maandag 19 maart 2012

Lekker makkelijk: prei-haverroomsoep

Alweer een tijdje terug had ik prei in mijn groentepakket. Ik ben niet zo zot op prei, ik vind het een sterke smaak hebben. Maar als je 4 van die groen/witte stengels in je pakket hebt, dan moet je er toch wat mee. Door ze allemaal in een grote pan soep te verwerken was ik er snel vanaf, en zo waar bleek het ook nog een heerlijke soep te zijn!

Om een plantaardige roomsoep te maken hoef je niet ver te fietsen, want bij de supermarkt vind je vaak al sojaroom en tegenwoordig zelfs rijstmelkroom. Ik gebruikte voor de afwisseling echter deze soort:


Haverroom, te koop bij de bio winkel. Je vindt daar ook speltroom en misschien zelfs nog wel meer. Genoeg keuze dus, ook als je niet zo goed tegen soja kunt of variatie gewoon prettig vindt. Ik vond de haverroom duidelijk een eigen smaak hebben. De soep smaakte voller, de room leek ook wat steviger te zijn dan Alpro cuisine.

Eigenlijk vond ik deze luie soep te simpel om over te bloggen, maar er werd om het recept gevraagd dus... wij draaien ;-)

Soep uit de theemok, om afwas te besparen!

Voor een grote pan soep heb je nodig:

  • olie om in te bakken
  • 4 preien, doormidden gesneden en in halve ringen
  • 1 theelepel sambal
  • peper en zout naar smaak
  • theelepel dille
  • halve liter groentebouillon
  • 1 pakje haverroom

Verwarm wat olie in een grote soeppan. Bak de preiringen met de sambal 5 minuten door. Voeg peper, zout, dille en groentebouillon toe. Laat 5 minuten zachtjes trekken. Roer de haverroom erdoor en pureer de soep met de staafmixer.

3 opmerkingen:

  1. Ik vind prei juist altijd hardstikke lekker!! Misschien ga ik dit recept ook eens uitproberen voor ons 52 soepen project :)

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Makkelijk of niet, dit soepje ga ik binnenkort zeker eens maken. En die bietenrisotto..mmm..

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Ik vind prei juist ook heel erg lekker. Heb je het stamppotje uit Ecofabulous al eens geprobeerd?
    En als ik soep wil maken van prei dan maak ik er een soort mosterdsoep van.
    Dit is mijn recept: 2 gesnipperde uitjes, 2 fijngesneden preien, 1 - 2 eetlepels franse mosterd in wat olijfolie fruiten. Dan een liter groentebouillon erbij en aan de kook brengen. Dit een klein kwartiertje zachtjes laten koken tot de prei zacht is. Dan sojamelk mengen met wat aardappelzetmeel of maizena en daarmee de soep binden. Dan nog wat peper, wat scherpe mosterd en evt nog wat zout erbij.
    Heb je het in huis, dan is wat fijngesneden peterselie er ook heel lekker bij.

    Ik zal jouw recept ook opschrijven en binnenkort eens dille in huis halen ;-)

    Groetjes, VeggieMo

    BeantwoordenVerwijderen