woensdag 21 maart 2012

Knolselderij stoofpotje met kikkererwten, pijnboompitten en couscous

Hoewel het bijna lente is, is de knolselderij nog steeds in het seizoen. Gek genoeg had ik er laatst ook ineens onwijs trek in, hoewel niet in zo'n stevige kom erwtensoep. Nee, ik wou iets fris en pittigs proberen met deze zoete, nootachtige knol, die overigens rijk is aan kalium, calcium, fosfor en magnesium. Zelfs ijzer krijg je binnen met deze ogenschijnlijk saaie knol.

Ik had het er laatst al over dat ik sinds kort fan ben van EVA, Ethisch Vegetarisch Alternatief. Eigenlijk de Vlaamse Vegetariërsbond. Ze hebben een grote receptenvoorraad online, en toen ik dit recept met knolselderij zag moest ik zo snel mogelijk alle ingrediënten gaan kopen en het gaan uitproberen. Pijnboompitten met knolselderij! Kikkererwten en kappertjes! Bijzondere combinaties met eenvoudige ingrediënten.

Want het allerleukste aan dit recept is toch wel, dat alles bij de supermarkt om de hoek te koop is. Zelfs die gekke knolselderij! Alleen moet je niet te lang wachten, want na maart is het schlüss met de knolselderijen, tot het weer wintertijd is.

De schade? 30 minuten bereidingstijd en minder dan € 1,25 per persoon! Je kan dit ook eenvoudig glutenvrij bereiden, neem dan quinoa in plaats van couscous en kook dit in groentebouillon om dezelfde kruidige smaak te verkrijgen.




Voor 4 personen heb je nodig:
  • 1 eetlepel olie
  • 1 grote ui, grof gesneden
  • 3 teentjes knoflook
  • 1 knolselderij, geschild en in blokjes gesneden (van ongeveer 1-2 cm bij 1-2 cm, wat je fijn vindt)
  • 1/2 liter groentebouillon
  • 1 theelepel kurkuma
  • 1/2 theelepel chilipoeder
  • 300 gram kikkererwten
  • 4 eetlepels kappertjes
  • 50 gram pijnboompitten

  • 250 gram (volkoren) couscous
  • 1/2 liter paddenstoelen- of groentebouillon

Verwarm de olie in een ruime pan, mijn favoriet is de hapjespan. Fruit hierin de ui een minuut of 5. Pers de knoflook boven de pan uit (snijd de achterblijvende restjes fijn, die kunnen ook mee de pan in!) en bak nog 2 minuten. Doe dan de knolselderij,1/2 liter bouillon, kurkuma en chilipoeder erbij. Breng aan de kook, zet het vuur laag en laat dit zo'n 20 minuten zachtjes koken. Voeg de laatste 2 minuten de kappertjes en kikkererwten toe.

Ondertussen rooster je in een kleine pan op je kleinste (!) pitje de pijnboompitten. Let op, ze verbranden zo snel en dat is zonde van deze gouden pitjes. Het beste is om ze regelmatig door te scheppen en ze mooi bruin te laten worden. Als ze klaar zijn, direct uit de pan halen en in een schaaltje apart zetten.

Doe de couscous in een pan en doe daar de overige bouillon bij. Roer goed door, deksel erop, 5 minuten laten staan et voilà. Gotta love couscous!

Doe de couscous bij de stoofpot en roer goed door, of serveer het naast elkaar op een diep bord.

5 opmerkingen:

  1. Dit is vast heel lekker. Ik denk dat ik het zou maken met gierst, quinoa of basmatirijst.
    Ik vind knolselderijschijven gebakken in olie ook heel lekker.

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen
  2. eh, waar zijn de kikkererwten dan? haha

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. "Voeg de laatste 2 minuten de kappertjes en kikkererwten toe." hier zijn ze! :)

      Verwijderen