zondag 11 maart 2012

High tea & recept voor pompoen scones

Afgelopen vrijdag hadden Kirsten en ik een high tea georganiseerd. Nou klinkt dat als heel veel werk, maar eigenlijk was het in potluck style: iedere gast nam wat zelfgemaakt lekkers mee. Grappig is dat high tea in Nederland gelijk staat aan zoete scones, gebakjes en clotted cream. Terwijl oorspronkelijk bij high tea juist allerlei hartige dingen geserveerd worden, ongeveer gelijk aan wat er bij een Full English (ontbijt!) op het menu staat.

Wij hielden ons aan het oorspronkelijke idee van een high tea en vroegen iedereen om ook wat hartigs mee te nemen. Zo hadden we een complete tafel vol met eten, mensen namen zo leuke dingen mee!


Charlotte had deze prachtige cupcakes gemaakt, chocolade- en aardbei cakejes met mooi roze glazuur erop.


Lotte maakte deze sandwiches van Turks brood met hummus van zwarte bonen, alfalfa, tomaatjes en veldsla. En om te snoepen had ze deze heerlijke dadels mee:


De dadels waren gevuld met walnoot en zaten in een chocolade jasje met kokos erop. En er was nog veel meer om te snoepen! Zo maakte Shira deze rauwe taartjes en truffels:


Super gezond en oh zo lekker! Vooral bijzonder hoe de truffels naar rum smaakten, terwijl er alleen maar gezonde ingrediënten in zaten zoals cacaopoeder, amandel en dadel.

Kirsten had deze hartige pannenkoekjes gemaakt, met kikkererwten & spinazie:


 Met daarbij een heerlijke zelfgemaakte appel chutney:


Ook bracht ze deze schattige anijskoekjes mee. Zo'n goed idee, anijs is een verrukkelijke smaak die je niet vaak meer tegenkomt.



Maurits (jawel, er was ook een y-chromosoom, zoals hij het zelf noemde :-)), maakte deze prachtige samosa-aardappels.


De vulling is net als bij gewone samosa's, maar dan niet verpakt in een filodeegjasje maar in een aardappel. Gezond en onwijs lekker!

Ook had hij deze citroen tulband cake bij zich:



Ik ben helemaal vergeten om een foto te maken van Hester's chocolate chip cookies, maar je snapt vast dat ik totaal was afgeleid door alle lekkere hapjes ;-) Het was echt een succes, zo'n high tea, super gezellig en heerlijk eten! Over een maand gaan we het nog eens doen, maar dan met het thema lente brunch (en hopelijk ook lekker buiten in de zon!).


Zelf maakte ik voor deze high tea:


Geroorsterde pompoen en wortel, om in een cashew fondue te dippen. En ik maakte (zoete) pompoen scones met slagroom. Alsof ik in een herfstige bui was, met al die pompoen ;-)

Je kunt de scones een beetje volkoren maken maar dat hoeft niet. In plaats van tarwemeel en -bloem kun je ook voor speltmeel/-bloem kiezen. Ik zoette ze met oerzoet, te koop bij de natuurwinkel, maar je kan ook suiker nemen.

Voor 12 scones heb je nodig:

  • 150 gram meel en 300 gram bloem
  • 2 eetlepels (!) bakpoeder
  • 50 gram oerzoet
  • 1 theelepel kaneel
  • 1/2 theelepel gemalen gember
  • 1/2 theelepel kardemom
  • 1/4 theelepel kruidnagel
  • 1/4 theelepel nootmuskaat
  • 1/2 theelepel zout
  • 1/2 theelepel witte peper

  • ca. 350 milliliter pompoenpuree (kan je zelf maken van gestoofde pompoen. tis ongeveer 1 + 1/2 cup)
  • 75 milliliter neutrale olie
  • 1 theelepel appelciderazijn



Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier en bestrooi een snijplank met wat bloem.

In een ruime kom meng je eerst alle droge ingrediënten. Maak een holletje in het midden en voeg de pompoenpuree, olie en azijn toe. Roer het geheel goed door, op het laatst kneed je het even met de hand. Het wordt een plakkerig deeg.

Verdeel het deeg in tweeën. Vorm eerst een bal en leg die op de met bloem bestrooide snijplank. Dan maak je de bal plat tot een pizza vorm. Net als bij een pizza, snijd je het deeg in zessen, zo krijg je die leuke driehoekvormpjes. Doe hetzelde met de andere helft van het deeg. Bak de scones op een bakplaat ongeveer 20 minuten. Vers zijn ze het lekkerst!

Je ziet, ook bij een veganistische high tea kan je prima smullen.

9 opmerkingen:

  1. Wat had ik graag een kopje thee bij je gedronken vandaag! Vooral het recept van de pannekoekjes zou ik wel willen weten en die aardappeltjes !! Héérlijk héérlijk....

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Kirsten gaat er binnenkort over bloggen op http://kirstenvesters.blogspot.com/

      Hier had ze de inspiratie vandaan: http://yumkid.com/garbanzo-gram-flour-or-besan-pancakes-with-kale-and-spinach

      Ik wil ze zelf ook wel eens maken! Wie weet post ik dan het Nederlandse recept wel hier.

      Verwijderen
  2. Jeetje, wat lekker allemaal!! Leuk, zo'n potluck!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Dat ziet er allemaal errrg goed uit!

    Sinds ik vegan eet ben ik op zoek naar een goed citroencakerecept... misschien kun je die y-chromosoom eens superlief aankijken? ;P

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Hij had het recept uit Veganomicon... ik denk dat het deze was: http://hibbardkitchen.blogspot.com/2010/07/veganomicon-coconut-lemon-bundt-cake.html

      Verwijderen
  4. Leuk!! ziet er heel lekker uit allemaal,
    jammer dat ik niet kon :(

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Ziet er echt heel leuk en lekker uit! Zou er ook wel bij willen zijn.

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Ziet er heerlijk uit was ik daar maar bij!

    BeantwoordenVerwijderen