maandag 5 maart 2012

Borscht (Oost-Europese bietensoep)

Ik had een flinke voorraad bieten in de groentenla, en na het maken van de bietenburgers (alweer, ja :-)) wou ik er wat anders mee doen. Iets makkelijks, lekker vullends, en gezonds. Al jaren wordt mij aangeraden om eens Borscht te gaan maken, maar het leek me altijd zo gek, soep van die zoete rode biet! Toch leek het een makkelijke manier om al die bieten te verwerken, dus ach... ik ging het toch maar eens proberen.

Zelf wou ik de soep toch graag hartig maken, dus ik gebruikte ook wortel, flink wat laurierblad en een scheut azijn. Ik deed een poging tot het maken van sour cream voor door de soep, maar dat is helaas nog niet gelukt. (De eerste keer was met zijden tofu, appelcider azijn en wat rijstmelkroom - te vloeibaar, de tweede keer met gemalen cashewnoten en kokosmelk - te coconutty. Heb jij de gouden tip?)

De soep kan ook prima zonder sour cream gegeten worden, maar een beetje yofu erdoor is vast ook lekker.


Voor ongeveer 3-4 kommen soep heb je nodig:

  • eetlepel olie
  • 1 ui, fijngesneden
  • 2 teentjes knoflook
  • 2 grote bieten, geraspt
  • 2 wortels, geraspt
  • halve liter groentebouillon
  • 3 laurierblaadjes
  • 1 theelepel appelciderazijn
  • 1 theelepel gedroogde dille
  • zout en peper naar smaak

Verwarm de olie in een ruime soeppan. Fruit de ui met de knoflook een minuut of 3. Voeg de geraspte biet en wortel toe, roer goed door. Schenk de groentebouillon erbij, doe de laurierblaadjes, azijn en dille erdoor en breng aan de kook. Als de soep kookt zet je het vuur laag. Laat het zo ongeveer 20 minuten pruttelen. Pureer dan een deel van de soep met de staafmixer, zoveel je wilt. Zelf pureerde ik ongeveer 1/3e deel omdat ik het lekker vond nog een bieten-bite te hebben.

Optioneel: serveer bij de soep een broodje met een stevige vega worst, bijvoorbeeld van de bio winkel.


PS: deze soep valt ook in de smaak bij katten:


De poes had mijn kom helemaal 'afgewassen', toen ik was gaan douchen en de soepkom op tafel had laten staan. Lief hè ;-)

3 opmerkingen:

  1. Borscht heb ik nog nooit gemaakt, wist nooit zo goed wat ik ervan moest verwachten, maar jouw versie klinkt wel lekker eigenlijk! en mooi knalrood :)
    En een recept voor sour cream zou ik ook wel willen! Ik zie weleens recepten waar het in moet maar die sla ik dan meestal maar over...

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Heerlijk, heb hem net gemaakt en hij smaakt nu al lekker! Laat hem nog even trekken, klaar voor vanavond. Wat de poezen ervan vinden, weet ik nog niet... ;o) Onze kater die ook van perensap en kidneybonen houdt, zal wel een hapje willen mee-eten... haha.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Bieten en een uitje met kokosmelk en thaise currypata....
    Yummie....;-)

    BeantwoordenVerwijderen