donderdag 1 maart 2012

Kokos-roomtaart als bedankje

Hoera, mijn laptop is gemaakt! Ik heb een tijdje zonder gezeten, nadat de harde schijf gecrasht was. Hoewel het één avond wel leuk was om in alle rust een boek te lezen, ging het me daarna echt vervelen dat ik niet kon bloggen, geen muziekje kon opzetten, geen docu's kon kijken en ga zo maar door. Gelukkig had een vriend tijd om ernaar te kijken, en hij heeft niet alleen de pc gefixt maar ook een groot deel van de bestanden kunnen redden. Dat is natuurlijk wel een flink bedankje waard!

En omdat ik altijd een reden zoek om wat lekkers te bakken, werd het een heerlijke taart die ik gisteren op de facebookpagina al liet zien.

Dat was moeilijk, om eraf te blijven!

Deze kokos-roomtaart hoeft maar kort in de oven en de ingrediënten zijn niet duur. Er gaan géén gekke dingen in zoals veganistische cream cheese en op de suiker na is het ook nog gezond! De volgende keer ga ik experimenteren met andere zoetmiddelen, maar dat hoefde in dit geval niet.

Voor deze taart heb je een paar ingrediënten nodig die je misschien niet altijd in huis hebt. Zo wordt de taart gebonden met agarpoeder, een vegetarische vervanger voor gelatine (gemaakt van zeewier!). Je vindt het bij toko's en bio winkels. Ook gebruikte ik kokosolie, wat je bij diezelfde winkels kunt kopen. Kokosolie lijkt een beetje prijzig maar het is een fijne, gezonde olie met veel gebruiksmogelijkheden. Kijk eens op de site van voedingsdeskundige Helen voor een ode aan deze bijzondere olie. Verder gaan er ongebrande cashewnoten in, die vind je ook al bij toko's en natuurwinkel. Maar ook bij de notenboer, of op de markt. Dit zijn allemaal ingrediënten die ik vaak gebruik. (Wat dacht je bijvoorbeeld van een fondue op basis van cashewnoten?) Het is dus even zoeken, maar dan heb je ook wat!

Begin met het weken van de cashewnoten, dit doe ik zelf de avond tevoren. Zet je pot met kokosolie vlak voor je begint op de kachel of in een warm bad, zodat de olie vloeibaar wordt.

Voor de bodem heb je nodig:

De kokosbiscuits van Verkade zijn helaas niet meer vega, maar deze eigen merk versie wel!

  • 250 gram koekjes, liefst kokosbiscuit van AH, maar digestives of country cookies kunnen ook
  • 60 milliliter (4 flinke eetlepels) kokosolie
  • 75 milliliter amandelmelk, of andere plantaardige melk

Verwarm de oven voor op 175 graden.

Verkruimel de koekjes boven een mengkom, of doe het op de luie manier in de keukenmachine, en doe daarna de kruimels in een kom. Voeg olie en melk toe en roer goed door, kneed daarna met je handen. Het moet er ongeveer zo uitzien:


Als het nog te kruimelig is, voeg je nog een scheutje 'melk' toe.

Doe dit deeg in een taartvorm (ik had er één van 20 cm doorsnede) en druk het goed aan, vooral in de hoeken. Bak de bodem 10 minuten en zet daarna apart, de oven kan nu uit.



Voor de vulling heb je nodig:

  • 75 gram ongebrande cashewnoten, geweekt (liefst overnacht, minimaal 3 uur)
  • 400 milliliter kokosmelk
  • 175 milliliter amandelmelk, of andere plantaardige melk
  • 1 theelepel agarpoeder
  • 50 milliliter kokosolie (op kamertemperatuur)
  • 150 gram suiker
  • 2 theelepels vanille extract
  • 100 gram kokosrasp

Doe de cashewnoten in de keukenmachine en maal ze. Voeg de kokosmelk toe, schraap de randen af met een spatel en maal nog een tijd, totdat het een egaal geheel is.

Neem een steelpannetje en doe hierin de amandelmelk, suiker en agarpoeder. Roer goed door en zet het vuur aan. Breng al roerende aan de kook, zet dan het vuur laag en laat nog 5 minuten pruttelen, terwijl je steeds roert. Voeg dan de kokosolie toe en roer goed door.

Doe de hete melk bij het cashew/kokosmelkmengsel in de keukenmachine. Blend een paar keer door, laat af en toe wat stoom ontsnappen en doe voorzichtig als je een klein ding hebt zoals ik, dat het er niet uitspat. Doe de vanille erbij en blend nog even door. Haal dan het mes uit de machine, voeg de kokosrasp toe en roer handmatig door - anders maal je de kokos te fijn.


