handje peterselie, fijngesneden
  • halve komkommer, in blokjes
  • halve (kleine) rode ui, fijngesneden
  • 250 gram kikkererwten
  • 250 gram cherry of roma tomaatjes, gehalveerd
  • optioneel: wat gestoomde roosjes romanesco of broccoli  

Voor de dressing:
  • 4 eetlepels olijfolie
  • 1,5 eetlepel citroensap
  • zout en peper naar smaak
Doe de bulgur in een saladekom en giet het water erop. Dek de schaal af en laat een half uur staan. Ondertussen kan je de dressing maken.

Voeg de kruiden toe en schep dit goed om. Dit kan je ook nog een half uur laten trekken, maar hoeft niet per se. Doe de groenten en erwten erbij. Et voià!

Ik had zelf de tomaatjes apart gehouden, omdat ik de salade in de koelkast bewaarde en er af en toe van at. Steeds als ik wat salade wou eten of meenemen naar werk sneed ik de tomaatjes nog en deed ze erbij. Dit omdat ik tomaatjes niet lekker vind als ze in de koelkast hebben gelegen. Maar ook omdat ze gaan 'lekken' en ze zo het verst mogelijk bleven. Als je de salade zo voor het eten maakt en deze gelijk op gaat, hoeft dat natuurlijk niet!

zondag 2 oktober 2011

Vegan MoFo

Ik was het alweer helemaal vergeten, maar ook dit jaar is er weer Vegan Month of Food, oftewel Vegan MoFo. Dit is een Amerikaans fenomeen waarbij bloggers de hele maand oktober elke dag een blog over, hoe kon het anders, vegan food plaatsen. Zelf doe ik er dit jaar niet aan mee, vooral omdat ik geen foto's kan plaatsen, het gaat mij niet lukken om zo elke dag een leuk blogje te creëren. Maar je hoeft je deze maand niet te vervelen, want het web komt vol met vegan blogposts!

Klik hier voor alle deelnemers.