(deze taartbodem is iets te hoog, die heb ik nog bij gestuukt ;-) het recept is erop aangepast)


Pak de taartvorm er weer bij en doe het kokosbeslag erin. Als je te veel vulling hebt en het boven de rand van de taartbodem uitkomt, hou dan het laatste beetje apart om zo van te smullen. Zet de taart in de koelkast en laat een uur of 4 opstijven. Dat geduld moet je echt hebben, als je de taart eerder aansnijdt zal de vulling eruit vloeien.



Eet smakelijk!


PS: Dit recept is mijn aangepaste versie op een recept uit Vegan Pie in the Sky, een geweldig boek van mijn idool Isa Chandra, vól heerlijkheden! Dit boek mag eigenlijk niet ontbreken in je kookboekencollectie.

10 opmerkingen:

  1. En ik maar vrolijk Verkade kokosbiskwie eten...

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Flauw hè! Ik hoorde van de vegan police dat het recept is veranderd ;-) De Nizza Kaneel koekjes van Verkade zijn trouwens wél ok.

      Verwijderen
  2. Weet je zeker dat die koekjes niet vegan zijn? Ik weet wel dat er ineens iets van melk bij de allergieinformatie stond, maar ik had ze er nog over gemaild en toen zeiden ze dit:
    "De receptuur van de Nizza is niet veranderd! Bevat: melk dat is een foutje op de verpakking. Nizza bevat nog steeds géén melk, maar kan wel sporen van melk bevatten. "
    Da's inmiddels wel een jaar geleden, dus het kan natuurlijk weer veranderd zijn - je zou ook verwachten dat ze zo'n foutje nu wel gefixt zouden hebben. Pff :P
    Nouja, ik koop net zo lief die van AH (wist niet dat die wel vegan waren :))

    Hoe dan ook, die taart ziet er superlekker uit! Ik wilde dat recept uit VPITS ook al zo graag proberen, en lijkt me perfect met van die kokoskoekjes!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Ik weet het best zeker... laatst had iemand die koekjes. Ik blij, nam er één, ging toen toch even checken en toen stond er iets van melk tussen de ingrediënten. Kan lactose zijn geweest. Anyways, tegenwoordig is dus die AH versie vega (was eerst inderdaad niet!) dus het is Verkade's verlies. Maar ik zal het nog eens nakijken, mochten ze wel vega zijn kom ik er natuurlijk op terug!

      Verwijderen
    2. Ik heb het opgezocht, van Verkade's Nizza koekjes. Er staat niks tussen de ingrediënten, wel een ongespecificeerd aroma. En dan staat er bij allergenen info: bevat melk. Dus ik vermoed dat het dat aroma is. Ik zou het gek vinden als Verkade al een jaar lang verkeerde info op hun koekjes heeft staan... maar ik zal er nog een mail tegenaan doen!

      Verwijderen
  3. MMMM,...Ik heb gisteren deze toffe & kei lekkere taart gemaakt & mijn man & familie vonden ze erg goed & lovely!!!
    Thanks again! ;)

    Ik heb ook onlangs een vegan kokos & banaan tofu tartlets gemaakt & ik weet zeker dat jij ze wel kan versmaden! Hier is de link: http://sophiesfoodiefiles.wordpress.com/2012/02/09/vegan-baked-banana-coconut-cheesecake
    Enjoy!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Wat leuk! Die is ook lekker gezond :-) ga ik ook eens maken.
      Vandaag al een mokka-roomtaart en een brownie-bottom peanut butter cheesecake gebrouwen :D

      Verwijderen
  4. Nom! Klinkt heel erg lekker! *op de na-te-maken-lijst zet*

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Gisterenavond de taart gemaakt. Hij is lekker maar wel aan de zachte kant.
    Hoe kan ik dat voorkomen? Ik heb er naar mijn idee toch best een flinke schep agar bij gedaan en de taart heeft de hele nacht in de koelkast gestaan.

    Eén ding begreep ik niet. Bij de beschrijving van het maken van de vulling staat op een gegeven moment 'voeg de kokosolie toe'. Maar kokosolie staat niet bij de ingredienten voor de vulling.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oh wat suf zeg, die was ik helemaal vergeten erbij te zetten! Er gaat een beetje kokosolie in de vulling (50 mL). Dat wordt hard onder 25 graden (dus in de koelkast), dat zal wel verklaren waarom de taart bij jou te zacht was. Het staat nu wel bij de ingrediënten!

      Verwijderen